Rýchlosť, bezpečnosť a pohodlnosť - to ponúkajú najlepšie železnice v Európe

2019-04-24 00:00:01 |   |    | 

Cestovanie železnicou predstavuje jeden z najlepších spôsobov dovolenkovej prepravy. Počas cesty sa môžete kedykoľvek poprechádzať po vagónoch, máte k dispozícii dobré občerstvenie v reštauračnom vozni a navyše sa tam počas noci pohodlne vyspíte, takže ušetríte na ubytovaní. Tak ako medzi aerolíniami, aj medzi týmito prepravcami nájdete takých, čo vo svojich kategóriách nejakým spôsobom vynikajú.



 

Biznis cestovanie

Online systém na rezervovanie vlakov Loco2 oslovil šestnásť európskych železničných spoločností, ktoré ponúkajú cestovanie vysokorýchlostnou železnicou so spojmi dlhšími ako 400 kilometrov. Tie im mali vyplniť dotazník so sto otázkami, ktoré špecifikovali ich služby. Vďaka tomu vybrali vždy troch víťazov jednotlivých kategórií. Medzi biznis službami vyhrala talianska spoločnosť Trenitalia, ktorá ponúka luxusné a pohodlné cestovanie. Pre týchto zákazníkov je mimoriadne dôležité aj používanie internetu. Ich WIFI služby sú na vynikajúcej úrovni, udržiavajú si výbornú rýchlosť aj v prípade plného obsadenia a nepadajú. Niektoré spoločnosti v tejto kategórii ponúkajú navyše balíčky pre podnikateľov, keď vás rovno pri príchode do cieľovej stanice bude čakať taxík alebo vám zaistia ideálne prostredie pre prácu.

1. Trenitalia, Taliansko

2. .italo, Taliansko

3. ÖBB, Rakúsko

 

Rodiny s deťmi

Cestovanie vlakom je veľkou výhodou najmä pre rodiny s deťmi. Keďže už väčšina spoločností ponúka aspoň malú zónu na hranie, je to pre rodičov podstatne jednoduchšie, pretože cesta im ubehne rýchlejšie a nie sú unudené. Z tohto hľadiska vyhrala švajčiarska spoločnosť SBB, ktorá na svoje najdlhšie trate pripravila špeciálne dvojposchodové vlaky. Zatiaľ čo v spodnej časti sa nachádza normálne sedenie, tá horná je určená pre rodiny s deťmi. Vagóny hýria pestrými farbami, po každých pár sedadlách majú mini park s hračkami a dokonca aj malými šmýkačkami a nechýba ani televízor s rozprávkami.

1. SBB CFF FFS, Švajčiarsko

2. Deutsche Bahn, Nemecko

3. ÖBB, Rakúsko

 

Lacné cestovanie pre mladých

V tomto prípade sa sledovali najmä zľavy, ktoré poskytujú mladým cestovateľom, tzv. travelpackerom. Najviac výhod tejto skupine zákazníkov ponúkajú v Deutsche Bahn. Sú to rôzne bonusy ako napríklad zľavnené cestovné, lacnejšie miestenky alebo aj bezplatná WIFI. Výborné umiestnenie Českých dráh prišlo vďaka veľmi pohodlnému sedeniu, kvôli ktorému sa v ich vlakoch môžu dobre vyspať a ráno sa už vyberú na iný výlet.

1. Deutsche Bahn, Nemecko

2. ÖBB, Rakúsko

3. České dráhy, Česká republika

 

Gurmáni

Na prvom mieste v tejto kategórii by ste možno očakávali niektorý z gastronomických rajov ako Taliansko alebo Francúzsko, ale v skutočnosti sa najviac darilo našim susedom. České dráhy triumfovali vďaka ponuke regionálnych jedál, ktoré navyše predávajú za veľmi dobré ceny. Jednou z veľkých výhod bolo tiež zloženie jedálneho lístka a široké spektrum značiek domácich pív.

1. České dráhy, Česká republika

2. SBB CFF FFS, Švajčiarsko

3. Deutsche Bahn, Nemecko

 

Zdravotne znevýhodnení cestujúci

Keď niekedy nadávate pri cestovaní vlakom na preplnené nástupištia a ledva ťaháte kufor do vlaku, spomeňte si, ako náročné to majú zdravotne znevýhodnení cestujúci na vozíčkoch. V prvej fáze sa musia dostať cez masy ľudí na staniciach a potom veľkú úlohu zohráva samotný komfort vo vozňoch. Švajčiarske železnice vyhrali túto kategóriu vďaka sofistikovanému systému pre týchto zákazníkov, ale aj ľudí, ktorí majú problémy so sluchom. Španielsky Renfe zase bodoval kvôli asistenčným službám, ktorými pomáhajú týmto cestujúcim už na staniciach.

1. SBB CFF FFS, Švajčiarsko

2. Refne, Španielsko

3. Eurostar, Anglicko

 

Životné prostredie

Cestovanie vlakom patrí k najekologickejším spôsobom prepravy. Napriek tomu môžu jednotlivé spoločnosti vylepšovať svoj postoj k životnému prostrediu aj ďalšími bonusovými službami. V tejto kategórii preto zohľadnili všetko počnúc triedenia odpadu, až po šetrné systémy, ktoré boli nainštalované v zariadeniach vagónov.

1. Deutsche Bahn, Nemecko

2. SBB CFF FFS, Švajčiarsko

3. Eurostar, Anglicko

 

Tiché vozne

Najmä počas pracovných ciest využívajú ľudia čas strávený vo vlaku na relax a oddych od všetkých starostí. Na tento účel rezervujú miesto v tichých vozňoch, v ktorých je nielen zákaz rozprávania, ale aj používania mobilných telefónov. Napriek tomu sa to v niektorých spoločnostiach nedodržiava a takéto cestovanie stráca svoj účel. Na prvom mieste sa umiestnili Deutsche Bahn, lebo takéto vozne ponúka vo všetkých kategóriách, a rakúske ÖBB zase striktne kontroluje tichosť v týchto vagónoch, kvôli čomu vás v prípade porušovania pravidiel môžu odtiaľ vyhodiť.

1. Deutsche Bahn, Nemecko

2. ÖBB, Rakúsko

3. Renfe, Španielsko

 

Cestovanie so zvieratami

Niektoré spoločnosti síce účtujú poplatok za prepravu zvierat, ale neponúkajú pre nich žiadne služby naviac a navyše musia sedieť počas celej cesty na zemi. To ale nie je prípad anglických železničných spoločností, ktoré obsadili všetky tri miesta. Medzi nimi vyniká najmä Virgin East Coast, ktorá ponúka chlpatým pasažierom cestovanie zadarmo a ďalšie dve spoločnosti si zase u majiteľov domácich miláčikov šplhli kvôli špeciálnemu privítaniu s malým darčekom na občerstvenie.

1. Virgin Trains East Coast, Anglicko

2. GWR, Anglicko

3. Cross Country, Anglicko

 

Cyklisti

Najdôležitejším pravidlom pre cestovanie cyklistov vlakmi je, aby mali dostatok priestoru pre bicykel a zároveň aby ho mali na očiach a nestratil sa im. Najlepšie prispôsobené vagóny má švajčiarska spoločnosť, ktorá navyše počas leta ponúka nielen rezerváciu miestenky pre vás, ale aj pre vaše športové náčinie.

1. SBB CFF FFS, Švajčiarsko

2. ÖBB, Rakúsko

3. Virgin Trains, Anglicko

 

Zimné športy

Cestovanie na lyžovačku je najjednoduchšie pomocou vlakov, ktoré vám poskytujú najviac miesta na celú vašu batožinu. Dobré uskladnenie lyží a výstroje ponúkajú najmä vo švajčiarskych železniciach. Veľkou výhodou navyše sú kombinované lístky aj so skipasmi do vybraných stredísk.

1. SBB CFF FFS, Švajčiarsko

2. ÖBB, Rakúsko

3. Thalys, Belgicko

 

Pre dvojice

V prípade cestovania vo dvojici zohľadňovali priestor na súkromie, ktoré im dokážu poskytnúť železničné spoločnosti. Rakúsko to vyhralo vďaka súkromným kupé, ktoré ponúkajú priestor na romantické dlhé rozhovory s nádhernými výhľadmi na prírodu. Tretie miesto Českých dráh zase pramení z kombinácie dostatočného priestoru, pohodlných sedadiel a výborných reštauračných služieb.

1. ÖBB, Rakúsko

2. SBB CFF FSS, Švajčiarsko

3. České dráhy, Česká republika

 

Najrýchlejšie cestovanie

Železničné spoločnosti bojujú o priazeň biznis cestujúcich aj tým, že ich najrýchlejšie dokážu presunúť z jedného centra mesta do druhého. Za to vďačia nielen výbornej polohe, keďže sa vyhnete presunom z letísk, ale zároveň už bodujú aj vďaka ich vysokorýchlostným vlakom. Prím hrajú pochopiteľne francúzske železnice.

1. SNCF, Francúzsko

2. Renfe, Španielsko

3. Eurostar, Anglicko

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa