TIPy ako sa nenechať okradnúť. Dajte si pozor na príliš dobré ponuky aj milých domácich (2. časť)

2015-02-23 08:00:00 |   |    | 

Dnes prichádzame s ďalšou časťou našich rád, ako sa vyhnúť zlodejom. Ako sme už povedali, striehnu na každom kroku, takže by ste mali byť obozretní a dávať si na seba a svoje veci pozor. Stačí okamžik a ste bez peňaženky, mobilu, fotoaparátu aj celej batožiny. Na čo by ste si na ulici a v obchodoch mali dať pozor?



 

Ulica

 

Pouličné triky patria k tým najčastejším zo všetkých. Zlodeji zvyčajne pracujú s tým, že vás vyrušia, upútajú vašu pozornosť, alebo vás pod tlakom donútia zaplatiť, za niečo čo ste nechceli.

Náhrdelníky, kvety, náramky, prstene... Toto všetko slúži zlodejom na to, aby z vás vylákali peniaze. S prísľubom toho, že je predmet len dar od nich vám ho nanútia a následne na vás budú tlačiť, aby ste zaplatili. Prípadne ide o trik, kedy vás má jeden rozptýliť, aby vás druhý okradol. Nikdy nenechajte nikoho, aby vám niečo nanútil.

Populárny je trik s bábätkom. Prechádzajúca žena vám nachvíľu vloží/vhodí dieťa/bábiku do rúk, aby vás mohla okradnúť o batožinu, kabelku, alebo čokoľvek čo máte.

Škrupinkári.

Mnohí zlodeji majú čím ďalej tým lepšiu techniku a dnes vás najprv nechajú prezradiť, kde ukrývate peňaženku a až potom sa na vás zavesia. Spadnutá peňaženka, osoba, ktorá vám povie, že na okolí sú zlodeji a máte si skontrolovať svoje doklady a podobne sú triky, ako vás prinútia odhaliť, kde máte peniaze.

fotoaparátom existuje hneď niekoľko trikov. Je možné, že vás oslovia, aby ste niekoho odfotili a keďže fotoaparát nebude fungovať, obžalujú vás, že ste ho pokazili. Bežnejšie ale je, že vám niekto ponúkne, že vás odfotí a následne sa aj s fotoaparátom vyparí.

O niečo závažnejšie je, keď sa dostanete do problémov pre drogy. V oblastiach známych divokými večierkami sa vám môže stať, že vám taxikár, alebo náhodný okoloidúci ponúkne drogy. Ako náhle sa chytíte, ukáže sa, že ide o policajtov, a aby ste nemuseli ísť do väzenia, budete im musieť čo to zaplatiť. Takáto čiastka sa vie vyšplhať naozaj vysoko.

Dajte si pozor na mužov zákona, hlavne v chudobných krajinách, kde vás často môžu zastaviť a s nie veľmi jasnou formuláciou z niečoho obviniť. Následne budú žiadať úplatok. Pokúste sa z toho milým spôsobom vyrozprávať. Prípadne choďte na stanicu.

V Európe sa taktiež začína používať trik s falošnou prehliadkou peňaženky. Príde k vám policajt, samozrejme falošný, a vyžiada si vašu peňaženku, aby skontroloval, či v nej nie sú falošné peniaze, ktoré by tu mali kolovať. Po vrátení peňaženky bude o niečo ľahší. Radšej vašu peňaženku nikomu nedávajte.

Vo veľkých mestách môžete vyzerať stratene, čo priam láka zlodejov a podvodníkov. Jedným z ich trikov je to, že vám ponúknu, že vám kúpia cestovné lístky. V zmätených pravidlách sa turista môže strácať, takže pomoc padne vhod. Treba si však dať pozor, aby ste na lístkoch značne nepreplatili.

 

Obchody

 

V obchodoch sú časté rôzne podvody s kreditnými kartami. Nikdy nenechajte predavačka, ani v hoteli, aby si vzal karu a mal ju mimo vášho dohľadu. Môže si ju okopírovať a vy zostanete bez finančných prostriedkov.

Môže sa vám stať aj to, že vás na ulici stretne priateľský človek, ktorý vám povie, že pozná miesto so skvelou ponukou. Môže ísť o drahé kamene, alebo iné drahé predmety. Vy sa s ním do obchodu vyberiete a tam uvidíte neuveriteľne dobré ceny. Samozrejme, by ste nemali veriť, pretože tak dobré ceny nemôžu byť skutočné. Ak si niečo kúpite, môže sa stať, že sa domov vrátite s bezcennými kamienkami. Nakupujte len u overených predajcov a nikdy nepodľahnite príliš dobre vyzerajúcej cene. Pôjde o podvod.

Na trhoch býva časté, že si vyberiete zaujímavý a pekný predmet, ktorý však nedostanete. Po zaplatení vám totiž nenápadne zabalia menej hodnotný predmet, alebo úplný brak. Skontrolujte si váš nákup a dávajte pozor aj pri balení.

Pri vydávaní peňazí sa majte na pozore. Takmer vo všetkých krajinách totiž nájdete obchodníka, ktorý vám bude vydávať akosi príliš pomaly. Vy sa budete ponáhľať a tak nepozorne schmatnete výdavok, ten však bude oveľa menší, ako by ste čakali. Radšej sa pri peniazoch nikdy neponáhľajte a dávajte na všetkých obchodníkov riadny pozor.

Pozor sa majte aj pri žobrákoch. Ťažko odhadnúť, či sú ich zranenia skutočné, alebo len predstierané. Strážte si svoje veci. Žobrajúcim deťom dajte radšej niečo pod zub, pretože po svete existujú klany žobrákov, kde ich vedúci nechajú deti žobrať, a potom ich o peniaze oberú.

 

Máte aj vy osobné skúsenosti? Dostali ste užitočné rady? Napíšte nám ich do diskusie a podeľte sa s nimi.

 

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, lonelyplanet.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa