Seychely – exotika, ktorú si môžete dopriať celoročne

2018-06-07 12:00:00 |   |    | 

Súostrovie Seychely tvorí vyše 150 ostrovov, ale len časť z nich je obývaných. Niektoré sú veľmi malé a napríklad počas prílivu by sa tam vošlo iba pár ľudí. Obyvatelia sa sústreďujú na približne tretine z nich. Tieto časti sa zároveň využívajú aj ako obľúbené dovolenkové destinácie.



 

Najlepšie pláže na ostrovoch

Pri spomienke na Seychely sa vám v mysli istotne vynoria obrázky nádherných pláží s romantickým pozadím v podobe vysokých skál a paliem. V skutočnosti takéto krásavice nájdete len v niektorých lokalitách. Najznámejšia z nich sa volá Anse Source d`Argent a dostanete sa k nej na La Digue. Na tomto ostrove sa zároveň nachádza najviac divokých prírodných pláží. Veľmi pekné pokojné lokality v obklopení prírody sú na Prasline. Tam by ste si to mali namieriť buď na Anse Lazio alebo na Anse Georgette. Nádherné miesta nájdete aj na Mahé, kde sa nachádza hlavné mesto Victoria. Najviac pláží nájdete práve na tomto ostrove. K dispozícii ich máte až 38, vďaka čomu sa dovolenkári rozptýlia a každý si nájde svoje pokojné miesto na oddych.

 

Na výlet za korytnačkami

Seychely sú známe aj vďaka výborným podmienkam pre vodné a suchozemské korytnačky. Počas potápania sa tam stretnete nielen s pestrými morskými rybkami, ale aj s týmito zaujímavými živočíchmi. Ich milovníci obľubujú najmä ostrov Curieuse. Kedysi bol známy ako izolovaná lokalita, v ktorej liečili ľudí chorých na lepru a ešte dnes sa tam nachádzajú pozostatky bývalých liečební. Neskôr sa ho však rozhodli premeniť na chránenú oblasť, v ktorej žijú korytnačky obrovské. Turisti sa tam môžu vybrať na jednodňové výlety, počas ktorých sa dozvedia všetky zaujímavosti o týchto zvieratách.

 

Domov čiernych perál

Ženy dovolenkárky z ostrovov nikdy neodchádzajú bez jedného pekného suveníru - šperku z tunajších čiernych perál. Tie sa z časti nachádzajú aj vo voľnej prírode, ale na ostrove Praslin vytvorili špeciálnu farmu, kde ich chovajú na tieto účely. Počas fakultatívnych výletov sa môžete pozrieť priamo na celý proces vzniku takýchto doplnkov. Domáci vás zavedú na farmu, do remeselníckej dielne a nakoniec si môžete v obchode vybrať niektorý z ich nádherných výtvorov.

 

Chránený park so vzácnymi kokosovými palmami

Na Seychelách nájdete niekoľko chránených prírodných parkov, ktoré udržiavajú veľkú časť pralesov v pôvodnom stave. Jeden z najzaujímavejších sa volá Vallée de Mai a nachádza sa na ostrove Praslin. Cez veľkú časť jeho plochy vedie vychádzkový chodník, ktorý vás zavedie až k vzácnym kokosovým palmám. Tento druh nenájdete nikde inde na svete a vo Vallée de Mai sa im doteraz podarilo uchovať posledných 4000 kusov. Okrem týchto stromov si tam môžete pozrieť napríklad vanilku, veľké orchidey a taktiež rôzne vzácne druhy živočíchov.

 

Historický dom Grann Kaz

Ako prvý objavil Seychely stredoveký kupec, ktorý potom s touto oblasťou obchodoval. Z moreplavcov na ich pôdu vstúpili najprv Portugalčania, no nakoniec ich kolonizovali až Francúzi. Domáci dlho odolávali vonkajším vplyvom a uchovávali si pôvodný spôsob života a kultúry. Z tohto obdobia pochádza aj historický dom rodiny Grann Kaz, ktorý dnes slúži ako mini skanzen. Turisti si tam môžu pozrieť, ako kedysi žili pôvodní obyvatelia, akými farmármi boli a ako si zaobstávarali svoju obživu. Historický dom sa nachádza na ostrove La Digue a v jeho blízkosti si môžete pozrieť veľké korytnačky v ich prirodzenom prostredí. Obľúbenou atrakciou je jazda na koni popri mori.

 

Kuchyňa ovplyvnená Indiou

Základ domácej kuchyne tvoria ryby a morské plody. Ako dezerty často pripravujú šaláty z rôznych exotických druhov ovocia. Ich chute sú veľmi blízke indickým. Do jedál pridávajú veľa byliniek a korenín a ani v seychelskej gastronómii nechýba masala, ktorú dávajú na mäso alebo zeleninu. Jedným z charakteristických jedál je pulao, ktoré by sme mohli nazvať ich obdobou rizota. Pripravuje sa z ryže, rýb alebo mäsa, zeleniny a čerstvých byliniek. Domáci obyvatelia často varia pokrmy z kuraciny, hovädziny a bravčoviny. Majú radi výrazné chute a ako prílohu pripravujú ovocné čatní.

 

Tipy a triky

Cesta: Spiatočná letenka stojí približne 600 eur, no v akcii ju môžete kúpiť aj za polovičnú sumu. Na Seychely sa obvykle lieta s jedným prestupom.

Víza: Slovensko má so Seychelami bezvízový styk. Na ostrovoch môžete zostať 90 dní v priebehu jedného polroka. Pri vstupe sa však musíte preukázať dostatočnou hotovosťou v podobe 150 dolárov na deň, musíte mať zaistené ubytovanie a spiatočnú letenku.

Mena: Domácou menou je seychelská rupia. Za 100 rupií zaplatíte niečo vyše 6 eur.

Bezpečnosť: Kriminalita v krajine je na veľmi nízkej úrovni. Neodporúča sa však pohybovať osamote vo večerných hodinách v odľahlých oblastiach.

Počasie: Teplota je počas celého roka konštantná a väčšinou neklesá pod 30 stupňov. Obdobie dažďov trvá od decembra do začiatku marca, no väčšinou má iba formu nočných búrok. I kvôli tomu sa môžete na Seychely vybrať v podstate kedykoľvek.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa