Najčudnejšie miesta planéty: Týchto 10 lokalít ani nevyzerá ako Zem

2023-10-12 12:00:00 |   |    | 

Na Zemi je mnoho výnimočných miest, len máloktoré však ponúkajú priam „vesmírne zážitky“. Pozrite sa s nami na prírodné úkazy, ktoré pripomínajú zábery z iných planét alebo aspoň scény zo sci-fi filmov. Na ich návštevu rozhodne len tak nezabudnete.



 

Lencóis Maranhenses, Brazília

Tento národný park doslova pripomína povrch nejakej podivnej planéty z inej galaxie. Piesočné duny sa rozprestierajú na ploche 1 500 štvorcových kilometroch a v období zrážok sa medzi nimi vytvárajú veľké, asi tri metre hlboké lagúny. Napriek hojným dažďom pritom v Lencóis Maranhenses nerastie takmer žiadna vegetácia, čo ešte viac umocňuje pocit ľudskej nepatrnosti.

 

Darvaza, Turkménsko

Kde je brána do pekla? Podľa mnohých uprostred púšte Karakum v Turkménsku, kde z obrovského krátera už polstoročie dňom i nocou šľahajú plamene, ktorých žiaru vidno na kilometre ďaleko. Na počiatku pritom bola snaha Sovietov ťažiť ropu a zemný plyn. Vrtnú plošinu však postavili nad obrovskou podzemnou jaskyňou a keď sa do nej prepadla a začal unikať plyn, nenapadlo im nič lepšie, než ho zapáliť.

 

Wave Rock, Austrália

Keď sa niekedy zatúlate do okolia mesta Hyden v západnej Austrálii, možno sa budete cítiť ako v rozprávke, kde zlý čarodejník vyriekol kliatbu a všetko skamenelo. 15 metrov široký a 100 metrov dlhý skalný útvar Wave Rock je totiž až neuveriteľne podobný skutočnej morskej vlne. Vďačí za to vďačí nielen dokonalému tvaru, ale aj farebnosti, ktoré z neho robia malý zázrak uprostred vyprahnutej krajiny.

 

 

Fly Geyser, Nevada

Za dych berúcou činnosťou gejzírov sa rozhodne nemusíte vydávať len na Island, azda najkrajší takýto úkaz totiž zdobí americkú Nevadu. Fly Geyser tvoria tri zaujímavo tvarované vrcholky a na rozdiel od iných miest tu človek nemusí na nič čakať – gejzír tryská do výšky 1,5 metra nepretržite. Voda obsahuje teplomilné riasy, ktoré prekvitajú vo vlhkom, horúcom prostredí, a tak farbia skaly žiarivými odtieňmi zelenej a červenej.

 

Waitomo, Nový Zéland

Na prvý pohľad vyzerajú tieto fotografie ako z vesmíru či hádam z nejakého fantasy filmu, v skutočnosti sa však pozeráte na jaskyňu Waitomo na Novom Zélande. O jej výnimočnú výzdobu sa stará unikátny svietiaci hmyz arachnocampa luminosa, ktorý vlhké steny podzemného priestoru „maľuje“ tým najromantickejším spôsobom v štádiu larvy aj ako dospelý jedinec.

 

Tun-chuang, Čína

Uprostred nekonečného piesku ľudoprázdnej púšte Gobi neďaleko čínskeho mesta Tun-chuang sa nachádza malý zázrak prírody - jazero v tvare polmesiaca s budhistickou svätyňou a stromami. Voda v ňom je priezračná a pod slnečnými lúčmi sa nádherne ligoce. Keď navyše vietor rozfúka okolitý piesok, znie to, akoby okolité duny spievali, takže by ste len ťažko našli pôsobivejšie miesto na Zemi.

 

Retba, Senegal

Jednou z hlavných atrakcií Sengegalu je slávne soľné jazero Retba (Lac Rose), výrazne sfarbené vďaka riasam pod hladinou. V jednotlivých častiach, ale taktiež počas jednotlivých častí dňa jazero postupne mení svoje sfarbenie od pastelovo ružovej až po fialovú, vďaka čomu vyzerá ako z inej planéty. Člny miestnych rybárov navyše vytvárajú dojem, akoby tu žili akési mimozemské civilizácie.

 

Vatnajökull, Island

Ako z inej planéty vyzerajú aj ľadové jaskyne, ktoré sa každý rok tvoria v islandskom národnom parku Vatnajökull z vody stekajúcej z rovnomenného ľadovca. Najznámejšou je tá s prezývkou „modrá“ s otvorom v strope, cez ktorý dnu dopadá denné svetlo a nádherne osvetľuje ľadovcovú výzdobu. Pri ďalších jaskyniach je zas  zdrojom pôsobivého svetla samotný ľad v tenkej vrstve. Často tak vzniká dojem, akoby ste sa potápali pod vodou.

 

Salar de Uyuni, Bolívia

Soľná pláň Salar de Uyuni patrí k najvýnimočnejším miestam na svete. V období sucha vyzerá ako snehom pokrytá nekonečná rovina kdesi za polárnym kruhom, v období dažďov ho však zaleje voda a jeho nehybná hladina sa mení na najväčšie zrkadlo sveta. Obloha sa v ňom odráža tak bezchybne, že neviete, kde začína a kde končí a máte pocit, akoby ste prišli na koniec sveta a vstúpili do neba.

 

Wadi Rum, Jordánsko

Wadi Rum sa nachádza v južnom Jordánsku asi 60 kilometrov východne od pobrežného mesta Akaba a je najväčším údolím v krajine. V zime je v tomto ľudskou rukou nedotknutom prostredí veľmi chladno, v lete tu vládnu extrémne horúčavy. Vďaka scenérii prezývajú Wadi Rum aj „Mesačné údolie“ a práve kvôli nej tu nakrúcali aj slávny film Marťan. Podmienky sú tu vraj najviac podobné tým na inej planéte.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa