10 zbytočností, ktoré nosíme so sebou na dovolenku

2015-02-06 08:00:00 |   |    | 

Táto situácia nastáva po každej dovolenke, no predsa sme nepoučiteľní. Keď už príde čas odchodu a nemohúcne sa pozrieme na kôpku nových nákupov, nevieme ako ich všetky vtisnúť do batožiny. Problém býva často prozaický. Do vysnívanej destinácie so sebou ťaháme kopu zbytočností, ktoré sme opäť vôbec nevyužili. Po príchode do odletovej haly nás preto zalievajú kropaje potu a s obavou pristupujeme k pultu s myšlienkou, koľko budeme musieť doplácať tentoraz.



 

1. Oblečenie do rezervy

 

Keby pršalo, keby sme sa zašpinili, keby sme sa chceli viackrát denne prezliecť. Vždy používame to isté keby, no v konečnom dôsledku na seba nedáme ani polovicu oblečenia z kufra. Celé dni presedíme na pláži v plavkách a potom si vystačíme s pár kúskami do reštaurácie. I keby ste cestovali na aktívnu dovolenku, kde môže dôjsť skôr k takejto situácii, neberte si veci naviac. Stále si tie špinavé môžete nechať vyprať a kúpiť niečo nové, bez čoho sa najmä ženy na dovolenkách nezaobídu. Veľká časť kufra potom zostane voľná.

 

2. Veľa kníh

 

I keď si možno ideálne predstavujete to, ako si pokojne budete celý čas čítať na ležadle knihy a oddychovať, skutočnosť bude iná. Hotely vždy ponúkajú bohatý program, vďaka ktorému sa nebudete nikdy nudiť. K tomu pripočítajte ešte plávanie, prechádzky po okolí a istotne si nenecháte ujsť ani spoznávanie tunajších pamiatok. Jedna kniha, ktorú pribalíte do príručnej batožiny vám teda úplne postačí.

 

3. Slovníky

 

Pristupujte k tomu moderne. Neťahajte so sebou ťažkú knihu, ktorá navyše aj tak neobsiahne všetky slovíčka, ktoré budete potrebovať. Stiahnite si namiesto toho do mobilu aplikáciu, ktorá vám uľahčí život, nezaťaží batožinu a navyše sa vám s ňou bude pracovať pohodlnejšie. Mobil si vezmete so sebou všade a v prípade núdze ho aj rýchlejšie použijete.

 

4. Veľké balenia kozmetiky

 

Naučte sa konečne šetriť priestor i čo sa týka kozmetiky. Kúpte si malé cestovateľské balenia, do ktorých potom presuniete tie prípravky, ktoré potrebujete. Za tak krátky čas toho ani viac nespotrebujete. Ženy so sebou nemusia taktiež ťahať viacero druhov kozmetických prípravkov, pretože nakoniec si tam vystačia len s každodenným minimom. Ak idete na dovolenku do kvalitného hotela, šampón, telové mlieko a sprchový gél je už samozrejmosťou, ktorú vám budú denne dopĺňať.

 

5. Uteráky

 

Taktiež samozrejmosť aj hotelov s menším počtom hviezdičiek. Pokiaľ sa nechystáte na dovolenku na vlastnú päsť a nebudete bývať v lacných hosteloch, prípadne ak nemáte veľmi citlivú pokožku a potrebujete vlastné hygienické potreby, nezaberajte si zbytočne batožinu ani hrubými uterákmi.

 

6. Fén

 

Ďalšia tradičná výbava hotelových izieb. Dnes ich už dávajú do každej izby ako súčasť kúpeľne. Ak sa tam aj náhodou nenachádzajú, stačí o ne požiadať na recepcii. Dokonca sa čoraz častejšie objavujú aj žehličky na vlasy, ktoré používa toľko žien. Tie však bývajú súčasťou izieb len v drahších hoteloch.

 

7. Jedlo

 

Ak idete na organizovanú dovolenku do hotela, nepotrebujete naozaj ani len keksíky. Dezertov budete mať viac ako dosť a tieto chuťovky budete len prenášať naspäť domov. Keď by na vás prišla kríza, stále môžete zájsť do obchodu alebo kaviarne. Ak cestujete na vlastnú päsť a bez zaisteného stravovania, vezmite si len nutnosti. Vo väčšine krajín sú ceny v obchodoch obdobné ako u nás a nemusíte so sebou zbytočne ťahať takúto váhu. V oboch prípadoch vám len odporúčame vziať si nejaké jedlo na začiatok. Hotel môže byť ďaleko a po dlhom lete budete poriadne vyhladovaní.

 

8. Cennosti

 

S týmto majú problém väčšinou ženy. Na večierku a v bare sa chcú trošku popýšiť a tak si so sebou zoberú aj drahé šperky. S tými sa však spájajú len starosti. Na ich uschovanie budete potrebovať trezor a pokiaľ nie je na izbe, musíte všetko vybavovať cez recepciu. Navyše v niektorých krajinách nie je vhodné vystavovať takéto cennosti stále na obdiv a zbytočne dráždiť zlodejov.

 

9. Bedekre

 

Tak ako so slovníkmi, aj v tomto prípade uvažujte prakticky. Snažte sa pohľadať potrebné informácie na internete, prípadne ich heslovito prepísať do dokumentu a takto si to podľa potreby vytlačte. V hoteli vám taktiež poskytnú viacero potrebných informácií, spoľahnúť sa môžete aj na tunajšie informačné kancelárie alebo organizované fakultatívne výlety. Ak by ste sa predsa len nedokázali bez bedekra pohnúť, vezmite si naozaj len jeden. Informácie sú väčšinou podobné a rozdielne detaily sú len minimálne.

 

10. Viacero topánok

 

Veľké zásoby topánok sú tiež zbytočné. Väčšinu času strávite iba v plážových sandáloch. K nim si pridajte jedny elegantnejšie topánky, ak sa chystáte na večierok a na nohy si obujte športové tenisky na turistickú prechádzku. Všetko naviac vám opäť len zaťaží batožinu a kvôli neforemnosti zaberie aj veľa miesta.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
3.1/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa