Severné Taliansko – Roadtrip po horách s bicyklami v kufri 2. časť

2016-02-22 12:00:00 |   |    | 

Pokračovanie cestovania po severnom Taliansku. V prvej časti ste sa dozvedeli, ako sme pre zlé počasie namiesto hôr objavovali krásy talianskeho pobrežia a regiónov okolo jazier Lago Di Garda, Lago Di Isero a Lago Di Como. Počasie sa však zmenilo, a tak sme sa predsa len dostali do úžasných Dolomitov. Na kolesách sme obišli niekoľko priesmykov aj kopcov a zažili jedinečný výlet.



 

Zmeškali ste prvú časť? O jazerách Como, Garda, Isero sa dočítate tu.

 

Stabilné počasie nás posmelilo vyraziť do hôr. Z Coma sme vyrazili proti prúdu rieky Adda na severovýchod do Bormia, malého mestečka, ktoré každoročne hostí svetový pohár v lyžovaní. Aj mimo tohto termínu tu môžete nasať tú príjemnú atmosféru života v horách, plného pokory pred majestátnou prírodou. Malé kaviarničky striedajú obchodíky svetových športových značiek, na uliciach stretnete ľudí, ktorí si vážia každého turistu, lebo vedia, že cestovný ruch je lepší chlebíček, ako poľnohospodárstvo alebo chov dobytka, ktorému sa museli venovať ich predkovia.

Bormio je špecifické aj tým, že leží na úpätí hôr, cez ktoré vedie motorkársky raj Passo de Stelvio –priesmyk (2757 m n. m.), cez ktorý vedie druhá najvyššia cesta v Európe. Jedna z výhod Talianska je, že môžete vyraziť na vysokohorskú turistiku bez toho, aby ste si museli do tých vysokých hôr vyšliapať. Z Bormia (1225 m n. m.) sme sa vydali na cestu za súmraku. Vyzeralo to na suchú noc, tak sme sa nemuseli obávať poľadovice, ale aj tak sme očami hypnotizovali teplomer vonkajšej teploty. Po asi 40 minútovej jazde sme prekonali 21 km, viac ako 1500 výškových metrov a slušný teplotný rozdiel (z 12 do -6 °C). Ak sa rozhodnete pre tento druh dovolenky, tak určite pouvažujte aj nad tým, či máte vhodný spací vak. Auto vás síce ochráni pred vlhkosťou, ale teplota je samozrejme porovnateľná s teplotou, aká by bola v stane.

Zobudili sme sa do krásneho rána. Lúče vychádzajúceho slnka sa opierali do okolitých hôr. Dali sme si rýchle raňajky a vyrazili sme na turistiku. Stelvio je pomerne vysoko položené, takže počas našej návštevy bola vhodnejšia klasická turistika, ako jazdenie na horských bicykloch. Ak by ste však mali chuť na lyžovačku aj v období od jari do jesene, tak na miestnom ľadovci nájdete asi 9 kilometrov prevažne ľahkých zjazdoviek.

Náš roadtrip pokračoval presunom do Bolzana a odtiaľ smerom do Val di Fassa, ktoré je na jeseň okúzľujúce - samostatné skalné útvary a pomedzi to zelené lúky a husté lesy. Taliani stáli kedysi dávno, keď tu niekto rozdával prírodné krásy, v prvom rade a brali všetko. Kamkoľvek sa človek pozrie, vidí dych vyrážajúce panorámy. Miesto, ktoré určite stojí za zastávku je smaragdové Lago di Carezza – jazero definujúce spektrum zelenej farby. Aby to nebolo málo, v jazere sa zrkadlia úchvatné masívy RosengartenLatemar, ktoré patria k tomu najkrajšiemu, čo príroda v Dolomitoch vytvorila. Okolo jazera sa dá poprechádzať alebo vyraziť na bicykloch do hôr.

Večer sme pokračovali ďalej, aby sme zakotvili v basecampe, za ktorý sme si v tejto oblasti vybrali veľmi dobre vybavený Camp Vidor v Pozza di Fassa. Infraštruktúra campu a všetky služby, ktoré tu rodina Vidor ponúka sú na veľmi vysokej úrovni. Sprchy a toalety ako v hoteli, wellness, reštaurácia, v ktorej vám radi pripravia jedlo s ohľadom na akékoľvek potravinové obmedzenia. Priamo z kempu môžete vyraziť na turistiku alebo na bicykle.

Sella Ronda bola pre nás známa najmä ako zimná destinácia - nekonečná aréna plná top zjazdoviek s možnosťou lyžovať celý deň bez toho, aby ste použili nejaký vlek viac ako raz. Na výber sú dva smery lyžovania a nespočetné možnosti lyžovania v štyroch priľahlých údoliach Val Gardena, Val di Fassa, Araba a Alta Badia. Kto tu nebol a rád lyžuje, mal by to určite skúsiť už túto zimu. V letnej sezóne Sella Ronda neostáva nič dlžná svojej zimnej obľúbenosti. Rundu okolo Selly si môžete dať na horských bicykloch, a ak sa vám nechce šliapať do strmých kopcov, tak sa môžete odviezť sedačkou alebo lanovkou, ktoré sú pre tieto účely v prevádzke aj počas letnej sezóny. Určite stojí za to vyviezť sa lanovkou na Sass Pordoi, ktoré je známe ako terasa Dolomitov. Vo výške 2950 m n. m. môžete stráviť aj celý deň, ak chcete. Je tu pár možností na turistiku s výhľadom na majestátnu Marmoládu (3343 m n. m.), ktorá je najvyššou horou Dolomitov a pokrýva ju ľadovec.

Cestovať si po Európe v aute ako je Mercedes Vito, má úplne inú dimenziu - kočovať ako cirkusanti, užiť si dosýta to, čo sa vám páči a byť doma všade tam, kde chcete. Spanie pod holým nebom sa občas nazýva aj „milion star hotel“. Ak si na klasický „čunder“ netrúfate, možno stojí za to, vyskúšať výlet s domčekom na kolesách.

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa