Veľká mešita v Djenné - najväčšia stavba z nepálených tehál na svete

2022-06-02 08:00:00 |   |    | 

Africká krajina Mali sa môže pochváliť unikátnou mešitou. Dominantu Djenné totiž vybudovali iba z nepálených tehál a je najväčšou stavbou tohto druhu na svete. Pre veriacich je významným pútnickým miestom a pre dovolenkárov zas veľkým turistickým lákadlom.



 

Použili na ňu len lokálne materiály

Aktuálna podoba mešity v Djenné pochádza z roku 1907. Podľa odborníkov však prvý svätostánok stál na tomto mieste už v 13. storočí a podľa historických podkladov postupne prešiel tromi veľkými rekonštrukciami, ktoré z nej urobili túto unikátnu historickú atrakciu. Za jej vznik vďačíme panovníkovi Koi Konborovi, ktorý bol prvým moslimským sultánom v tejto oblasti a rozhodol sa postaviť mešitu, do ktorej by sa mohol chodiť pravidelne modlievať a vzdávať úctu Alahovi. Zároveň však chcel zostať čo najviac verný tunajším tradíciám. Preto vydal príkaz, že stavba musí pozostávať len z takých materiálov, ktoré sa nachádzajú v jeho kráľovstve. Keďže architekti nemali inú možnosť, museli použiť iba nepálenú tehlu. Napriek tomu dokázala budova vydržať dlhé roky a nevyžadovala si väčšie opravy. Pribúdajúce rekonštrukcie sa snažili skôr o modernizáciu a rozšírenie jej priestorov. Aktuálne múry mešity dosahujú v najvyššom bode 20 metrov.

 

Zdobia ju palice z paliem

Na nepálené tehly naniesli robotníci špeciálnu vrstvu bahennej omietky, vďaka ktorej boli steny hladké a vyzerali oveľa lepšie. K nim potom pridali ďalší zaujímavý prvok v podobe palíc z palmových stromov. Tie zapracovali priamo do stien, z ktorých vytŕčajú a vytvárajú tak zaujímavý vizuálny prvok. Tento nezvyčajný spôsob zdobenia je charakteristický pre celú túto oblasť Mali. Na začiatku histórie mala mešita len dva minarety, v súčasnosti sú už tri. Vchod do pamiatky je situovaný na severnej strane, hneď potom sa dostanete do veľkej sály určenej na modlenie.

 

Špeciálne vetranie cez strechu

Tradičný spôsob výstavby budovy si vyžadoval aj špeciálne riešenia niektorých problémov. Interiér týchto stavieb je všeobecne tmavší, preto sa ho snažili presvetliť pomocou nepravidelných okien. Taktiež potrebovali lepší systém vetrania, na čo im zas poslúžila strecha. V nej sa nachádza niekoľko dier, prostredníctvom ktorých sa dnu dostáva čerstvý vzduch a funguje teda ako klimatizácia. Dokonca aj počas horúcich dní je vďaka tomu vnútri príjemne a mešitu preto radi navštevujú aj počas horúcich dní. So strechou súvisí aj ďalšia zaujímavosť. Všimnite si ukončenia vežičiek, ktoré sú zdobené soškami pštrosích vajec. Tie totiž v Mali symbolizujú plodnosť a pridávajú sa aj na takéto významné miesta. I keď mešita pôsobí na prvý pohľad jednoducho, v skutočnosti odkrýva množstvo takýchto zaujímavých a historicky cenných detailov.

 

Fasádu obnovujú vďaka zaujímavej tradícii

K Veľkej mešite v Djenné sa viaže aj jedna veľmi zaujímavá tradícia. Pravidelne tam každý rok organizujú festival, na ktorom varia tradičné jedlá a hrajú folklórnu hudbu. Jeho súčasťou je súťaž, pri ktorej účastníci rozdelení do tímov pomáhajú aj tejto netradičnej stavbe. Na začiatku pretekov každý dostane pomôcky na opravu fasády. Potom sa už postavia na štart a snažia si vyhliadnuť tie miesta, kde je bahenný náter poškodený. Po odštartovaní sa rozbehnú a pokúšajú sa dostať pomocou lozenia po stene k častiam budovy, ktoré potom natrú. Takýmto spôsobom medzi sebou súperia, ale zároveň aj veľmi dôvtipne pomáhajú opraviť drobné škody na fasáde. Keby ich totiž zanedbali, časom by mohlo dôjsť k výraznejšiemu zničeniu.

 

Jedno z najdôležitejších miest v Afrike

Historicky cenné je aj samotné mesto Djenné. Patrí medzi najstaršie v subsaharskej Afrike a v minulosti predstavovalo dôležitý obchodný uzol. Prechádzali tadiaľ obchodníci, ktorí prenášali soľ a zlato. Neskôr sa stalo centrom islamu v tomto regióne a postupne sa rozrastalo až do súčasnej podoby.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa