Vroclavský palác slúžil kráľovi. Dnes v ňom sídli rozsiahle múzeum

2022-08-25 12:00:00 |   |    | 

Zo Žiliny sa dostanete autom do Vroclavy za štyri hodiny a z Popradu za päť. Ak teda máte chuť na víkendový výlet, toto poľské mesto je naň ako stvorené. Jedným z hlavných lákadiel je Kráľovský palác, ktorý v minulosti slúžil pruskému panovníkovi. Dnes v ňom okrem nádhernej architektúry uvidíte aj zaujímavé výstavy tunajšieho múzea.



 

Pri výstavbe sa inšpirovali viedenským štýlom

V širšom centre Vroclavy kedysi na tomto mieste stálo menšie barokové sídlo. To sa zapáčilo Heinrichovi Gottfriedovi Spätgenovi, ktorý sa ho rozhodol odkúpiť a prestavať. Práve on bol tým panovníkom, ktorý ho dal v 18. storočí prerobiť vo viedenskom vybudoval a pôvodne bol palác pomenovaný po ňom. Svoj nový domov miloval a venoval mu veľa pozornosti. Vďaka tomu sa stal najpopulárnejším palácom v okolí, ktorý si začali všímať aj iní šľachtici. Neskôr sa do tejto oblasti dostali Prusi a vtedy palác zaujal aj Fridricha II. Ihneď sa mu zapáčil, preto sa ho rozhodol odkúpiť. Po ďalšej prestavbe ho premenil na oficiálne kráľovské sídlo. Na začiatku k nemu dostaval ďalšie miestnosti, ktoré boli v barokovom a rokokovom štýle. Tento trend pokračoval aj počas nasledujúcich rokov. Každý ďalší majiteľ aspoň časť areálu vynovil a vďaka tomu sa mu podarilo uchovať vždy jedinečnú a originálnu podobu. Palác bol obývaný do 20. storočia, potom ho začali využívať na iné účely.

Szanowni Państwo, drodzy wrocławianie, w trosce o nasze wspólne bezpieczeństwo zdecydowaliśmy, że wszystkie oddziały...

Uverejnil používateľ Muzeum Miejskie Wrocławia/City Museum of Wroclaw Pondelok 4. mája 2020

 

Miestnosť vykladaná holandskými obkladačkami

V interiéri sa nepodarilo uchovať veľa miestností v pôvodnom stave. Uspôsobili ich novému múzeu a postupne len pár z nich upravili podľa zachovanej dokumentácie. Jednou z najvzácnejším komnát je tá, ktorej steny sú kompletne obložené vzácnymi holandskými kachličkami. Pochádzajú zo 17. storočia, majú biely podklad a na každej z nich je originálny modrý vzor alebo príbeh. V paláci počas predošlých renovácií pribudli aj nástenné maľby, ktoré pripravili vo florentskom renesančnom štýle. Nádherná je tiež záhrada, ktorá je inšpirovaná barokovou úpravou. V minulosti sa nachádzala v paláci aj žltá obývačka, v ktorej Fridrich Viliam III. oznámil svoje dva dôležité manifesty. Neskôr tam taktiež uzniesol, že členovia armády budú dostávať za svoje zásluhy na fronte medaily v podobe malých kovových krížov.

 

Múzeum tam sídlilo už pred vojnou

Poslední členovia šľachtickej rodiny bývali v paláci do roku 1918. Keď odtiaľ odišli, budova prešla pod správu vroclavského regiónu. Počas nasledujúceho obdobia sa ju snažili upraviť, keďže už predtým do renovácií neinvestovali veľa peňazí. V septembri v roku 1926 sa palác rozhodli aj spolu so záhradami sprístupniť verejnosti. Otvorili v ňom múzeum, kde vystavovali viaceré cennosti zo zbierky kráľa Fridricha II. V tomto období taktiež upravili niekoľko miestností, v ktorých návštevníkom ukázali ako tam v minulosti žilo panstvo.

Wrocław Kazimierza Wielkiego 35 sm.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:SMilejski" title="User:SMilejski">Sławomir Milejski</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0 pl, Link

 

Zničili ho nacisti i komunisti

Keby sa podarilo uchovať palác v tomto stave, aj súčasní turisti by videli viacero jeho zaujímavých zákutí a klenotov. Potom však prišli do Poľska dva režimy, ktoré nádherné šľachtické sídlo zruinovali. Prvá katastrofa nastala v máji v roku 1945. Vtedy zničili veľkú časť priestorov počas 2. svetovej vojny. Nacisti nebrali ohľad na vzácnu pamiatku a vtedajšie múzeum bolo kompletne zdevastované. Potom sa dostali k vláde komunisti. Tí zase zničili časť priestorov kvôli ideologickým dôvodom. Až do padnutia režimu neprešlo toto miesto väčšími obnovami a trochu chátralo.

Pałac Królewski, ogród, Wrocław 2.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Garzena" title="User:Garzena">Anna Gąsior</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Pozrite si jednu z troch výstav

Prvá veľká úprava prebehla pred rokom 1999, keď tam otvorili archeologické múzeum. Ďalšia fáza renovácie bola do roku 2004. Vtedy v paláci otvorili aj etnografické múzeum. Poslednú veľkú prestavbu dokončili v roku 2008. Najnovšia výstava sa zaoberá tisíc rokmi histórie mesta Vroclav a okolitého regiónu. Všetky tieto prehliadky si môžete pozrieť aj v súčasnosti. Ak chcete zájsť do ďalších expozícii mestského múzea, tie nájdete v budove starej radnice alebo taktiež pri židovskom cintoríne.

Chwila, na którą wszyscy czekaliśmy - zaczynamy oprowadzania po Starym Cmentarzu Żydowskim, ale w nieco zmienionej...

Uverejnil používateľ Muzeum Miejskie Wrocławia/City Museum of Wroclaw Pondelok 29. júna 2020

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa