V Múzeu Carnuntinum možno spoznať nielen rímskych bohov

2011-10-03 15:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO - V najznámejšom rakúskom múzeu o Rímskej ríši, ktoré v roku 1904 otvoril cisár František Jozef I., v Múzeu Carnuntinum v mestečku Bad Deutsch-Altenburg, možno vidieť expozíciu Obrazy bohov - obrazy ľudstva. Je špeciálne vytvorená pre rozsiahlu Dolnorakúsku výstavu 2011, ktorá potrvá do 15. novembra.



Expozícia je výsledok päťročnej vedeckej práce a obsahuje vyše 1 100 vzácnych exponátov.

Na dvoch poschodiach Múzea Carnuntinum je "božská klenotnica" s množstvom originálov nájdených na území dávno obývanom Rimanmi. Zaoberá sa uctievaním bohov, antickými kultmi, ktoré začiatkom nášho letopočtu viac ako tri storočia určovali náboženské dianie nielen v hlavnom meste rímskej provincie Pannonia.

V úvodnej vitríne je galéria 28 bohov, bronzových sošiek od Minervy cez Neptúna, Bakchusa, Fortuny, Salusa po Lunu. Všetky figúrky boli nájdené v Carnunte. Je tu jeden z najstarších reliéfov západnej kultúry - ako boh Nitras zabíja zviera. Je to rekonštruovaná scéna z prelomu druhého a tretieho storočia.

Materiálne dedičstvo ponúka výklad o rituálnych aktoch, kultových zvykoch a motívoch vtedajších ľudí. Muži v kultovom spoločenstve boha Nitrasa museli absolvovať sedem skúšok. O ich podrobnostiach sa vie málo, pretože mystérijné kulty podliehali prísnej mlčanlivosti.

V expozícii možno takmer v životnej veľkosti vidieť sediaceho boha Jupitera, ktorého s Herkulom a Viktóriou uctievali vojaci, bohyňu osudu Nemesis zasa gladiátori a Silvana domácnosti. Bakchus ako boh vegetácie, plodnosti, vína a extázy mal veľa prívržencov v Ríme aj jeho provinciách, čo sa potvrdzovalo na rôznych oslavách radosti zo života.

Okrem sôch, reliéfov, oltárov, obetných darov a iných exponátov sú na výstave virtuálne rekonštrukcie a audiovizuálne ukážky. Možno vidieť podobu dávneho rímskeho mesta s centrálnou budovou v Carnunte a iné osídlenia či spôsob obety zvieraťa. Malí návštevníci sa v expozícii môžu zapojiť do náučných hier.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Foto: carnuntum.co.at

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa