CHORVÁTSKO Najlepšie modré pláže

2010-07-17 15:30:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Modrú zástavu (Plava zastava), ako medzinárodné označenie čistoty prostredia, upravenosti a vybavenosti má v roku 2010 vyvesených 116 chorvátskych pláží a 20 prístavov.



"Okrem morských pláží turista nájde tieto zástavy viať aj nad 7 vnútrozemskými mestami - plážou Aquacity neďaleko Varaždínu a 6 plážami športovo-rekreačného centra Jarun v Záhrebe," oznámilo Chorvátske turistické združenie v Bratislave.
     

Kritériami pre udelenia Modrej zástavy sú:

vysoká kvalita vody na kúpanie

frekvencia merania čistoty

dostupnosť informácií o kvalite vody

zaručenie bezpečnosti pre kúpajúcich sa.

 

 

 

Posudzujú sa však aj pravidlá správania k hosťom, ponuka vzdelávacích zariadení a zabezpečenie prostredia v prípade ekologickej katastrofy.
     
Na pláži musí byť turistom prístupná aj pitná voda a najmenej jedna pláž na území mesta musí mať zabezpečený prístup na pláž a hygienické zariadenia pre osoby s invaliditou.
     
Zvlášť rozpracované sú kritériá pre udelenie Modrej zástavy pre jachtové prístavy. Sleduje sa tak ich starostlivosť o životné prostredie, riešenie odpadov a vybavenosť prístavu službami.
     
Vlastníkom Modrej zástavy a zastrešujúcou organizáciou tohto programu je Nadácia pre environmentálnu výchovu a vzdelávanie - FEE (Foundation for Environmental Education) so sídlom v Kodani. Koordinátorom programu pre Chorvátsko je združenie Lijepa naša.

 

 

 

Zdroj/autor: chtz,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa