CHORVÁTSKO Prírodný park Lonjsko polje

2009-07-09 11:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ video - Prírodný park Lonjsko polje, ležiaci pri rieke Sáve na území Sisacko-moslavinskej župy, je jedinečnou vtáčou rezerváciou.



Rozprestiera sa na ploche vyše päťdesiattisíc hektárov a predstavuje najväčšie chránené močiarne územie v celom povodí Dunaja, ktoré svojimi hydrologickými a geomorfologickými znakmi spája veľkú rôznorodosť flóry a fauny. Dajú sa tu nájsť takmer všetky rastliny lužných a močiarnych území európskeho kontinentu, čo je viac ako 550 druhov.

Lonjsko polje je bohaté aj na rôzne druhy močiarnych vtákov – biele bociany, lyžičiare, rôzne druhy volaviek, kršiak rybár a orol krikľavý ako aj mnohé druhy sťahovavých vtákov.

V parku sa nachádzajú aj dve zvláštne ornitologické rezervácie, Krapjedjol a Rakita. Hodnotu parku ešte zvyšujú dediny so zachovanými tradičnými, typickými drevenými posávskymi domcami, starými aj vyše dvesto rokov.

Sú postavené výhradne z prírodných materiálov, zbité drevenými klincami, bez použitia najmenšieho kúska kovu, bez náterov, s prírodnou patinou. Mladíci ich niekedy pred ženbou rozoberali a znovu postavili na mieste, kde plánovali začať nový spoločný život so svojimi budúcimi životnými družkami.

Dnes sú na Lonjskom polji zvlášť navštevované osady Krapje a Čigoč, do ktorých sa na biele bociany hniezdiace na strechách domov prichádzajú pozrieť aj turisti z iných svetadielov, obzvlášť z Japonska.

Z iniciatívy Nadácie európskeho prírodného dedičstva bol Čigoč v roku 1994 vyhlásený za európsku osadu bocianov, kým Krapje sa stalo dedinou tradičnej ľudovej architektúry v roku 1995.

Okrem pozorovania bocianov ponúka Lonjsko polje návštevníkom aj rad ďalších zaujímavostí prostredníctvom rôznych turistických atrakcií.

Mnohé tunajšie domácnosti sa už zaoberajú aj vidieckou turistikou, umožňujúcou stráviť v Lonjskom polji aktívnu dovolenku, ponúkajúc rekreantom množstvo zaujímavostí – od jazdy na konskom záprahu a člne, cez cyklistiku po označených trasách až po rybolov, jazdectvo a iné.


 

Zdroj/autor: chtz, lonjsko-polje,drom

VIDEO Lonjsko polje



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 16. máj. 2024. Meniny má Svetozár.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa