TÉMA Menej utrácať a viac piknikovať

2008-08-19 11:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Tohtoročné leto nerobí radosť majiteľom francúzskych reštaurácií, kaviareň a hotelov a poskytovateľom ďalších služieb.



Domáci výletníci a zahraniční turisti už viac zvažujú, ako a kde utratia svoje eurá. Dôvodom sú pomerne vyššie ceny, ktoré musia oproti minulému roku zaplatiť. Mnohí sa preto vracajú k tradícii piknikov, vďaka ktorým na potravinách dosť ušetria.

Znižujúca sa kúpna sila Francúzov, ktorých tiež nepotešilo najnovšie rozhodnutie vlády zvýšiť o niekoľko percent cenu elektriny a plynu, sa jasne premietla aj do výšky cien za stravovanie.

Menej aperitívov a príloh hlási napríklad majiteľ reštaurácie a hotela Lion d'Or v juhozápadnom Francúzsku Joël Giraudeau, podľa ktorého za to môžu okrem zvýšenia výdajov aj protialkoholické kampane. „Predávam víno hlavne po pohároch, omnoho menej než po fľašiach.“

„Nastal nový model chovania klientov, ktorý viac spotrebujú potraviny, ktoré si môžu odniesť, rôzne sendviče a podobne, aby ušetrili, a dali si jedno poriadne jedlo až večer., dodáva Giraudeau. Podľa neho menu za 15 až 30 euro už neláka, pretože sa ľudia uspokoja s pizzou či palacinkou bez pitia za polovicu ceny.

Zväz podnikateľov v pohostinstve tvrdí, že v júni klesol obrat reštaurácií a hotelov oproti minulému roku o 10 až 30 percent. Nepriaznivý vývoj vysvetľujú rastom pohonných hmôt a základných potrieb, ktoré nútia Francúzov rozmýšľať, koľko utratia v podstate za „luxus“ – zájsť si do vybranej reštaurácie či lepšieho hotela na obed či večeru.

Guillaume Le Parc, ktorý je majiteľom vinárničky Chez Tonton v Bretani, sa snaží lákať turistov špecialitami dňa za dobrú cenu a ďalšími prekvapeniami. Myslí tým napríklad mušle s hranolčekami za 8,5 až 11 eur a aperitív podávaný s úsmevom a taktiež so zľavou... a snáď sa mu zatiaľ darí.

Mnohí Francúzi však cez prázdniny v snahe ušetriť kde sa dá, idú ešte ďalej. Pikniky, ktoré sú v krajine galského kohúta tradíciou, sa stávajú znova populárne. Prečo si v tieni stromov, na jemnom trávniku nedať pochúťky priamo zo supermarketu za zlomok ceny, ktorú by zaplatili v reštaurácii?

Bernard a Brigitte Danelovci, ktorí sú spolu s deťmi na výlete zo severu Francúzska na juh do Pyrenejí, vyťahujú na odpočívadle pri ceste v borovicovom lesíku prenosnú chladničku a z nej obložené bagety. „Je to pre nás oveľa ľahšie než ísť niekam do reštaurácie,“ zveruje sa Brigitte, ktorí je na materskej dovolenke. Suroviny nakupujú v malých rázovitých dedinkách. Za šunku, syr camembert, ovocie a chlieb zaplatili osem eur. V reštaurácii by len za dvoch dospelých zaplatili okolo 35 euro. Za ušetrené peniaze môžu v horách alebo pri mori stráviť niekoľko dní.

Rôzne pikniky môžete vidieť aj v mestách. V parížskom parku A.Citroëna si skupina mladých pochutnáva na slanom koláči. Ku ktorému je nevyhnutné ružové víno.

Študent Jacques-Yves Bernard k tomu dodáva, že to je ten pravý pôžitok si za malý peniaz užiť s priateľmi, takto sa to dá  častejšie, než by si mohol dovoliť, keby navštevoval v Paríži len reštaurácie a kaviarne. Nikto z oslovených Francúzov sa ich však nevzdáva, ale len obmedzuje počet návštev...

 

Zdroj/autor: čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa