TÉMA Glamping

2010-05-13 13:30:00 |   |    | 

Presvedčenie, že kempovanie je tvrdou a mokrou školou prežitia, už vôbec nie je tak samozrejmé ako kedysi.



Šesťročný Ethan Bondick vystrašil rodičov, keď im oznámil, že počas prázdnin chce chytať pstruhov. Bondickovci dovtedy trávili dovolenky v päťhviezdičkových hoteloch. Problém ale vyriešil stanový tábor Paws Up v Montane.

V stanoch sú široké lôžka s hodvábnymi poduškami, na drevených podlahách sú orientálne koberce a nábytok v koloniálnom štýle. Je tu i masáž, sauna, reštaurácia zodpovedajúca špičkovému hotelu. Každý hosť má vlastnú obsluhu a sprievodca ho dovedie až k tôni s pstruhmi či na posed, pre ktorý v predstihu nahnali lesnú zver...

Novému typu kempovania sa ironicky hovorí glamping (glamour+camping, glamorous camping) a občas ešte opovržlivejšie - cabernet camping. Esteticky nadväzuje na koloniálnu éru (štýlový nábytok a kožušiny v stanoch), kolískou ktorej je Veľká Británia a jej africké územia.
 
Ponúk je tak veľa, že časopis Forbes zostavil rebríček najzaujímavejších. Golfové ihrisko, džakuzy, fitness, jazda na koni už nie sú atrakciami. To skôr pozorovanie medveďov a veľrýb, ktoré ponúka Clayoquot Wilderness Resort v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Za necelých 5 tisíc amerických dolárov za tri dni.

Za dvanásťdňové safari v Tanzánii po stopách Ernesta Hemingwaya zaplatíte 8 tisíc dolárov a trinásťdňovú výpravu do Botswany 15 tisíc. Noc v thajskej džungli v kempingu Golden Triangle – kam k bazénom a vírivke hostí dopravujú slony – stojí len 1 500 dolárov. Ale do konca roka je vypredané...

Ako úplne zadarmo sa v tomto porovnaní javí cena 595 dolárov za noc s príplatkom 110 dolárov za stravu, ktoré museli zaplatiť Bondickovci v Paws Up. Pre glamping je príznačnejšia cena než kontakt s divočinou.

Keď sa pred rokmi objavila Kate Moss na britskom hudobnom festivale v Glastonbury, brodila sa ako všetci v blate. Lenže v značkových gumákoch Wellington. Tiež ako ostatní spala v stane, ale v takom, aký si brali maharadžovia na lovecké výpravy. Niekoľko dní v kempingu Kerala, blízko miesta konania festivalu, ju stálo viac ako 6 000 dolárov, vrátane vstupenky.

Vďaka tomu nemusela sama zatĺkať stanové kolíky, ani zakladať oheň. Aj to stačilo, aby médiá začali hovoriť o „efekte Kate Moss“. Čo v preklade znamená, že módne spanie v stane je „in“ za podmienky, že je všetko zabalené v zodpovedajúcom štýle. Podľa Miltona Pedrazzaz marketingovej firmy Luxury Institute si glamping bude získavať stále viac priaznivcov. Masová turistika sa rozvíja a bohatí klienti sú ochotní zaplatiť veľa, aby sa dostali tam, kde druhí nemôžu.

Podľa analytikov si glamping zatiaľ najradšej vyberajú rodiny s malými deťmi. V poslednom čase je ale dosť častou témou aj na portáli o cestovaní pre gej komunitu – New Gay Travel Guide.

Aj bez cestovania do exotických diaľok poskytne pocit súnaležitosti ku glampingovej komunite už samotný nákup stanu od firmy Bell Tent v štýle prístreškov, aké používali britskí vojaci v Afrike v 19. storočí.

Na móde pre elitu chcú tiež zarobiť aj výrobcovia tovaru pre masy. Vlani Marks&Spencer prišiel s kolekciou Glamping, ktorá obsahovala stan s kvetinovým vzorom, závesnou sieťou (netreba ju zavesiť, pretože má vlastnú konštrukciu) a vedro na stojane v podobe umývadla.

Turistická kolekcia Pumy od jedného z najmódnejších návrhárov Marcela Wandersa v podobe stanu, nafukovacieho matracu, lopty, tašky a prenosnej chladničky bola pomenovaná I Hate Camping – ako manifest autora, ktorý neznáša kempovanie, ale rád si štýlovo zaleňoší s vychladeným šampanským na dosah ruky.

Nožík zo súpravy Miss Army Kitt sa každopádne bude hodiť zhýčkaným klientkám glampingu i otužilým zákazníkom kempov. Na rozdiel od presláveného švajčiarskeho armádneho noža má rukoväť ružovú a na nej srdiečko miesto helvétskeho kríža. Ale má tiež vývrtku a otvárač na pivo. Súprava obsahuje tiež baterku, zrkadlo, ihlu s niťami, súpravu na manikúru a fľaštičku parfému.

 

Zdroj/autor: czechtourism,forbes,gazetawyborcza,drom

VIDEO Glamping

 

 

 

 


 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa