TÉMA Gejovia a lesbičky v JAR

2010-09-19 14:00:00 |   |    | 

JUŽNÁ AFRIKA - Juhoafrická republika je jedinou krajinou na svete, ktorá má v ústave zahrnutý článok o tolerancii ku gejom a lesbičkám...



Nielenže je prípustný styk dvoch osôb rovnakého pohlavia starších než 18.rokov, ale ústava priamo zakazuje perzekúciu osôb na základe sexuálnej orientácie.

To znamená, že tentoraz je právo na strane menšiny. Mimo veľkých miest by však nebolo úplne rozumné ukazovať na verejnosti príliš homosexuálnej náklonnosti. Belosi to budú považovať za nekresťanské a černosi za neafrické. Oficiálna juhoafrická turistická kancelária si však uvedomuje kúpnu silu homosexuálnych turistov a snaží sa ich do krajiny nalákať.

Medzinárodný gay-sprievodca Spartacus (www.spartacusworld.com) hodnotí Kapské mesto ako jedno z piatich "najlepších miest pre gejov" na svete (po San Francisc-u, Sydney, Sao Paul-e a Paríži). Vo všetkých mestách JAR existuje gay-scéna, ale tá v Kapskom meste je najrozvinutejšia.

Kúpiť si môžete aj niekoľko gay-periodík: Noviny Exit (ww.exit.co.za) a časopis Rush (www.rush.co.za) patria medzi najlepšie a dajú sa obstarať v novinových stánkoch vo veľkých mestách. Množstvo publikácií vychádza tiež na internete, Kapské mesto a Johannesburg usporiadávajú každoročne festivaly. Každý február a marec prebieha v Kapskom meste, Johannesburgu a v Durbane Filmový festival gejov a kesbičiek (www.oia.co.za)

 

Kapské mesto

Kapské mesto je hlavným mestom homosexuálnej Afriky. Turistické informačné centrum má dobré informácie o gay-podnikoch a kluboch. Snaží sa svoje mesto prezentovať ako austrálske Sydney. Na ich stránkach (www.cape-town.org) nájdete mnoho informácií pre homosexuálov.

Čo sa v meste deje sa dozviete v sekcii "gay" v časopise Cape Review alebo v prílohe, ktorá vychádza každý posledný štvrtok v mesiaci v novinách Cape Argus, čo je denník Kapského Mesta. Obidva tituly kúpite v novinových stánkoch.

V meste pribúda čoraz viac podnikov s gay-klientelou. Sú to špeciálne penzióny, bary,kluby, malé "butikové" hotely, ale aj lekári, zubári a iní odborníci. Zároveň nechýba scéna kabaretov, stripbarov a masážnych a relaxačných stredísk. Medzi ulicami Somerset Road a Main Road sa v Kapskom meste vytvorila výhradne gay štvrť. Stojí hneď vedľa Green Point-u a Sea Point-u v centre mesta. Veľa podnikov tu vyvesením dúhovej vlajky dávajú najavo svoje zameranie na gejov a lesby.

Vydavateľstvo A&C Maps (www.capeinfo.com) vydáva špeciálnu mapu pre gejov The Pink Map, ktorá "mapuje" gay-podniky a služby v KM. Mapu dostanete v návštevníckych infocentrách, na letisku a v hoteloch.

Kapské mesto hostí každoročne mega-párty ktorú poriada organizácia Mother City Queer Project (www.mcqp.co.za). Populárna akcia sa koná v polovici decembra v klube River Club. Hostia sa prezlečú do kostýmov podľa zadania (safari, pod vodou,čerstvo z farmy a pod.). Party svojou náladou a poňatím pripomína sydneyský karneval Mardi Gras.

V meste si určite nalaďte rádio Bush Radio´s (89,5 FM) kde každý štvrtok od ôsmej do desiatej vysielajú špeciálny program In the Pink.

Podobne ako veľa vecí v Kapskom meste je gay-scéna prevažne belošská. V okolí mesta sa však začínajú objavovať prvé gay-černošské kluby.

 

Zvyšok juhoafrickej republiky

V Johannesburgu je gay-scéna oveľa viac multirasová, čo platí predovšetkým o kluboch. Pokiaľ budete v septembri blízko Joburgu, určite si pozrite Prehliadku hrdosti, ako sa voľne dá preložiť Pride Parade.

Gay-lesbická scéna Pretórie sa v posledných rokoch rozrástla a dnes sa môže rovnať s tou v Joannesburgskou. Svoje kluby nájdete aj v Port Elizabeth a v Durbane.

 

 

Zdroj/autor: capeinfo,rg,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa