CHORVÁTSKO Zelená Istria

2009-09-16 14:30:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Vnútrozemie Istrie láka stále viac turistov, a to zvlášť tých, pre ktorých jeideálom dovolenky pobyt v prírode a tichu autentických istrijských domov, šikovne zlaďujúcich tradičný spôsob života s potrebami moderných turistov.



Zelená Istria je však zaujímavá aj na podnikanie výletov do stredovekých miest – pevností stojacich na briežkoch so skutočne mystickou charizmou. Prechádzka po akropolových mestečkách ako sú Motovun, Labin, Vodnjan (nie je postavený na briežku), Grožnjan, Hum, Oprtalj – prechádzka po ich pevnostiach, starých kostoloch a námestiach, vám poodkryje ich históriu, ale aj oponu mnohých kultúrnych podujatí, ktorých sú javiskom a ktoré priťahujú tak svojim obsahom ako aj atraktívnym prostredím.

Najlepšie zachovaným mestským stredovekým celkom Istrie je Motovun, staré mestské sídlo na okraji doliny Mirna. Je obklopené vysokými hradbami, s troma prstencami obranných múrov, odkiaľ je vôbec nie bezdôvodne, dobre vidno na všetky štyri svetové strany. Celé mesto je jedným veľkým múzeom, každý motovunský dom kultúrnou pamiatkou, počínajúc renesančnou mestskou radnicou a župným kostolom až po súkromné vily z rôznych historicko-umeleckých období.

Toto prekrásne mestečko navštevuje každoročne veľký počet hostí, navyše je každý rok usporiadateľom medzinárodného filmového maratónu Motovun Film Festival.

Turisticky zaujímavé sú aj stredoveké mestečká Oprtalj a Grožnjan, mesta, ktoré bývalo dlho zabudnuté, dnes však ožilo zvukmi nástrojov mladých hudobníkov z celého sveta.

V stredovekom mestečku Vodnjan na juhu Istrie popri mnohých ďalších cenných pamiatkach a palácoch pozornosť návštevníkov určite vzbudí nadpriemerne veľký barokový župný kostol sv. Blaža (Svätý Blažej), patróna mesta, so 65 metrov vysokou zvonicou. Do kostola sa naraz zmestí až päť tisíc ľudí.

Okrem toho má cennú zbierku sakrálneho umenia. Vodnjan je centrom kažunov (domčekov – kameníc), ktorých je v okolí vyše 2500; v kostole sv. Blaža sú vystavené pozoruhodné múmie, respektíve zachované telá svätcov.

V Labine, na samom vrchu briežku, stojí staré mesto Labin, v ktorom sa tradične na jeseň koná Mediteránske sochárske „sympózium v kameni“, kým pod mestom, v Dubrove, nájdete park kamenných sôch, ktoré tu každoročne vytvárajú pozvaní sochári.

Labin má múzeum, v ktorom sa popri archeologickej a etnologickej zbierke, nachádza aj model bane jedinečný v tejto časti Európy, memoriálna zbierka Matiju Vlačića Ilirika, známeho protestanta a filozofa, spolubojovníka Martina Luthera a celý rad palácov. Mesto je chráneným historicko-architektonickým celkom amiestom mnohých umeleckých ateliérov labinských maliarov a sochárov.

Mediteránske sochárske sympózium sa koná každoročne v auguste už vyše tridsať rokov. Pozvaní sochári tu tvoria do kameňa sochy, ktoré ostávajú vystavené v Parku skulptúr. V posledných rokoch sa pracuje na vytvorení “Bielej cesty”, jedinečného sochárskeho počinu, na ktorom sa podieľa množstvo renomovaných sochárov.

V rade akropolových mestečiek patrí zvláštne miesto Humu, známeho medzi iným ako najmenšie mesto sveta. Hoci je malý veľkosťou a počtom obyvateľov, Hum si štatút mesta vyslúžil skutočnosťou, že v ňom pôsobia všetky mestské inštitúcie.

Spomeňme aj to, že je vnútrozemie Istrie známe vynikajúcimi vínami, svetovo uznávaným olivovým olejom a gastronomickou ponukou, v ktorej patrí čestné miesto hľuzovkám, delikatese, rastúcej v istrijských lesoch, ktorú majstrovsky pripravujú v tunajších reštauráciách.

 

Zdroj/autor: chtz,istria.hr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa