Tip na jesennú dovolenku: Navštívte najkrajšie poľské hrady

2020-10-07 08:01:00 |   |    | 

Počas jesenných mesiacov sa opäť vraciame od mora a vodných priehrad k spoznávaniu historických pamiatok. Využiť môžete aj turistické perly v susedných krajinách, kam pohodlne zájdete aj autom. Poľsko aktuálne patrí medzi krajiny, ktoré sú od 18. septembra 2020 z epidemiologického hľadiska považované za menej rizikové a pre ktoré pri návrate do SR platí voľný prechod cez hranice bez povinnosti izolácie v domácom prostredí a testovania na COVID-19.



 

Wawel, Krakov

Krakov bol v minulosti hlavným mestom Poľska a sídlom kráľov. Preto tam až dodnes hrdo stojí jeden z najvýznamnejších hradov v krajine, na kopci, ktorý bol podľa nájdených vykopávok osídlený už od staroveku, keď tam bola prvá malá obec. Neskôr ho kvôli nádhernému výhľadu vybrali aj ako miesto prvého kráľovského hradu, ktorý potom prerástol až do súčasného rozsiahleho komplexu. Wawel pozostáva z niekoľkých budov, v ktorých dnes môžete vidieť pôvodné zariadenie, rôzne múzeá a vrcholom prehliadky je kaplnka, kde korunovali dokopy až 36 poľských panovníkov. Pod hradom sa nachádza menšia jaskyňa, spojená s legendou o drakovi, ktorý strašil celé mesto a jeho obyvateľov oberal o ich ťažko vypestovanú úrodu. Po rokoch utrpenia sa ho podarilo zabiť až kráľovi Krakovi, ktorý na ňom vyskúšal trik s kravskou kožou naplnenou sírou.

 

Hrad Baranóv Sandomierski

Na juhovýchode krajiny môžete navštíviť hrad Baranóv Sandomierski, ktorý patrí medzi najlepšie ukážky renesancie a manierizmu v krajine. I keď rozlohou nie je veľký, trvalo až pätnásť rokov, kým sa ho podarilo úplne dokončiť. Jednou z predlôh pre jeho architektúru bol krakovský hrad, preto Baranóv Sandomierski volajú tiež malým Wawelom. Počas celých dejín patril bohatým poľským rodinám, ale nikdy ho nevlastnil nikto z kráľovského rodu. V období 2. svetovej vojny hrad takmer celý zničili, ale po jej skončení patril medzi prvé stavby, ktoré podrobili kompletnej renovácii a vďaka tomu sa im ho podarilo zachrániť. Jeho súčasťou je aj menšia záhrada, ktorá je známa tými najkrajšími kvetinovými záhonmi v Poľsku.

 

Ksiaz, Walbrzych

Zámok Ksiaz je tretím najväčším v krajine. Prvú časť postavili v 13. storočí, ale odvtedy prešiel niekoľkými renováciami. V dejinách Poľska mal významnú pozíciu, pretože tam pravidelne cestovali na dovolenky panovníci z okolitých krajín. Veľmi si ho obľúbili najmä ruskí cári, ktorí tam prichádzali niekoľkokrát do roka. V jednej z komnát sa na niekoľko dní počas návštevy Poľska ubytoval aj Winston Churchill. Dnes tam návštevníkom ponúkajú tri druhy okruhov, v ktorých uvidíte viaceré zachované miestnosti s pôvodným nábytkom. Časť tohto komplexu premenili na úžitkové priestory pre administratívu a stravovacie služby. Po prehliadke a dobrom obede ešte zájdite na vyhliadku, z ktorej uvidíte celý región ako na dlani.

 

Hrad Malbork

Pri rieke Nogat sa rozprestiera nielen najväčší hradný komplex v Poľsku, ale aj v celej Európe. Hrad Malbork mal vždy veľmi významnú pozíciu. Patril medzi jedno z kráľovských sídiel, kde panovníci často trávili dovolenku alebo tam odchádzali pri plnení svojich povinností v tejto časti kráľovstva. Postavený je z červenej tehly, vďaka čomu nádherne vyniká uprostred zelenej prírody. V minulosti plnil dôležitú obrannú funkciu, pretože tam zastavovali zlodejov plaviacich sa po rieke alebo pašerákov tovaru. Prvá zmienka o Malborku pochádza z 13. storočia, odvtedy niekoľkokrát zmenil svoju podobu a postupne k nemu pridali stále nové časti. Poslednú veľkú renováciu zažil v roku 2016, keď tam opravovali niektoré zničené miestnosti.

 

Hrad Goluchów

Prvý hrad pri rieke Trzemna vznikol v 16. storočí. Z tohto pôvodného sídla však už dnes nezostalo takmer nič, pretože princezná Izabela Czartoryska ho nechala kompletne prestavať v štýle zámkov v údolí Loiry. Táto dáma bola známa nežnou dušou, milovala umenie a bola obľúbenou spisovateľkou. Jej slabosťou bolo Francúzsko a všetko, čo malo aspoň niečo spoločné s touto krajinou. Preto sa rozhodla najať priamo služby francúzskeho architekta, ktorý jej postavil nádherný romantický zámoček, ako ho poznáme až dodnes. Okrem typických prvkov tejto architektúry sa inšpiroval aj talianskymi šľachtickými sídlami. Tieto dva smery sa prelínajú aj v tunajšom parku, ktorý zdobia sochy privezené z oboch krajín. Goluchów dnes tiež predstavuje návštevníkom jednu z najbohatších a najlepšie uchovaných zbierok nábytku v krajine.

 

Hrad Kwidzyn

Tak ako Malborok, aj hrad Kwidzyn postavili rytieri nemeckého rádu, ktorí mali v krajine veľmi významnú pozíciu. Pre ich štýl architektúry je charakteristická vysoká vyhliadková veža, z ktorej mohli pozorovať príchod všetkých hostí alebo prípadných nepriateľov. Napriek premyslenej obrane sa však hrad v 17. storočí nepodarilo celkom ubrániť, pretože Švédi ho pri jednom z útokov výrazne poškodili a jeho obyvatelia v tom čase odtiaľ odišli. K opätovnej obnove došlo až v 19. storočí. K hradu vedie charakteristický krytý most, na ktorého konci je ďalšia z obranných veží.

 

Hrad Moszna

V Poľsku nájdete mnoho zámkov a hradov, do ktorých sa musíte zamilovať už na prvý pohľad. Jedným z nich je Moszna, inšpirovaný anglickou architektúrou. Zámok má až 365 miestností a jeho exteriér zdobí 99 vežičiek rôznych veľkostí. K hradu patrí rozsiahly park s fontánou. Veľmi obľúbený je najmä medzi fanúšikmi Harryho Pottera. Jeho atmosféra a zariadenie je takmer rovnaké, aké môžete vidieť vo filmoch o malom čarodejníkovi. Súčasťou hradu je luxusný hotel, v ktorom môžete stráviť noc a vychutnať si toto jedinečné prostredie skutočne naplno.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa