Luhačovice: Nechajte sa opantať okúzľujúcou atmosférou dávnych čias s modernými kúrami

2021-09-30 08:00:00 |   |    | 

Keď sa povie kúpeľné mesto, automaticky vám napadne promenáda plná seniorov vychutnávajúcich si slnečné lúče po povinných procedúrach. Možno sa vám vybavia spomienky starej mamy na bolestivé cvičenia pod dozorom skúsených lekárov. Luhačovice také nie sú.



 

Zažiť atmosféru kúpeľného mestečka by mal absolvovať každý z nás. Ani nie tak pre pocit, že sme pre svoje zdravie niečo spravili, ako pre pocit úplnej relaxácie a „vypnutia“ od každodenného života.  Kúpele už dávno nie sú tým, čím bývali v minulosti. Sú skôr miestom oddychu a relaxu, kam môžete prísť, hoci vám to lekár nenaordinoval.

Aspoň tak trávi väčšina Slovákov svoj pobyt v Luhačoviciach. Mestečko ležiace približne 170 kilometrov od Bratislavy ponúka svojím návštevníkom wellnes v pravom slova zmysle. Poisťovňa by vám však len ťažko niečo takéto preplatila. Preto väčšina slovenskej klientely prichádza ako samoplatcovia, ktorí za cenu, ktorú zaplatili očakávajú adekvátne služby.

V mestečku sa snúbia dva svety. Na jednej strane pokojne plynúci život návštevníkov kúpeľných zariadení, ktorí na kolonáde v „zadnej časti“ mesta vychutnávajú luhačovickú typickú pramenitú jódovanú minerálnu vodu, ktorá pochádza z prírodného zdroja . Tú od prednej časti mesta oddeľuje pomyslená hranica, ktorú dnes tvorí novozrekonštruovaná pešia zóna. Tu to žije, pulzuje, mesto mení svoju tvár a jeho obyvatelia sú skôr domáci ako kúpeľníci. Hoci mesto nie je veľké, vytvára svojím pestrým zložením národností menšie kozmopolitné mestečko v doline obklopenej zelenými stromami a panensky čistou prírodou.

Najhodnotnejšie pamiatky nájdete v časti, kde väčšinou stretnete návštevníkov kúpeľov. Dominantu nepochybne tvorí Kolonáda, pred ktorou sa týči majestátny Jurkovičov dom. Ten tvorí len jednu časť zo súboru Jurkovičových stavieb. Ako odkaz po sebe tento slovenský architekt zanechal okrem už spomínaného domu aj Vilu Chalúpku, Vilu Jastrabie, Vodoliečebné kúpele, Hudobný pavilón a možno menej známe, no čoraz viac spomínané Riečne a slnečné kúpele.

Práve tie totiž najbližšie roky čaká rekonštrukcia. Pomerne schátrane vyzerajúci komplex totiž nedokáže zatiaľ poskytnúť návštevníkom komfort, ktorý z ich pôvodného účelu vyplýva. Ako v jedných z mála komplexov sú tu zachované drevené kabíny na prezliekanie s pôvodným vybavením. Čiastočne ich verejnosť môže počas leta navštíviť, vedenie Luhačovických kúpeľov by však chcelo ponúkaný potenciál tejto stavby využiť naplno. Proti nim ale stoja prísne hygienické normy, ktoré ani najlepší úmysel nepremôže, preto len ostáva dúfať, že v budúcnosti bude môcť (aj) slovenský návštevník „okúsiť“ ako sa relaxovalo v minulosti.

Tým sa však výpočet pamiatok Luhačovíc zďaleka nekončí. Stačí ak sa prejdete cez nádherne upravované okolie Spoločenského domu, Domu Bedřicha Smetany,  Ružovej vily a pomerne rýchlo sa prispôsobíte pokoju, ktorý toto miesto so sebou prináša. Čo by to však bolo za mestečko, keby miestnu úroveň kultúry nepozdvihovalo divadlo? Lázenské divadlo je síce malé, no útulné s prekrásnym umiestnením v „korunách“ stromov nad Kolonádou.

Luhačovice by však neboli Luhačovicami, nebyť prameňov minerálnej vody pochádzajúcej z liečivého prameňa. Práve na túto skutočnosť vás upozornia, ak niektorú z vôd nazvete liečivou minerálkou. Prísne normy totiž nepovoľujú meniť názvy, takže etiketa Vincentovky, ktorú miestna firma plní priamo tu, je o niečo väčšia a názov vody o niečo dlhší. Byrokracia je ale zásadná vec a punc exkluzivity určite stojí aj za „obšírnejšiu“ etiketu.

Celkovo je na území Kúpeľov Luhačovice 16 prameňov, ktoré nesú mená po členoch šľachtického rodu Serenyiovcoch, predchádzajúcich majiteľoch panstva. Na ňom pramene vyvierali. Najznámejšie sú už spomínaná Vincentka, Ottovka, Aloiska či prameň Dr. Šťastného, ktorý sa nachádza v blízkosti novovybudovanej pešej zóny. Hoci je momentálne ešte v štádiu dokončovania, v budúcnosti by si majitelia kúpeľov vedeli predstaviť dotvorenie atmosféry pokoja pouličnými umelcami či spevákmi, ktorí by návštevníkom spríjemňovali deň či podvečer.

Zaujímavosti o kúpeľoch

  • V odbore liečby dýchacích ciest sú hlavným liečebným zariadením v krajine
  • Zakladateľom, vizionárom doby, riaditeľom prvej akciovej spoločnosti bol Mudr. František Veselý
  • Hlavným zdrojom „liečebnej sily“ kúpeľov sú minerálne vody, charakteru hydrogenuhličitanochloridosodných kyseliek
  • Majú nízku teplotu, väčšinou medzi 8 -10 stupňov Celzia
  • V takejto teplote sa napúšťajú aj do vaní v kúpeľoch, kde sa potom ale zohrievajú na požadovanú teplotu tak, aby sa látky uvoľnili a pôsobili na pacientov organizmus
  • V kúpeľoch sa liečia aj deti a to už aj vo veku 1,5 roka, čo je jednou z predností týchto kúpeľov; liečia sa najčastejšie na choroby dýchacieho ústrojenstva, obezity, choroby tráviaceho ústrojenstva, vyliečiť môžu aj onkologické či kožné ochorenia
  • Súbor Jurkovičových stavieb ašpiruje na zápis pamiatok UNESCO

 

Autor: Katarína Ligačová

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Katarína Ligačová

Hodnotenie článku:
3.6/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa