Splňte si sen o dovolenke na plachetnici: V Chorvátsku sa to dá aj v septembri

2022-09-02 12:00:00 |   |    | 

Krása plachtenia je jednoducho v plachtení. Keď sa vietor a vlny miešajú s pocitom slobody, dobrodružstva a uvoľnenia, stávate sa súčasťou prírody. Skoro v žiadnej inej krajine to nefunguje tak dobre ako v obľúbených jachtárskych oblastiach Chorvátska. Na Istrii, Kvarneri i v Dalmácii je všetko v pohybe.



 

Viac ako 1200 ostrovov a 1700 kilometrov pobrežia s tichými zátokami, starobylými pamiatkami zapísanými na zozname svetového dedičstva UNESCO a Jadranským morom, ktoré len občas stráca svoj pokoj kvôli vetrom, robí z Chorvátska jednu z popredných svetových jachtárskych destinácií.  Plachtenie v chorvátskom vodnom svete rozbúši srdce každého dovolenkára bez ohľadu na to, či si hlavnú plachtu zdvihnete sami, alebo ju zveríte do rúk profesionálnej posádky.

 

Červená alebo biela, záliv alebo prístav - otázky svedomia

Viac ako 60 dobre vybavených prístavov, v ktorých možno absolvovať profesionálne kurzy plachtenia alebo si prenajať jachty, a tisíce mokrých a suchých kotvísk, ktoré sú k dispozícii po celý rok, sú pozdĺž pobrežia zoradené ako šnúra perál. Aj na ostrovoch ponúkajú početné sezónne prístavy vhodné kotviská pre veľké i malé lode, a aj v najosamelejších zátokách a neobývaných ostrovčekoch sú pevné bóje, vďaka ktorým je aj "divoké" kotvenie bezpečným dobrodružstvom na vode.

Najmä pri plavbe na juhu Chorvátska môžete aj na jeseň očakávať mimoriadne príjemné zážitky. Pri plavbe po okolí narazíte na stáročné tradície a kulinárske poklady z kuchyne aj pivnice. Blízkosť mora formuje chorvátske víno už tisícky rokov. Jeho osobitý nádych dnes moderným spôsobom interpretuje mladá generácia vinárov a už dlho sa teší medzinárodnému úspechu. Bez ohľadu na to, v ktorom prístave zakotvíte, výber vína k dobrému jedlu je často príjemnou "starosťou".  Či už červené alebo biele, "staré" vína, rovnako ako špeciality jednotlivých ostrovov, sa rýchlo stanú príjemnou súčasťou každej plavby.

"Crna vina", plné červené vína z Dalmácie, známe aj ako "čierne vína", sa už dlho kombinujú so špeciálnymi bielymi vínami, ako sú Pošip alebo Grk. Oboje môžete ochutnať na Korčule - vo vinárstvach alebo v troch reštauráciách odporúčaných Michelinom.

Menšie lode plávajú do prístavu Orebić na polostrove Pelješac, a tým priamo do hlavnej vinárskej oblasti Plavac Mali, najznámejšej značky vína v Dalmácii. Tento mnohotvárny vinársky región medzi Splitom a Dubrovníkom by mal byť na zozname každého námorníka.

V krásnom Trogire môžete ochutnať miestne víno Crljenak. Stredoveké prístavné mesto, ktoré je pod ochranou UNESCO, je už dlho miestom stretávania sa medzinárodného jet-setu a spolu s prístavom Kaštela a neďalekým Splitom je pevnou súčasťou každej plavby po Strednej Dalmácii.

To isté platí aj pre ostrovy Šolta a Brač, ktoré si už dávno získali vinársky svet svojimi intenzívne sfarbenými a aromatickými červenými vínami. A samozrejme, žiadny námorník nemôže vynechať Zlatni Rat, slávnu pláž v karibskom štýle na ostrove Brač.

 

Plavba do úžasného sveta filmov a taverien

Okrem vína a prírody je ďalším dôvodom na plavbu po chorvátskych vodách kultúra. V Poreči, Zadare, Šibeniku, Trogire, Splite, Starom Grade (Hvar) a Dubrovníku sa nachádza najmenej desať lokalít zapísaných na zozname svetového dedičstva UNESCO s ľahko dostupnými kotviskami.

A všade, kam sa vyberiete, na vás čaká úžasná stredomorská kuchyňa, dokonca pod ochranou UNESCO. Čerstvé morské plody alebo úlovky dňa si môžete vychutnať buď na súši v typických tavernách, alebo na palube vlastnej či prenajatej lode v zasnenej zátoke.

Napríklad na populárnych ostrovoch Kornati, napríklad na Žute, kde nie je voda ani elektrina, ale kde miestne reštaurácie stále pripravujú úžasné jedlá, si na skvelých pomaly pripravovaných jedlách pochutnala nejedna hollywoodska hviezda - pokiaľ práve nestála pred kamerou počas natáčania Hviezdnych vojen, Hier o tróny alebo Robina Hooda, pretože Dubrovník, "perla Jadranu", so svojimi mohutnými hradbami vytvoril nezameniteľnú kulisu pre všetky tieto a mnohé ďalšie filmové trháky. Pri plavbách a filmových prehliadkach kotvia jachty v prístave ACI v Komolaci, odkiaľ sa môžete vydať na filmové miesta pešo, taxíkom alebo prenajatým autom.

Po stopách Jacquesa Cousteaua sa môžete plaviť okolo ostrovov Hvar a Vis. Tieto dva ostrovy boli hlavnými miestami nakrúcania životopisného filmu, ale nielen preto, že sú to horúce miesta. Ako najstaršia chorvátska jachtárska destinácia má Hvar kultový status a je považovaný za jeden z najkrajších ostrovov na svete vďaka svojim prírodným plážam a zátokám, vynikajúcim reštauráciám a fantastickému západu slnka.

Vis, ostrov v strednom Jadrane, ktorý je najvzdialenejší od pevniny, je nielen veľkou láskou všetkých jachtárov, ale fascinuje aj potápačov. Tu, v tmavomodrej farbe, ležia a odpočívajú letecké pamiatky z druhej svetovej vojny. Skutočnosť, že Meryl Streepová a Pierce Brosnan na ostrove natáčali druhú časť romantického filmového príbehu Mama Mia, robí bývalú vojenskú základňu ešte zaujímavejšou.

Samozrejme, bez vetra sa nedá plávať - a toho je v chorvátskych vodách dostatok. Trochu vedomostí, ako aj úcty a opatrnosti, či už ide o skippera typu Mistral alebo nebezpečnejší veterný variant, je pre námorníkov zlatým pravidlom.

Zatiaľ čo skúsené posádky hladko kĺžu po vode vo vetre Bura, Scirocco alebo Jugo, "dovolenkoví námorníci" by mali počkať v bezpečí, kým sa vietor zmierni, alebo zatiaľ naplánovať výlet na breh.

 

Plavba v Chorvátsku – tipy a triky

Ponuka plachetníc v Chorvátsku je veľká a kvalitná, od malých člnov pre štyri osoby až po najväčšie a najmodernejšie jachty.

  • Plavidlá bez posádky (lode s dĺžkou do 15 metrov) si možno prenajať s primeranými námornými skúsenosťami a plaviť sa na nich samostatne alebo s profesionálom; posádku zvyčajne tvorí kapitán a palubný sprievodca, ktorí manévrujú a udržiavajú loď.
  • Pre sólových námorníkov: základnými požiadavkami sú dobré námornícke zručnosti a znalosť počasia
  • Kotvenie/prenocovanie v "divokých" zátokách sa odporúča len za dobrého počasia
  • Spustenie kotvy: skontrolujte stav morského dna, hĺbku, vzdialenosť od pevniny a iných lodí; pomer hĺbky a dĺžky kotevnej reťaze: minimálne 1:3
  • Turistická daň pre vodákov (od 7 m dĺžky lode): vypočítaná podľa dĺžky lode, počtu cestujúcich alebo obdobia; Platba iba online na https://nautika.evisitor.hr/?lang=sk.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Chorvátska polícia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa