FOTOREPORTÁŽ z adventného Dublinu: Festival Wonderlights je láskou na celý život

2022-12-03 13:00:00 |   |    | 

Dublin patrí k mestám, ktorým veľmi svedčí vianočná atmosféra. Preto sme sa i tento rok vybrali prejsť po známych miestach, ale aj zažiť niečo nové. Počas celého adventu oslavujú v írskej metropole Zimný festival s množstvom sprievodného programu. V rámci neho si užijete aj Wonderlights festival, ktorý už druhý rok našiel svoj domov v záhradách hradu v Malahide.



 

Lístky si rezervujte pár dní vopred

Do Malahidu sa vyberáme hneď z letiska. Priama autobusová linka vás zvezie k stanici DARTu, ktorým sa na toto severné predmestie dostanete aj z centra. Do parku, ktorý je súčasťou hradného areálu, to máte odtiaľ len päť minút. Privítalo nás tu krásne slnečné počasie, ktoré nám spríjemnilo prechádzku k hlavnej časti komplexu, kde okrem hradu uvidíte aj iné zaujímavosti.

Wonderlights festival sa začína vždy o piatej večer, keď je už dostatočná tma a skvele vyniknú svetelné inštalácie. Odporúčame vám sledovať vopred predpoveď počasia, pretože ak meteorológovia hlásia pekné dni, lístky sa vypredávajú v predstihu a veľmi rýchlo. Radšej si ich teda rezervujte vopred cez internet.

Cena vstupenky je 20 až 22 eur, študenti majú zľavnené lístky za 16,50 a deti do dvoch rokov majú vstup bezplatný. Posledný vstup je o 20:00. Festival sa koná každý deň až do 3. januára, takže si ho môžete spojiť aj s novoročnou oslavou v Dubline.

 

Súhra hudby, svetla a prekvapení predčila naše očakávania

Po prechádzke a občerstvení v kaviarni sa už postavíme do radu a netrpezlivo čakáme, čím nás Wonderlights prekvapí. Hneď v úvode zabaví čakajúcich návštevníkov krátka inštalácia, ktorá sa premieta na budovu ruiny kostola.

Nádherne osvetlený je aj samotný hrad, popri ktorom sa už dostanete k hlavnému vstupu a do záhrady, kde na vás čaká rozprávkový okruh. Už po úvodných metroch nás naplno vtiahne prvou pútavou zastávkou. Priamo na zadnú časť hradnej budovy premietajú krátky príbeh o tom, ako vstúpite do tohto magického sveta a okrem hviezdnej oblohy si užijete aj festival svetla, hudby a prekvapení.

Jednotlivé časti sú prepojené tak, že potešia viaceré zmysly. Príjemná hudba skvele ladí s nasvietenými inštaláciami a pripravuje vám jeden zážitok za druhým. I keď sme pred vstupom mali nejaké očakávania, napríklad aj zo skúsenosti so slovenskou Bielou nocou, nakoniec ich náš írsky zážitok podstatne predčil. Cestu nočným parkom si užijú deti aj dospelí. Ani na chvíľku sa nebudete nudiť a nebude sa vám odtiaľ chcieť odísť.

 

Harry Potter v kombinácii s Vianocami

Po niekoľkých zastávkach konštatujeme, že sme sa ocitli uprostred svetelnej krajiny, ktorá nám veľmi pripomína svet Harryho Pottera. Fanúšikovia čarodejníckej fantasy série si poľahky nájdu spojitosti.

V jednotlivých sekciách uvidia napríklad jednorožca, vtáka podobajúceho sa na fénixa, sovu Hedwigu či slávneho partronusa v podobe nádherného jeleňa.

Hudba a niektoré zimné fragmenty nás taktiež navnadia na vianočnú náladu, takže celú cestu prechádzame s úsmevom na tvári. Počas prehliadky sa prejdete pod svetelným tunelom, uvidíte strom života, množstvo zvierat, magický les i jazero a nádherne osvetlené budovy botanickej záhrady.

 

Občerstvenie vo vianočnej dedinke

Celý okruh prejdeme svižným tempom s fotozastávkami za približne 45 minút. Čakali sme, že to bude podstatne kratšia trasa, preto môžeme zodpovedne povedať, že cena vstupenky skutočne prislúcha takémuto zážitku. Napriek tomu, že všetky lístky boli na ten deň už vypredané, park nie je prepchatý a pohodlne si užijete celú prehliadku. Na jej konci vás čaká ďalšie príjemné prekvapenie.

Opäť sa ocitáte v blízkosti ruiny kostola, kde sa rozprestiera vianočná dedinka so stánkami, kde si pochutnáte na všelijakých vianočných dobrotách. Nechýbajú slané a ani sladké pochúťky, horúce nápoje a deti odtiaľ môžu odísť s nejakým suvenírom.

 

Navštívte aj hrad s ďalšími atrakciami

Hrad Malahide sa oplatí navštíviť i počas dňa. Keď sa tam práve neodohráva Wonderlights festival, môžete sa poprechádzať po rozsiahlom parku s viacerými stolmi na piknik. Približne v jeho strede nájdete samotné šľachtické sídlo, ktoré tam postavili v 12. storočí a niekoľkokrát ho odvtedy renovovali.

Prehliadku si môžete objednať s audiosprievodcom, alebo si počkajte na komentovaný výklad. V predsviatočnom období ponúkajú navyše tematickú vianočnú výstavku. Priamo pri hrade uvidíte nádherné ruiny kostola, pri ktorom sa nachádza malý cintorín s tradičnými náhrobkami.

Pri budove kaviarne a obchodu sú situované ďalšie zaujímavosti. Môžete zájsť do botanickej záhrady alebo do domu motýľov. Pre deti je v parku pripravená rozprávková cesta, na ktorej ich čakajú viaceré milé prekvapenia.

 

Vianočný expres a trhy na nádvorí dublinského hradu

Plní dojmov sa potom vyberáme do centra Dublinu, ktorý je krásne tradične osvetlený. Najobľúbenejším cieľom domácich i turistov je Grafton Street.

Tam sa počas prechádzky veľa ľudí pristaví pri obchodnom dome Brown Thomas, ktorý každoročne ponúka nádherne zdobené výklady. Zatiaľ čo minulý rok vymysleli výstavky v podobe retro novoročnej oslavy, teraz vás zavedú na futuristickú cestu do vesmíru.

Pokračujeme ďalej až na Temple Bar, ktorý je už taktiež vyfintený vo vianočnom štýle. Počas vášho výletu sa prejdite aj po O`Connel Street a popri rieke, pretože na viaceré mosty a budovy premietajú farebné obrázky a ilúzie, ktoré prinášajú do Dublinu sviatočnú atmosféru.

V meste sa pravidelne konajú aj zaujímavé podujatia. O tie najznámejšie je obrovský záujem a získať lístky na ne je veľkým šťastím. Veľmi obľúbený je vianočný vlakový expres s nádherným zdobením, sladkým potešením a programom spojeným s piesňami. Vybrať sa môžete aj na nádvorie dublinského hradu, kde pravidelne robievajú vianočné trhy.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa