Korutánsko - na vlastnej koži

2011-09-05 15:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Kúpele Bad Kleinkirchheim, Národný park Nockberge s legendárnou Nockalmstraße, jazero Faaker see, sokoliarska šou na hrade Landskron i opice voľne pobiehajúce okolo nás. To všetko sme zažili pri našej letnej ochutnávke Korutánska.



Do Rakúska chodievame zväčša iba lyžovať, no tento rok sme sa tam rozhodli prežiť aj letnú dovolenku. Cieľom bolo prebádať široké okolie Villachu, ktoré je silno ovplyvnené stredomorským spôsobom života, pretože oblasť leží len pár kilometrov od talianskych hraníc a do Slovinska je to takisto iba na skok.

Domáci hovoria, že ak sú priaznivé podmienky a zafúka ten správny vietor, zacítite vo vzduchu omamnú vôňu mora.

 

Faaker See - raj dovolenkárov

Korutánsko, jedna zo spolkových krajín Rakúska, by sa pokojne mohlo nazývať krajinou tisícich jazier. Deväť z nich sa nachádza v oblasti, kam sme zamierili, každé má tak čistú vodu, že sa dá piť.

Naša výprava zakotvila pri jazere Faaker See, ktoré je okrem dovolenkárov aj  rajom motorkárov. Každý rok sa tam koná Európsky motocyklový týždeň, ktorý je nielen stretnutím priaznivcov motocyklov Harley Davidson, ale aj automobilových veteránov.  

My sme motorky nemali, zato sme sa poriadne pozabávali na kanoe, na ktorých sme prebádali všetky zákutia jazera. Elegantné zátoky, upravené i prírodné pláže, súkromný ostrov, kempy a hotely, všetko čisté a upravené.

Krásny bol aj pohľad na okolité kopce. Jeden deň sme ich trocha preliezli na bicykloch, no na preskúmanie mnohých ďalších cyklociest nám chýbal čas i kondička. 

Faaker See je skvelou kombináciou pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť, čo je správna letná dovolenka. Kto chce, bude  ležať pri vode, kto chce byť aktívny, niekam vyrazí. Je z čoho vyberať!

 

Potlesk pre dravce, sovu i opice    

Kúsok od Villachu sme objavili dve atrakcie, ktoré sú skvelým tipom na výlet. Obe sa týkajú zvierat.

Na hrade Landskron sme v skvelej sokoliarskej šou (účinkujú v nej aj dvaja slovenskí sokoliari) videli, že sa aj havran, sova či dravci sokol a myšiak dokážu predvádzať ako v cirkuse. Nie je to síce pre nich celkom prirodzené, no vďaka úzkemu vzťahu s ľuďmi (dravce i ostatné vtáky sú odchované a žijú na hrade) sú schopné naučiť sa všakovaké kúsky. Tlieskali sme už kdekomu, no dravým vtákom asi po prvý raz. Ale zaslúžili si to.   

Druhou špecialitou je súkromná opičia rezervácia Affenberg (tzv. opičí vrch). Žije v nej už niekoľko generácií japonských makakov, nie však v klietkach, ale úplne voľne, v obrovskom výbehu. Voľne, pomedzi opice sa môžete pohybovať aj vy.

Je to skvelý zážitok, stať sa na chvíľu opicou. Verte tomu, že budete výskať ako deti, že sa budete smiať od radosti od začiatku do konca.

 

Bad Kleinkirchheim, Národný park Nockberge

Ďalšie dni sme trávili v známom turistickom stredisku Bad Kleinkirchheim (poznajú ho najmä lyžiari), kde bolo skutočne prekrásne.

Kúpeľníctvo využíva mnohé liečivé pramene, turisti si nevedia vynachváliť okolité kopce. Medzi najcennejšie a ekologicky najzachovalejšie oblasti Rakúska patrí Národný park Nockberge. Tiež mal byť lyžiarskym strediskom, no 94 percent ľudí v referende hlasovalo za to, aby sa lanovky nestavali.

Postavili iba cestu, 34 kilometrov dlhú Nockalmstraße, okolo ktorej sa krúti celý cestovný ruch v tejto oblasti. Všetko čo je mimo nej a kúsok od nej už musíte prebádať pešo, s batohom na chrbte, uprostred krásnej nezničenej prírody. Po množstve značených a náučných chodníkoch.

 

Karlbad - starý alpský kúpeľ

Popri moderných wellness vymoženostiach v Bad Kleinkirchheime si môžete  neďaleko Nockalmstraße na vlastnej koži vyskúšať aj tradičný alpský kúpeľ.

Namočia vás do drevených kadí napustených ľadovou vodou s obsahom radónu (lieči pohybové ústrojenstvo a kožu). Aby ste do nej vôbec vliezli, vložia do nej v ohni ohriate kamene. Tak vyzeralo wellnes v minulosti. Kúpele, kedysi úplne bežné, teraz jedny z posledných v Alpách, prevádzkuje už ôsma generácia rodiny Aschbacherovcov.

Poslednou raritou, na ktorú sme pri potulkách narazili, bola bylinka s latinským názvom Valeriana Celtica. Po našom valeriána, kozlík alebo baldrián, domáci jej hovoria speick. Táto „liečivka“ omamne vonia, upokojuje kožu i myseľ, stala sa základom celého radu kozmetických prípravkov. Rastie iba v tejto časti východných Álp, od výšky 1 800 m. n. m. a iba v miestnych podmienkach získava svoju silu. Keď ju pestovali inde, umelo, jej sila bola sotva polovičná.

 

Odporúčame

 

  • Ak sa rozhodnete stráviť zopár dní v tejto časti Korutánska (v lete i v zime), pýtajte si Kärnten Card. Vďaka nej môžete ušetriť na službách či ubytovaní, získate mnoho zliav.
  • Užitočné odkazy: www.burg-landskron.at, www.adlerarena.com, www.affenberg.com, www.badkleinkirchheim.at, www.nationalparknockberge.at

 

 

Zdroj/autor: Prokop Slováček, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa