Zimná turistika má obrovské čaro: Toto sú najlepšie trasy pre túry na snežniciach

2024-01-18 10:00:00 |   |    | 

Nadšenci turistiky vedia, že tempo svojich výletov nemusia spomaľovať ani počas zimy. Možností je síce o čosi menej, ale vybrať sa dá. Skvelou možnosťou je tiež obuť snežnice, pomocou ktorých sa dostanete aj do ťažšie prístupného prostredia. Práve takéto skúmanie prírody v jej najdivokejšom prostredí bude pre vás obrovskou zábavou.



 

Vrch Zäunlkog, Rakúsko

Medzi túrami na snežniciach nájdete aj menej známe klenoty, ktoré vás istotne oslovia. Napríklad Rakúsko je na to ako stvorené, kde nádhernú zimnú prechádzku ponúka aj vrch Zäunlkopf. Naoko to vyzerá ako nenáročná túra, ale v skutočnosti vám dá poriadne do tela. Jej začiatok je na trati bývalej zjazdovky, takže vás hneď v úvode čaká väčšie stúpanie. Keď sa dostanete na vrchol, užijete si fantastické výhľady na vyššie okolité končiare aj do údolia. Výstup a zostup trvajú v závislosti od vašej kondície približne pol dňa. V zime je to pomerne frekventovaná trasa, takže keď už pred vami prejde niekoľko turistov, pôjde sa vám podstatne lepšie. Keď si vychutnáte výhľady, urobte si ešte prechádzku po hrebeni a môžete sa vrátiť späť.

 

Rumunské Karpaty

Rumunsko ešte stále patrí medzi málo oceňované dovolenkové destinácie, hoci si krásy jeho prírody a kultúry môžete užiť počas leta aj v zimnom období. Okrem lyžovačky by ste sa istotne mali vybrať aj na túru so snežnicami, napríklad na jednu z najobľúbenejších trás Coiba Mare. Pri potulkách tunajšími lesmi však musíte byť veľmi obozretní, pretože tam žijú vlci a medvede. Ideálne je preto zájsť na túru vo väčších skupinách alebo so sprievodcom. Vďaka tomu budete môcť bezpečne preskúmať aj niektorú menších a voľne prístupných jaskýň či slávnu ľadovcovú jaskyňu Vartop.

 

Dolomity, Taliansko

Celá oblasť Dolomitov je známa tým, že ponúka takéto výborné možnosti na zimnú turistiku, a to nielen v lete, ale aj v zime. Len v údolí Cortina sa nachádza približne sto kilometrov trás, ktoré vám predstavia krásu severnej časti Talianska celoročne. Vyberte sa napríklad do Cinque Torri, ktoré ponúka v tomto období priam malebné výhľady. Ak máte dobrú kondíciu a milujete výzvy, tak sa nechajte nahovoriť na nočnú túru. Najväčšou odmenou pre vás bude pohľad na svitanie v horách, na ktorý nikdy nezabudnete. Ak sa chcete vybrať na viacero túr, ubytujte sa v niektorej z horských chát, odkiaľ budete mať lepšiu východiskovú pozíciu. Trasu si môžete zjednodušiť aj pomocou lanovky, ktorou prekonáte časť trasy. Jednou zo zaujímavých alternatív je zvoliť si náročnejšie chodníky, ktoré prechádzajú až do Rakúska. S dobrými snežnicami nebude problém zvládnuť aj takúto výzvu.

 

Kaňon Korouoma, Fínsko

Fínsko taktiež patrí medzi krajiny ako stvorené na zimnú turistiku. Obzvlášť krásny je kaňon Korouoma, ktorý nájdete v južnej časti Laponska. Príroda v tejto oblasti je priam očarujúca, preto vás bude od prvého momentu lákať, aby ste si dali na nohy snežnice a pustili sa do jej skúmania. Naprieč kaňonom vedie chodník, ktorý má 30 kilometrov. V lete ho zdolávajú rozložený na niekoľko častí a v zime si zase môžete vychutnať aspoň niektoré sprístupnené úseky. Ak máte chuť, pribaľte si aj horolezeckú výbavu a vyskúšajte si lozenie na ľadovej stene. Pokiaľ vám stačí len jednoduchá prechádzka, vyberte sa na vyhliadkový bod Jolly Saint Nick.

 

Engadin, Švajčiarsko

Keď sa vyberiete na zimnú turistiku do Švajčiarska, v tom prípade to musí byť región Engadin. V ňom sa nachádza množstvo turistických trás, z ktorých si môžete vyberať presne podľa vašich schopností. Majú tam totiž tri typy trás všetkých obtiažností a na svoje si teda prídu aj rodiny. Niektoré cesty vedú cez zamrznuté jazerá, no k tým najobľúbenejším patria tie na vrchy Muottas Muragl, Staz alebo Moarteratsch.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa