Veľké varovanie: V obľúbenej destinácii vyčíňajú zlodeji aj podvodníci s ubytovaním

2023-06-19 12:00:00 |   |    | 

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR vydalo dôrazné upozornenie - v Španielsku sú aj v tomto roku rozšírené krádeže peňaženiek či celých kabeliek a pozor si treba dať aj na klamlivé internetové ponuky na ubytovanie. Ako sa takýmto nepríjemnostiam vyhnúť a čo robiť v prípade, že k nim dôjde?



 

Vreckové krádeže sú celoročne rozšírené predovšetkým v obľúbených destináciách ako Barcelona, Palma de Mallorca alebo Madrid. Okradnutie turistom hrozí najmä v miestach väčšej koncentrácie ľudí - v dopravných prostriedkoch, obchodoch, na plážach či pri prezeraní pamiatok.

Naďalej rozšírený je aj trik s pokazeným autom. Podvodníci turistov oslovia na benzínových pumpách, alebo ich zastavia priamo na ceste, a skrytý komplic im následne z auta ukradne osobné veci z palubovky či sedadla. 

 

Okradnutia turistov na verejných miestach

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR pritom turistom dlhodobo odporúča, aby svojím osobným veciam venovali maximálnu pozornosť, a to nielen v aute, ale aj na verejnosti. Zlodeji v organizovaných skupinách často využívajú tlačenicu, preto by ste napríklad mali kabelku či inú batožinu s dokladmi vždy nosiť s uzáverom nasmerovaným k telu .

Odporúča sa tiež nenosiť na ulici drahé veci, ako sú vzácne šperky či hodinky, nenosiť na turisticky husto navštevovaných miestach batohy na chrbtoch, a tiež ich v čase fotografovania alebo platby účtu nenechávať voľne položené na lavičkách či stoloch.

Nedôverujte ani ponukám o očistenie údajnej škvrny na odeve (ani keď vás “náhodou“ zašpinia) či tým, ktorí vám na ulici nečakane podajú kvet alebo inú pozornosť. Vy síce možno uvidíte len jedného človeka, ďalší však môže byť ukrytý a čakať len na okamih vašej nepozornosti, aby vás okradol.

 

Časté krádeže na plážach

Pozor si treba dávať aj počas oddychu pri mori. "Určite neodporúčame nechať si veci na pláži bez dozoru a ísť sa okúpať s tým, že na ne vidíte a nič sa nemôže stať, neosvedčilo sa ani ich zahrabanie do piesku," upozorňuje ministerstvo na svojej stránke. Zlodeji, ktorí operujú v organizovanej skupine na pláži, si už vopred vyhliadnu obeť, počkajú na správny okamih, alebo jeden z nich odpúta jej pozornosť, a medzitým ju okradnú.

Vo všeobecnosti sa na pláž odporúča nosiť len nevyhnutnú sumu peňazí a v prípade potreby len kópiu dokladu. Originál a peniaze si radšej nechajte zamknuté v hotelovom trezore. Rovnako si na pláž nenoste napr. všetky lieky, v prípade krádeže tašky by vám tým vznikla ďalšia nepríjemná komplikácia.

 

Čo robiť v prípade okradnutia

Ak vám aj napriek opatrnosti ukradnú peňaženku, ihneď zablokujte platobné karty, ktoré ste v nej mali, a vyhľadajte príslušnú policajnú stanicu, kde si vyžiadajte zápis z krádeže (tzv. denuncia). Nezabudnite nadiktovať všetky stratené doklady a tiež ukradnuté veci, ktoré vám v prípade poistenia takejto situácie môže preplatiť poisťovňa.

Ak ste prišli aj o doklady na cestu domov, následne počas dňa kontaktujte Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Madride, s ktorým sa dohodnete na vyzdvihnutí náhradného dokladu na cestu do SR. V situácii, že ste prišli o všetky peniaze, určitú sumu vám môže poslať blízka osoba zo SR prostredníctvom Western Union.

 

Podvody s ubytovaním

V prípade podvodov s ubytovaním sa obeťami stávajú najmä študenti alebo turisti pri kúpe ubytovania na súkromí mimo oficiálnych, osvedčených a zaužívaných webových stránok. Podvodníci sa od obetí snažia vylákať citlivé informácie, ako sú osobné údaje – často žiadajú  fotografiu dokladu, číslo platobnej karty, prípadne kompletnú platbu za reálne neexistujúce ubytovanie.

"V tejto súvislosti dlhodobo upozorňujeme na veľkú opatrnosť pri platbe vopred bez toho, aby ste apartmán či dom predtým videli, alebo mali istotu, že naozaj patrí tomu, s kým komunikujete", píše sa na stránke MZVaEZ SR s tým, že niekedy sa podvodníci snažia o vzbudenie dôvery aj komunikovaním prostredníctvom sociálnych sietí. Jedná sa však o falošný profil.

Rovnako je dôležitá aj dôveryhodnosť portálu, kde ste ponuku s ubytovaním našli, najmä či je portál s ubytovaním, resp. ubytovacie zariadenie registrované u miestnych autorít. "Buďte maximálne obozretní, keď predávajúci žiada vaše osobné údaje, uvádzajúc, že ich použije pri príprave zmluvy. Kópia jeho občianskeho preukazu, ktorú môže poslať ako záruku svojho ´seriózneho prístupu´ nie je s najväčšou pravdepodobnosťou skutočná," upozorňuje ministerstvo.

Pozor si treba dávať aj v prípade, že nájomca chce prenájom uzavrieť v krátkom čase za veľmi výhodnú cenu, odporúčame urobiť si prieskum ponúk v danej lokalite. Je tiež na mieste, odborne si nechať skontrolovať, či zmluva spĺňa potrebné náležitosti. Po jej podpísaní a následnom prevedení sumy sa totiž prestane falošný prenajímateľ ozývať, zablokuje kupujúceho na sieťach a neskôr vyjde najavo, že „zmluva“ je nevymáhateľná. V takomto prípade treba okamžite konať a kontaktovať políciu na Slovensku, alebo tam, kde sa prípad stal, teda v mieste pobytu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: MZVaEZ SR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa