V Salzburgu na kávičke s Amadeom

2011-09-27 15:30:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Medzi Kapucínskou horou, riekou Salzach a vysokými skalami leží mesto Salzburg. Pred vyše 250 rokmi sa tu narodil jeden zázračný chlapec...



Salzburg, barokový skvost v srdci Európy, vďačí za svoje renomé jedinečnej kombinácii nenapodobiteľnej architektúry a rozprávkovo krásnej krajiny.

Niet sa preto čo diviť, že celé staré mesto bolo v roku 1997 zaradené do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Zámok Mirabell a priľahlá záhrada Mirabellgarten skýtajú dych vyrážajúci priam pohľadnicový výhľad na symbol Salzburgu, mohutnú pevnosť Hohensalzburg a staré mesto s ulicou Getreidegasse, kde sa narodil najslávnejší syn Salzburgu, W. A. Mozart, impozantný salzburský dóm a na arcibiskupskú rezidenciu s pôsobivou galériou a arcibiskupskými komnatami.

Po prehliadke mesta by ste určite mali navštíviť jednu z tradičných kaviarní, napr. kaviareň Tomaselli, najstaršiu rakúsku kaviareň alebo hneď naproti kaviareň Fürst, kde možno ochutnať cukrovinku Original Salzburger Mozartkugel, ktorú ešte stále ručne tvorí pravnuk pôvodného výrobcu.

Večer môžete zakončiť v najstaršej stredoeurópskej reštaurácii, Stiftskeller St. Peter, pri programe Mozart Dinner Concert s najkrajšími áriami z Mozartových opier a večeri podľa pôvodných receptov z Mozartových čias.

Ponuku dotvára bohatý kultúrny program s viac ako 4 tisíc podujatiami ročne, ktoré robia zo Salzburgu kultúrnu metropolu svetového mena.

 

Mozartovi v pätách

Z Mozartovej  hudby a slávy žije mesto dodnes, jeho duch tu stále dýcha do malebných uličiek a prechádza sa po námestiach.

U Enšpígla, tak sa volá malá reštaurácia v starom dome s krútiacim sa schodiskom na Hagenauerovom námestí. Nízke drevené stropy, hrboľaté steny, malé okienka. Pri masívnom stole tu kedysi sedávali Mozartovci, vraj boli stálymi hosťami. Bývali na Obilnej ulici, odkiaľ to mali len na skok do ulice Židovskej, kam rodičia hudobného génia často chodievali do hostinca.

Na Starom trhovisku navštevovali oni a neskôr aj ich syn tiež Café Thomaselli. V Haffnerovej ulici si zase často kupovali u cukrára vychýrené „venušine prsíčka“, skrátka, nepomôžete si.

Zlato, meď a striebro dali mestu bohatstvo, soľ navyše aj meno. Ale… legenda vraví, že Salzburg založil francúzsky biskup Rupert, ktorý sem ako misionár prišiel spolu s mníchmi okolo roku 700 n.l. Na základoch rímskeho mesta dal postaviť kláštor sv. Petra, ktorý je dodnes funkčný, sídlia v ňom benediktíni.

Druhá významná cirkevná a stále živá stavba je Salzburský dóm. Jeho autorstvo je pre zmenu pripisované istému írskemu biskupovi. Prechádzame monumentálnym barokovým chrámom, v ktorom stojí pätoro organov a už zase dýchame Mozartovej rodine na zátylok. Nielenže si tu v roku 1747 Leopold Mozart vzal za ženu Annu-Máriu Pertlovú a v januári 1756 tu pokrstili ich syna Wolfganga, ale práve tu boli otec a syn zamestnaní ako hudobníci - organisti. Ešte čosi? Zbožná rodina sem pravidelne chodila na omše.

Staré Mesto na ľavom brehu rieky Salzach je samý priechod, samá úzka ulička, námestíčko a brána. Brány chránili centrum a delili mesto od rieky, do ktorej sa v noci splachoval všetok neporiadok. Dnes je aj táto časť krásna, plná obchodíkov, kaviarní, reštaurácií a… obchodíkov s vianočnými a veľkonočnými ozdobami. Pri Starom trhovisku nájdete i dielňu, kde sa tie najpodivnejšie ozdoby vyrábajú.

 

Mesto čokoládových gulí

Pochopiteľne, Salzburg je tiež mestom gulí. Mozartových. Táto slávna čokoládová špecialitka sa tu objavila prvýkrát v roku 1890. Nápad na "nezaplatenie" mal vtedy podnikavý cukrár Paul Fürst - takzvané Mozartove bonbóny vyrábal ručne a s láskou. Časom ho napodobňovali aj mnohí iní, ale tí už vždy za pomoci strojov.

Ručná výroba podľa vzoru Fürstovcov sa pestuje v malebnom podlubí v Starom Meste dodnes, ročne sa tu predá okolo 1 300 000 "echt" Mozartových gulí. A ako ich rozoznáte od všetkých plagiátov? Sú balené v strieborno - modrom staniole a neobsahujú konzervačné látky. Gule zlaté a červené, ktorých sú u nás v obchode tisíce, sú síce chuťovo podobné, ale tá kvalita!

Mozart sa tu stal dobrým obchodným artiklom. Nielen pre cukrárov a majiteľov kaviarní, ale aj pre výrobcov keramiky, obrúskov, parfumov, dáždnikov...

O niečo neskôr než Staré Mesto vzniklo tiež salzburské Nové Mesto na pravom brehu rieky. Najprv tu boli len lúky a lesy, potom pribudol zámoček Altenau, dnes Mirabell. V zámočku sídli starosta mesta a tunajšiu povestnú Mramorovú sieň vyhľadávajú snúbenci zo všetkých zemí sveta. Vydať sa na mieste tak dýchajúcim láskou, to je vraj zaručené šťastie!

V Novom Meste stojí tiež zemské divadlo, kam… a už sme zase s Mozartovcami. V divadle trávil Wolfgang veľa času a jeho rodičia si oproti v ulici prenajali dom.

Salzburg má 65 kilometrov štvorcových, ale historické centrum predstavuje jediný kilometer. Je to však skutočne krásny kilometer. Keď ním budete prechádzať, nemôžete nemyslieť na Mozartovu rodinu. Pritom tu nájdete i stopy po iných hudobných velikánoch - pobudli tu Weberovci, žil tu Herbert von Karajan…

Čo krok, to zaujímavé miesto, meno alebo napríklad obchodíky s miestnymi typickými kyticami z korení. A keď už vás to všetko omrzí, nasadnite na loď a nechajte sa zviesť po rieke. Mozartovi však neuniknete. Plavidlo totiž nesie jeho meno...

 

Zdroj/autor: austria.info, salzburg.info, loisa, mariane, drom

Foto: sxc.hu

 



 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa