Ostrov Vis – jedna z najkrajších prírodných oblastí v Chorvátsku

2021-07-15 00:01:00 |   |    | 

Aj vy ste sa zamilovali do nádhernej prírody v druhom pokračovaní hitu Mamma Mia, ktorý je naplnený skvelými piesňami od skupiny ABBA? Tak vás istotne prekvapíme informáciou, že v skutočnosti sa film nenakrúcal v Grécku, ale na chorvátskom Vise. Nachádza sa neďaleko Hvaru a Korčule a je najvzdialenejším permanentne obývaným ostrovom od pobrežia tejto krajiny.



 

Až do roku 1989 bol vojenskou zónou

Život je plný komplikovaných príbehov a osudov. Ostrov Vis dnes patrí k najkrajším stále nedotknutým prírodným oblastiam v Chorvátsku, ale vďačí za to smutnej časti ich histórie. Po dobu 45 rokov sa tam totiž nachádzala militantná zóna a ostrov bol nedostupný pre turistov. Takže zatiaľ čo iné lokality prekvitali, tam akoby život zastal. Postupne sa odtiaľ odsťahovali aj domáci obyvatelia, ktorí túžili nájsť lepšie miesto na život. Vis preto až do roku 1989 stál trochu v tieni a len pomaly sa zviechal späť na nohy. No paradoxne práve tomu môže vďačiť za svoju krásu, ktorú teraz vyhľadáva mnoho cestovateľov. Nenájdete tam totiž veľké rezorty a dodnes nepôsobí veľmi komerčne. Stále sa tam podarilo uchovať pôvodné tradície a prírodu, čo je v súčasnom uponáhľanom svete veľmi ceneným drahokamom.

 

Komiža so silnou rybárskou históriou

Hlavný prístav na ostrove je pri malom mestečku Komiža. Za jeho vznik môžeme ďakovať mníchom benediktínom. Tí ho založili v 12. storočí a postupne pri kláštore postavili aj ostatné dôležité budovy. V jednom zo svätostánkov sa nachádzajú najstaršie varhany v Dalmácii. S históriou Visu je spojený aj svätý Mikuláš, ktorému každoročne počas mestských slávností vzdávajú vďaku. Vždy postavia provizórnu loď, ktorú zapália a pustia na more. Takýmto spôsobom si chcú zabezpečiť dobrú rybársku sezónu. Komiža, ale aj samotný ostrov, sú dobre známe vďaka rybárskej histórii. Odtiaľto pochádzajú nielen najlepšie morské plody, ale aj chutné tradičné recepty, ktoré sa rozšírili do zvyšku Chorvátska. V meste sa nachádza múzeum, ktoré mapuje históriu tohto remesla. S Visom je taktiež spojená tradícia špeciálnych lodí, ktoré sa používali na lov. Nazývali sa falkuše a boli uspôsobené na dlhšie plavby hlbšie do mora. Okrem priestrannejšieho miesta pre rybárov boli výnimočné kvôli špeciálnemu sklonu stožiarov a plachiet. Jeden z exemplárov uvidíte v múzeu, v blízkosti ktorého sa nachádza palác, ktorý kedysi používala miestna šľachta.

 

Najlepšie pláže na Vise

Chorvátsko sa preslávilo aj ako ideálna destinácia pre nudistov. Práve na Vise nájdu hneď niekoľko miest, kde sa môžu venovať tomuto odvážnemu životnému štýlu. Pokiaľ vám postačí opaľovanie sa v plavkách a plávanie v nádherne priezračnej vode, choďte na pláž Stiniva. Tá má permanentne skvelé hodnotenie a umiestňuje sa medzi najlepšími plážami v krajine. Niekoľko nádherných miest popri pobreží nájdete aj priamo pri mestečku Komiža. Nachádzajú sa tam malé kamienky a máte tam ideálne podmienky pre rodiny s deťmi, keďže je v blízkosti viacero stravovacích zariadení a navyše sú pláže veľmi ľahko dostupné.

 

Pozrite sa do farebných jaskýň

Oblasť okolo Visu je známa aj vďaka prímorským jaskyniam, ktoré sa tam nachádzajú. Napríklad pri susednom ostrove Biševo môžete zažiť unikátnu návštevu Modrej jaskyne, ktorej steny získavajú nádherné sfarbenie vďaka slnečným lúčom, dopadajúcim na hladinu vody. Pri vedľajšom Ravniku je to zase Zelená jaskyňa a popri nich si môžete nájsť viacero menších jaskýň, ku ktorým môžete priplávať aj počas oddychového dňa na pláži. Na návštevu týchto zaujímavých miest sa dostanete prostredníctvom organizovaných tour, ktoré odchádzajú nielen z Visu, ale aj z ostatných blízkych ostrovov ako napríklad z Korčule.

 

Domov dvoch znamenitých vín

Vis pôsobí na prvý pohľad ako exotický ostrov. Počas potuliek môžete vidieť niekoľko druhov zaujímavých paliem. Keď sa dostanete do jeho stredu, tak už budú pred vami citrónové sady. V čase kvitnutia týchto stromov budete už z diaľky cítiť ich opojnú vôňu a hneď ako ich vystriedajú šťavnaté plody, bude to zase nádherný pohľad pre vaše oči. Ani v tomto bode nekončí botanická rozmanitosť ostrova. Vis má tiež vynikajúce podmienky aj pre pestovanie viniča. Vyrábajú tam dokonca dve veľmi obľúbené a znamenité chorvátske vína. Ak si radi pochutnáte na bielej Vugave a červenom Plavaci, vedzte, že tieto odrody pochádzajú práve z tohto ostrova. Podľa legendy práve na Vise vypestovali Gréci prvý vinič a odtiaľ sa neskôr rozšíril aj do zvyšku krajiny.

 

Niekoľko rajov na dosah

V blízkosti brehov Visu sa nachádza niekoľko menších ostrovov. Tie nie sú obývané a ponúkajú tak príjemný celodenný raj iba pre vás. Stačí zájsť do prístavu a spýtať sa tunajších rybárov a vlastníkov lodí, či by vás za malý príspevok neodviezli niekam na túto pustatinu. Potom si už len vezmite dostatok vody, niečo na zahryznutie a opaľovací krém, aby ste sa pripravili na úžasný deň v štýle Robinsona. Neďaleko brehov tohto ostrova sa nachádza aj Taliansko, ktoré je vzdialené menej ako 100 kilometrov. Mnoho jachtárov sa často plaví až do tejto krajiny a spájajú tak dovolenku aj s týmto nádherným pobrežím.

 

Autor: © ZoznamDavid

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, Thinkstock

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa