Drobná Andorra žije najmä z turizmu, očarí krásnou prírodou i malebnými dedinkami

2022-09-06 12:00:00 |   |    | 

Andorra patrí k najmenším krajinám v Európe a príjmy získava najmä z turistického ruchu. Cestovateľov toto kniežatstvo láka najmä krásnou prírodou a malými dedinkami, no ťaží aj z atraktívnej polohy. Leží totiž v Pyrenejach na pomedzí Francúzska a Španielska a ponúka to najlepšie spojenie oboch kultúr.



 

Andorra La Vella

Hlavným mestom je Andorra La Vella, ktorá sa nachádza v obklopení krásnej prírody. Žije tam len približne 23.000 obyvateľov, vďaka čomu si dokázalo uchovať príjemnú atmosféru a pôvodný charakter. Cez andorrskú metropolu preteká rieka Valira, popri ktorej vedie promenáda. Hlavnou pamiatkou je kostol Sant Esteve, ktorý postavili v 12. storočí, ale odvtedy ho museli niekoľkokrát rekonštruovať. Nachádzajú sa v ňom vzácne fresky a barokové oltáre. Na námestí Placa del Poble zase nájdete komplex administratívnych budov. Časť striech je sprístupnená pre verejnosť, takže odtiaľ budete mať fantastický výhľad na celé okolie. V historickom centre môžete navštíviť umelecké obchodíky so zaujímavým a luxusným tovarom. Taktiež tam sídli niekoľko kaviarní a menších galérií, v ktorých nájdete najmä diela súčasných majstrov. Mesto nie je rozlohou veľké, takže si ho pohodlne pozriete za jeden deň.

 

El Serrat

Andorra je plná malých dediniek, ktoré majú silnú charizmu. Každá z nich prináša niečo zaujímavé, vďaka čomu stojí za vašu návštevu. Či je to starý kostolík, historické uličky alebo nejaké malé múzeum, stále tam nájdete niečo pekné a pútavé. Najsevernejšia obec Andorrsy El Serrat sa nachádza v údolí Valira del Nord. Je to skôr horská dedinka, z ktorej sa dostanete k viacerým turistickým chodníkom. V lete a počas jesene je vyhľadávaná práve vďaka potulkám prírodou. Dostanete sa na krásne vyhliadky, ale aj k horskému jazeru. V zime sa zas mení na raj pre lyžiarov a majú tam tiež perfektné podmienky pre snowboardistov. Ani v tomto období neprídete o možnosť turistiky. Stačí si dať snežnice, vziať si turistické palice a môžete sa pustiť do skúmania zasneženej krajiny.

El Serrat Village, Andorra.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Nisse57&amp;action=edit&amp;redlink=1" class="new" title="User:Nisse57 (page does not exist)">Nisse57</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

 

Meritxell

Z mestečka Meritxell je najzaujímavejší jeho kláštor, ktorý v Andorre pokladajú za významné pútnické miesto. Nachádza sa v ňom socha Panny Márie, ktorá chráni tento krásny štát. Pôvodná podobizeň zhorela, preto museli v roku 1972 urobiť jej kópiu. Pravidelne k nej prichádzajú domáci obyvatelia, skladajú jej úctu a ďakujú za ochranu. Veľký požiar postihol nielen túto ikonu, ale aj veľkú časť kláštora. Z toho dôvodu ho museli kompletne zrekonštruovať, preto mu dnes dominujú moderné prvky. Neskôr sa kláštor stal súčasťou Mariánskej púte, ktorá zahŕňa tiež zastávky v kostoloch v Španielsku a Francúzsku. Ak budete mať cestu do Andorry a Meritxellu 8. septembra, zastavte sa tam na slávnosti patrónky tejto krajiny.

 

Údolie Madriu-Perafita-Claror

Až desať percent Andorry patrí najkrajšej prírodnej oblasti, údoliu Madriu-Perafista-Claror. Najvyšším bodom je vrch Pic de la Potelleta, ktorý je vysoký 2905 metrov a máte z neho výhľad aj do okolitých krajín. Nájdete tam niekoľko turistických chodníkov, horské chaty a nedotknutú prírodu. Pre tento región sú charakteristické pastierske domčeky, ktoré sa nachádzajú pri pastvinách. Viacero z nich zrenovovali a využívajú sa aj na ubytovanie. V lete tam chodia ľudia radi pozorovať hviezdy.

 

Ordino

Rozlohou patrí Ordino k menším mestečkám, situované je v pohorí Casamanya. V jeho centre lákajú turistov historické uličky a najväčšou vzácnosťou je šľachticky dom Casa d`Areny-Plandolit. Postavili ho v 17. storočí, no v roku 1866 prešiel veľkou renováciou, vďaka ktorej sa ho podarilo uchovať dodnes. V súčasnosti tam sídli obchod a vrchná časť má podobu múzea. Nájdete tam viacero zaujímavých historických kúskov zariadenia.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa