Navštívili sme vianočné trhy v Košiciach: Punč v stánkoch predajcov nezoženiete

2022-12-20 14:00:00 |   |    | 

Našou druhou voľbou na návštevu vianočných trhov boli Košice. Ich atmosféra a historické centrum nám veľmi prirástli k srdcu, preto sme si ich chceli vychutnať aj vo sviatočnom šate. Na dobrej nálade a krásnom zážitku nám neubralo nič ani to, že nás počas obidvoch večerov prekvapil dážď.



 

Charitatívny primátorský punč a zbierka pre miestnu diecézu

Pred návštevou trhov sme riešili jednu malú záhadu. Predajcovia v stánkoch sa musia zaviazať, že nebudú predávať punč a ani žiadnu jeho napodobeninu. Najprv sme mysleli, že to má súvis s nejakými miestnymi tradíciami, no dôvod bol nakoniec úplne iný.

Mesto totiž tradične predáva primátorský punč a celý výťažok z neho putuje vybraným miestnym organizáciám. Vďaka tomu chcú medzi ostatnými stánkami vyniknúť a viac tak pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Cena za pohár vianočného nápoja je symbolická. Do štýlového papierového pohára vám ho dajú za 1,50 eur, pokiaľ si chcete odniesť hrnček s obrázkami košických Vianoc, v tom prípade si priplatíte ešte 2 eurá. Peniaze hádžete priamo do kasičky a dobrovoľne môžete prispieť aj vyššou sumou.

Možno malou chybičkou je, že sa punč predáva len v podvečerných hodinách, takže počas dňa trošku na trhoch chýbal. Druhým milým charitatívnym projektom je stánok miestnej diecézy. V ňom si taktiež za symbolické sumy kúpite rôzne ručne robené suveníry, darčeky a ozdoby. Výťažok opäť poputuje ľuďom v núdzi.

 

Mesto dýcha vianočnou atmosférou

Podtitul trhov, ale aj celého adventného programu je „Košické rozprávkové Vianoce“. Na našej návšteve metropoly východu sme sa tak aj skutočne cítili. V meste takmer po celý deň vyhráva vianočná hudba. Doobeda prechádzky a nákupy dopĺňajú sviatočné hity, ktoré púšťajú v rozhlase.

Večer zas robil dídžej vianočnú diskotéku priamo pri hlavnom námestí so stánkami. Vianočnou atmosférou dýchajú aj výklady, ktoré by svoju výzdobou mohli konkurovať aj tým v zahraničí. V ničom nezaostávajú ani hotely a reštaurácie, takže po celý čas sa budete cítiť ako vo vianočnej krajinke. Kto miluje advent, ten si ho v Košiciach istotne užije.

 

Pestrý program až do Silvestra

Mesto pripravilo počas celého adventu množstvo zaujímavých akcií. V mestskom parku pri železničnej stanici je pre najmenších pripravený „deťoland“, zúčastnite sa tiež kreatívnych dielničiek a na hlavnom pódiu pri vianočných trhoch sa počas víkendov striedajú rôzni umelci.

Do konca roka sa predstaví napríklad Robo Opatovský a počas Silvestra pripravili veľký program, na ktorom sa predvedú viaceré revival kapely. Zatancovať si budete môcť na hity skupín ABBA, Queen, Mira Žbirku či Michala Davida. Deti istotne poteší vystúpenie Uja Ľuba a tešiť sa môžu aj na obľúbené rozprávky.

 

Prevezte sa na kolotoči, pozrite si osvetlenie v mestskom parku

Hlavný program je v Košiciach sústredený v historickom centre. Na konci námestia neďaleko Dómu svätej Alžbety postavili kolotoče. Deti sa môžu previezť na benátskom s koníkmi, saňami a inými postavičkami. Na dospelých čaká vyhliadkové kolo, z ktorého budete mať krásny výhľad počas dňa, ale aj po zotmení.

Od kolotočov sa už vraciame späť do centra ku trhom a po ceste míňame veľký betlehem a taktiež Dolnú bránu, pri ktorej viackrát počas adventu vystupujú koledníci. Kvôli zlému počasiu sa, žiaľ, nedostaneme do mestského parku. Tam je pre všetkých pripravené klzisko a najmä deti potešia svetelné inštalácie, ktoré pripomínajú viacero ich obľúbených rozprávok, čo pre rodiny sľubuje dobrú zábavu.

 

Výborné halázsle a pochúťka v podobe bureka

Návšteva vianočných trhov je už tradične spojená aj s ochutnávaním rôznych pochúťok. Z tradičnej ponuky sú to grilované špeciality, cigánska pečienka, ktorú podávajú v žemli, klobásky, plnené lokše a gaštany. Pokiaľ hľadáte niečo originálnejšie, v tom prípade istotne neobíďte stánok s vynikajúcim halázsle.

V jeho blízkosti je ďalší hit vianočných trhov, ktorým je burek. Toto balkánske pečivo z lístkového cesta je plnené rôznymi sladkými a slanými plnkami. Okrem primátorského punča si môžete pochutnať na varenom víne a medovine a taktiež nealko verziách horúcich nápojov pre deti.

 

Vianočné pochúťky nájdete na trhu na Dominikánskom námestí

Malým prekvapením pre nás bolo, že sme na hlavných trhoch nevideli stánky s vianočnými potravinami. Okrem varených jedál a nápojov si tam môžete kúpiť najmä rôzne suveníry a darčeky pre blízkych.

Ak chcete klobásky, údené mäso či oblátky, tak si musíte privstať a ísť na tunajší trh na Dominikánskom námestí. Od miestnych pestovateľov a výrobcov si kúpite aj nádherné adventné vence či ozdoby, sušené bylinky, hríby do kapustnice, zaváraniny, domáce strukoviny, ale aj kyslú kapustu či jušku do sviatočných polievok.

 

Ceny na vianočných trhoch:

Punč – 1,5 až 3,50 eura

Medovina – 3 eurá

Varené víno – 2,50 eur

Nealko horúce nápoje – od 1,50 eur

Pečené gaštany – 2,50 eur

Zemiakové placky – 5 eur

Lokše – od 3,50 eur

Klobása – od 5,50 eur

Cigánska – od 6 eur

Halászle – od 6 eur

Langoš – 5 eur

Burek – 3,20 eur

Grilované špeciality – od 3,90 eur

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa