CHORVÁTSKO Cestou zlatej nite

2009-07-16 16:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO/ video - Zaujímavosti krajiny, pestrá gastronomická a enologická ponuka a úprimná pohostinnosť sú len časťou turistickej ponuky Slavónska a Baranje, v ktorej majú významné zastúpenie bohatá história a tradícia.



Tieto sa odteraz značne sprístupnia návštevníkom prichádzajúcim na východ Chorvátska a to vďaka projektu Cesta zlatej nite (Cesta zlatne niti), ktorý nedávno zrealizovali turistickí pracovníci Turistického združenia Županje.

Svojimi 60 kilometrami spája desať miest Vukovarsko- srijemskej a Brodsko-posavskej župy. Zlatá niť zväzuje Županju, Štitar, Babinu Gredu, Cernu, Šiškovce, Gradište, Bošnjake, Vrbanju, Drenovce a Kruševicu a v nich tridsať subjektov, ako sú združenia ručných prác, rodinné poľnohospodárske statky, reštauračné a ubytovacie objekty a múzeá.

Všetky umožňujú návštevníkom zoznámiť sa s bohatou tradíciou a históriou tohto kraja a vyskúšať si formou zvláštnych tvorivých dielní výrobu tradičných ručných výrobkov, ktoré sú súčasťou zvyklostí tohto kraja.

Svojimi rukami môžu „cestovatelia“ na Ceste zlatej nite priasť vlnu, tkať, spracovávať perie na výrobu vankúšov, zhotoviť ľudový kroj, maľovať tekvice, vyšívať zlatou niťou, ale aj vyrábať údenárske produkty, med a ovocnú pálenku.

Rovnako budú mať možnosť spoznať niekdajší spôsob života, obliecť sa do ľudového kroja, jazdiť na konskom záprahu... skrátka vrátiť historický čas o niekoľko desaťročí, ba aj storočí späť a vychutnávať si doby minulé, ktoré prinášali ľuďom v mnohom ohľade menej stresu ako súčasnosť.

Touto jedinečnou tematickou cestou získajú návštevníci lepšiu predstavu o minulosti tohto kraja, pričom im pobyt spríjemnia autochtónne krajové znaky a špecifiká. Aby bol dojem z pobytu vo východnej časti Slavónie ešte dokonalejší, sú tu aj doplnkové turistické možnosti - rakijová, medová a vínna cesta a cyklistická trasa, ktoré tiež reprezentujú tradíciu a bohatstvo ponuky tohto kraja.

Návšteva Cesty zlatej nite je možná od februára do novembra a to všetkými spôsobmi – peši, na bicykli, autom či autobusom, individuálne aj formou organizovaných pobytov.


 

Zdroj/autor: tzvsz,chtz,drom

VIDEO Cesta Zlatej nite

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa