Prvý dojem je len jeden a už nikdy sa nezopakuje: Takto turistov víta Bratislava a Košice

2019-05-09 12:00:00 |   |    | 

Všetci turisti to veľmi dobre poznajú – prvé, čo po príchode do svojej destinácie uvidíte, je letisko alebo stanica. Už podľa toho si začnete utvárať svoju predstavu o danej krajine. Ako je na tom Slovensko?



 

Letisko Bratislava

V súvislosti s majstrovstvami sveta v hokeji je na Letisku M. R. Štefánika naplánovaných v súčasnosti 40 mimoriadnych letov a fanúšikovia môžu využiť aj pravidelné lety. Bratislavské letisko patrí k tým menším, no nemáme sa za čo hanbiť. V júni 2010 otvorili prvú časť nového terminálu A a o dva roky aj druhú, čím vznikol moderný kompaktný celok letiskového komplexu s viacerými službami. Počas MS v hokeji je jednou z nich aj infopoint priamo na letisku, kde bude organizácia Bratislava Tourist Board poskytovať potrebné informácie súvisiace s MS v hokeji vrátane máp s vyznačením fanzón a štadióna. Dopravný podnik Bratislava zároveň posilnil linku MHD číslo 61, ktorá zabezpečuje priame spojenie medzi letiskom, zimným štadiónom a hlavnou železničnou stanicou.

 

 

Hlavná stanica v Bratislave

Hlavná bratislavská stanica spája Slovensko s Českom, Rakúskom, Maďarskom, Poľskom, Švajčiarskom aj Srbskom. Vstupná hala sa skladá z dvoch častí - zo staršej pôvodnej budovy stanice z roku 1871 a z novšej prístavby z roku 1989. Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) ich pred majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji upravili z vlastných zdrojov vo výške 382-tisíc eur bez DPH. Medzi investície, údržbové a čistiace práce podľa ŽSR patria nové svetelné označenie stanice - hlavný nápis, nový náter vonkajšieho obkladu stanice, vyčistenie sklenených plôch, nové graficky atraktívne polepy na sklenené plochy, výmena všetkých interiérových a exteriérových svietidiel vo výpravnej budove, čistenie podhľadov pri pokladniciach či hĺbkové čistenie podláh, obkladov, schodísk, podchodov, zábradlí, ktoré prebehlo dôkladnejšie a účinnejšie ako štandardné čistenie. Druhá časť problému Hlavnej stanice – služby a bezpečnosť však zostali nezmenené. Bufety sú predražené, toalety špinavé a zapáchajúce a v priestore pred stanicou je lepšie sa nezdržovať. Povestné sú aj taxíky, ktoré cudzincom účtujú premrštené ceny.

 

Železničná stanica Bratislava – Petržalka

Väčším šťastím pre Slovensko je, ak turisti do Bratislavy pricestujú z Viedne a vystúpia na petržalskej stanici. Tá bola vybudovaná v roku 1897 a opätovne ju uviedli do prevádzky v roku 1998, stále však vyzerá na slovenské pomery veľmi dobre. Nevýhodou však je slabá ponuka služieb.

 

Autobusová stanica Nivy

Budúci rok síce majú v Bratislave otvoriť úplne novú Stanicu Nivy, kombináciu nákupného centra s autobusovou stanicou a tržnicou s tromi nadzemnými a dvomi podzemnými podlažiami, zatiaľ však cestujúcim slúži náhradná autobusová stanica Nivy na Bottovej ulici. Cestujúcim sú vo vnútorných priestoroch k dispozícii bezplatné toalety, zariadenia na vyhľadávanie spojov, bezplatná Wi-Fi či skrinky na úschovu batožín. Okrem toho sú v priestore náhradnej stanice aj prevádzky s občerstvením, potraviny, pekáreň či novinový stánok. Hoci sa jedná o dočasnú alternatívu, vyzerá lepšie ako tá, ktorá slúžila Bratislavčanom aj návštevníkom mesta ešte donedávna.

 

Letisko Košice

Do Košíc zrejme pricestuje množstvo fanúšikov lietadlom. V roku 2001 sa začalo s výstavbou nového terminálu, ktorý bol otvorený v roku 2004 a v roku 2005 bol ocenený titulom Stavba roka 2005, preto v tomto prípade privíta Slovensko návštevníkov na úrovni. Letisko je malé, cestujúci tam ale nájdu všetky potrebné služby.

 

Železničná stanica Košice

Hlavná stanica v Košiciach slúži železničnej doprave už od roku 1860 a dnes ponúka priame spoje do Budapešti, Viedne, Prahy aj Bratislavy. V roku 2016 bola ukončená celková rekonštrukcia vstupnej haly, prevádzkových aj komerčných priestorov a dnes stanica ponúka moderné priestory, obchody, reštauráciu a ďalšie služby. V tesnej blízkosti železničnej stanice sa nachádza aj autobusová. Východ Slovenska teda privíta návštevníkov MS na úrovni.

Viac fotografií nájdete v GALÉRII.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa