Poznali starí Egypťania vrtuľníky a lietadlá? Čo všetko sa v Egypte ešte ukrýva?

2014-11-28 08:30:00 |   |    | 

V prvej časti nášho článku sme sa pozreli na zaujímavý život faraóniek, ktoré pre svoju moc boli takmer vymazané z histórie. Boli natoľko odvážne, že sa nebáli odieť do mužských šiat, aby vzbudzovali silnejší dojem. Našťastie sa ich existencia zachovala v niektorých zdrojoch a my môžeme bádať ďalej. Čo ešte ukrývajú nekonečný saharský piesok? Boli Egypťania tak dobrí astrológovia a inžinieri, že postavili prvé lietadlo?



 

O egyptskej mytológii a náboženstve

 

Typickým znakom egyptskej spoločnosti bola pozornosť a úcta venovaná mŕtvym. Čo sa pretavilo do stavieb veľkých hrobiek , pyramíd, a zádušných chrámov budovaných najmä za Starej ríše. Staroegyptský výraz pre hrobku je per neheh (Dom večnosti), pretože Egypťania verili, že pre spokojnosť duše na druhom svete je potrebné zachovať ľudské telo neporušené, a tak začali zosnulých mumifikovať.

Podľa egyptskej náuky má ľudský duch dve časti – ka a ba. Ka žilo po smrti človeka ďalej na druhom svete, ktorý vyzeral podobne ako svet živých. Ba, zvyčajne zobrazované v podobe vtáka, zotrvávalo aj po smrti na zemi a vracalo sa v noci do hrobky do zabalzamovaného tela človeka. Sem bolo potrebné prinášať obety. Veľmi skoro boli v Egypte vyvinuté metódy ako umelými prostriedkami zakonzervovať ľudskú schránku a predísť jej rozkladu. Egyptské hrobky boli vybavené všetkým, čo ich majiteľ používal počas života. Zachovalo sa nám v nich tiež rad tzv. Kníh mŕtvych, návodov, ako prejsť nástrahami podsvetia a dokonca oklamať sudcov, ktorí vážili duše mŕtvych.

Egypt bol podľa jeho obyvateľov stredom sveta. Egypťania sa považovali za stádo boha Réa a dokonca za jediných skutočných ľudí, preto aj prechovávali negatívny postoj k cudzincom. Sami sa nazývali remec, ľudia, a pre ostatných mali len pohŕdavé pomenovania – biedni Ázijci, ohavní Núbijci, Iónski psi. V egyptskej literatúre sa opakovane objavuje silný vzťah Egypťanov k vlastnej krajine a ich túžba zomrieť tu, pretože ako verili, iba tak môžu prísť na  druhý svet. Pocit nadradenosti bol umocňovaný náboženstvom, pretože prítomnosť cudzincov v Egypte sa priečila s dodržiavaním Maat. Verili, že v ich živote sa uplatňuje dvojica kozmických princípov maat a istef v neustálom kozmickom zápase. Maat (neskôr ako bohyňa Maat) predstavoval poriadok, spravodlivosť, ekonomickú aj spoločenskú stabilitu. Princíp istef bol jeho protikladom – chaos, rozvrat štátu, napadnutie nepriateľmi, nízke záplavy, sucho a hladomor. Faraón, vtelenie boha na zemi, bol ručiteľom za božský poriadok maat – mal sa starať o bezpečie zeme, právo a v neposlednej rade aj o poriadne záplavy, ktoré mal ovplyvňovať svojim božským zásahom.

 

Najkontroverznejšia pyramída

 

Veľmi dôležité boli pre Egypťanov hviezdy a pozorovanie nočnej oblohy,  prišli tak na mnoho súvislostí medzi dianím na oblohe a dianím na zemi. Vedci zistili, že väčšina stavieb v Egypte kopíruje postavenie hviezd v rôznych súhvezdiach. Tri  veľké pyramídy v Gíze sú asi najznámejšími stavbami. Svojou veľkosťou a zoradením kopírujú postavenie hlavných hviezd v súhvezdí Orion.  Akoby chceli Egypťania vytvoriť  identický obraz hviezdnej oblohy na zemi. Preto v posledných rokoch vzniklo úplne nové vedecké odvetvie Archeo-astronómia (vysvetľuje ako ľudia v dávnych dobách pozorovali oblohu a v monumentoch vyjadrovali svoje vedomosti).

Zaujímavé je, že pôvod slova pyramída sa zatiaľ nevystopoval v žiadnom jazyku. Najväčšia Cheopsova (Chufevova) pyramídav Gíze váži takmer 6 miliónov ton, bola najväčšou stavbou na svete 3800 rokov. Klasické zaužívané teórie tvrdia, že pyramídy boli postavené ako hrobky faraónov, treba si však uvedomiť, že v žiadnej pyramíde sa nikdy nenašlo žiadne telo, nie sú tu ani reliéfy na stenách zobrazujúce život či pohrebné rituály. Na kamennom bloku veľkej Chufevovej pyramídy sa našiel hieroglyfický nápis označujúci túto pyramídu ako patriacu Chufevovy, avšak bolo dokázané, že ide o falzifikát z roku 1837.

V dnešnej dobe už vieme, že Egypťania mali veľké znalosti o astronómii, vedeli predpovedať  rokyletnú rovnodennosť, vedeli, že zem je guľatá a s úplnou presnosťou počítať zemepisnú šírku a dĺžku. Pri stavbe pyramíd používali zložité matematické koncepcie objavené o tisíce rokov neskôr. Zistilo sa že základňu veľkej pyramídy netvorí len dokonalý štvorec, ale že strany tohto štvorca dokonale zodpovedajú zlomku priemeru našej planéty.  Každá strana základne pyramídy je tiež násobkom čísla 365,25, čo je presný počet dní v roku. Moderní inžinieri a architekti zatiaľ netušia, akou technikou boli pyramídy postavené a nevedeli by ich replikovať ani s najmodernejšími stavebnými strojmi. Vedci si tiež nevedia vysvetliť prečo veľká pyramída vôbec neklesá.  Ako mohli Egypťania nájsť také geologické miesto, kde najťažšia stavba sveta neklesla za 4000 rokov ani o 2 centimetre?

 

Vetracie šachty, alebo tajná komora s dôležitým odkazom?

 

Podľa viacerých archeológov najväčšie tajomstvo Chufevovej pyramídy ukrývajú úzke 20-centimetrové šachty, ktoré vedú z Kráľovej a Kráľovninej komory. Archeológovia ich označujú ako vetracie šachty, napriek tomu, že sa dodnes nevie k akému účelu slúžili. V inej egyptskej pyramíde sa podobné šachty nenachádzajú. V roku 1993 chcel nemecký inžinier Rudolf Gantenbrink vyčistiť vetracie šachty pomocou minirobota. Po asi 63 metroch minirobot narazil na konci južnej šachty od Kráľovninej komory na kamenné dvierka, na ktorých boli dva kusy medeného kovu. Mimochodom bol to jediný kov doposiaľ nájdený v celej Cheopsovej pyramíde. Celý svet obletela táto fantastická správa, a každý chcel vedieť, čo sa za tajomnými kamennými dvierkami skrýva. Až v roku 2002 sa do šachty dostal ďalší minirobot. Tentoraz bol robot vybavený okrem kamery aj malou vŕtačkou, ktorou plánoval prevŕtať kamenné dvierka. Cez vyvŕtaný otvor mal potom prestrčiť kameru, aby sa zistilo, čo sa za dvierkami skrýva.

Robot za kamennými dvierkami nafilmoval len ďalšiu malú komoru, ktorá bola zablokovaná ešte väčším kamenným blokom. Ďalšie snímky boli zverejnené až v roku 2011, boli na nich len červené čiary, zrejme značky staviteľov pyramíd. Robot tiež zistil, že kamenný blok, ktorý sa nachádza za prvými dvierkami je veľmi hladký, a podľa viacerých názorov archeológov musel byť teda veľmi dôležitý. Nový minirobot bol vybavený aj vrtákom, ktorým sa dokáže prevŕtať aj do väčšieho kamenného bloku. Zatiaľ však pre verejnosť nie sú známe ďalšie informácie. Pre starovekých Egypťanov bolo najdôležitejšie pohrebnú komoru ukryť. Možno je preto predsa len niečo v pyramíde ukryté. Môže sa tam ukrývať múmia faraóna Chufeva, ktorá sa doposiaľ nenašla. Možno je tam ukryté ešte niečo dôležitejšie, veľká knižnica, alebo zvitok čo objasňuje existenciu Atlantídy ako si myslia archeologickí nadšenci.

Existuje ešte mnoho ďalších neobjasnených nálezov z Egypta, napr. reliéfy zobrazujúce obrovské žiarovky, moderný vrtuľník, alebo dokonca hračky pripomínajúce moderné lietadlo. Odhaduje sa, že v Egypte nebola vykopaná ešte ani polovica hrobiek a chrámov, zrejme nás ešte čakajú zaujímavé odhalenia. Nezvyčajné je, že pomenovanie  Káhira v staro-egyptskom jazyku znamená Mars.

Ako sme spomínali do väčšiny častí Egypta sa dá momentálne vycestovať, okrem severnej a strednej časti Sinajského polostrova. Cestovné kancelárie ponúkajú zájazdy do stredísk ako sú: Hurghada, Sharmel Sheikh, Marsa Alam. Počasie je ešte stále príjemné okolo 22 až 27°C, teplota vody je tiež podobná.

Zdroj/autor: boinc.sk, magazin.atlas.sk, mzv.sk, hurgada.sk, youtube.com, Ivana Ušiaková

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Ivana Ušiaková

Hodnotenie článku:
4.4/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa