Morská vlna, ktorá sa ani nepohne: Wave Rock patrí k najúchvatnejším dielam prírody

2019-03-19 00:00:01 |   |    | 

Rozhodne sa na nej nedá surfovať, no aj tak je považovaná za najkrajšiu vlnu na svete. Skalný útvar Wave Rock v Austrálii za to vďačí nielen dokonalému tvaru, ale aj farebnosti, ktoré z nej robia malý zázrak uprostred vyprahnutej krajiny.



 

Keď sa niekedy zatúlate do okolia mesta Hyden v západnej Austrálii, možno sa budete cítiť ako v rozprávke, kde zlý čarodejník vyriekol kliatbu a všetko skamenelo. Wave Rock je totiž až neuveriteľne podobný skutočnej morskej vlne.

Nachádza sa v prírodnej rezervácii Hyden Wildlife Park asi 300 kilometrov od Perthu, kam za ňou ročne cestuje vyše 100.000 turistov. Tí všetci sa chcú pokochať pohľadom na 15 metrov široký a 100 metrov dlhý skalný útvar, ktorý je vlastne severnou stranou monolitu Hyden Rock, starému vyše 2,5 milardy rokov.

Podobne ako slávnejší Uluru (Ayers Rock), aj Hyden Rock je tzv. inselbergom, izolovanou skalnatou vyvýšeninou uprostred planiny. Práve Wave Rock je jeho najkrajšou časťou, nielen čo sa týka tvaru, ale aj farebnosti. Dážď tu totiž vytvoril vertikálne pruhy v odtieňoch sivej, hnedej, červenej a žltej, ktoré dávajú skale v závislosti na dopade slnečných lúčov vždy inú farbu.

Aj toto miesto však poznačila ruka človeka. Na vrchole Vlny stojí už od roku 1928 nízky kamenný múrik, ku ktorému sa môžete dostať po rebríku. Ten privádza dažďovú vodu do neďalekej priehrady Hyden Humps Dam pre potreby obyvateľov vyprahnutej oblasti.

Veľký význam však mal tento výnimočný skalný útvar aj pre aborigincov z kmeňa Ballardong. Tí verili, že skala je dielom stvoriteľa Wagyla (Dúhového hada) a vznikla v brázde, ktorú zanechalo jeho veľké telo, keď vypil všetku vodu v krajine.

Tá je mimochodom okrem nádherných skalných útvarov tiež domovom mnohých druhov rastlín a zvierat. Môžete tam vidieť kengury, vombaty, srny či koaly, ale aj rôzne druhy jašterov a vtákov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa