Po stopách Mayov alebo hviezd Hollywoodu? V Mexiku si vyberie každý

2012-11-28 16:00:00 |   |    | 

Tacos alebo burritos, zlatá alebo strieborná tequila, pamiatky a poznávanie alebo pláže a leňošenie? Tisíc a dve možnosti ponúka Mexiko. Rozmanitá krajina s ešte rozmanitejšou históriou - kedysi bývala domovom tajomných Mayov, dnes tu trávia dovolenku hollywoodske hviezdy. Prvá otázka, na ktorú by si mal odpovedať každý, kto sa chce do Mexika vydať, znie: východ alebo západ?



Na oboch svetových stranách sa dá zažiť skvelá dovolenka plná slnečných dní, vodných radovánok i divokých večierkov s omamnými kokteilmi. Časti východného pobrežia sa hovorí tiež Mayská riviéra. Dôvod je prostý - práve tu totiž žili stále slávnejší Mayovia a navštíviť tu môžete i jeden zo siedmich divov sveta - zachovalý mayský komplex Chichén Itzá.

Zatiaľ čo do vôd Karibiku to ťahá hlavne Európanov, na tichomorskom pobreží trávia dovolenku prevažne klienti z Ameriky. Tých sem láka predovšetkým jedno zvučné meno: Acapulco.

 

Tajomstvom opradený Yucatán

Polostrov, kde si turisti na pobreží dosýta užívajú dovolenkové radovánky a v džungli žasnú nad krásami mayskej kultúry - to je Yucatán, ideálne miesto, kde si môžete klasickú odpočinkovú dovolenku okoreniť trochou poznania. Na samotnej špičke polostrova je najstaršie a najznámejšie letovisko celej Mayskej riviéry, pulzujúci Cancún.

Turisti sú tu na prvom mieste a práve preto je Cancún mestom s najväčším počtom hotelových izieb v celom Mexiku. Pokiaľ túžite po dovolenke v typickom ruchu turistického centra, ktorý nabíja energiou, potom by mal byť Cancún, plný barov, reštaurácií a zábavných podnikov, vaším cieľom.

Kto naopak od dovolenky očakáva pokoj a pohodu, nemusí Yucatán hneď zavrhnúť. Pokojnejšie letovisko Playa del Carmen leží južne od Cancúnu a vďaka jeho jedinečnému rázu a uvoľnenej atmosfére sem prichádza tráviť dovolenku mládež i umelci. I keď ide o pomerne veľké letovisko, udržuje si Playa del Carmen ráz rybárskej dedinky. A to vďaka jednoduchému triku - výška miestnych budov totiž bola obmedzená tak, aby neprevyšovala vegetáciu.

Kto sa raz ocitne na Yucatáne a nenavštívi pritom spomínaný komplex Chichén Itzá, ako by tam ani nebol. Z Playa del Carmen k nemu trvá cesta motorovým dopravným prostriedkom okolo troch hodín, z Cancúnu približne dve a pol.

A neďaleko oboch letovísk je tiež Tulum. Archeologické nálezisko, ktoré patrí medzi najfotografovanejšie miesta na Yucatáne i v celom Mexiku. Snímke skupinky mayských chrámov, ktoré stoja na kopci nad Karibským morom, neodolá žiadny turista s fotoaparátom v ruke.

 

  • La Quebrada - samovražda alebo šport?

La Quebrada je 35 metrov vysoký útes v Acapulcu, ktorý slúži ako „štartovacia dráha“ pre miestnych športovcov. Tí z nej za pozornosti turistov skáču do vody. Ich skok však musí byť presne načasovaný, v závislosti od vlnobitia. Inak im hrozí vážne zranenie či smrť. Či ide o šialenstvo, odvahu, šport alebo biznis, posúďte sami.

 

V Tichom oceáne…

…narazíte skôr na klientelu zo Spojených štátov. A to nie na hocijakú. Dovolenku sem prichádzajú tráviť i hollywoodske hviezdy. Stopy v piesku pláží tu nechali napríklad Frank Sinatra, J. F. Kennedy alebo Brigitte Bardot. Jednu zo svojich svadieb tu mala tiež Elizabeth Taylorová.

Všetci sa nechali zlákať krásou Acapulca, ktoré si samé zahralo hneď v niekoľkých filmoch. Predtým bývalo významným prístavom, dnes je skôr miestom, kde sa obchoduje s turistikou. Rozmanité reštaurácie, najrôznejšie bary a zábavné podniky bavia turistov, keď sa zotmie. Cez deň sa o zábavu postará Pacifik a jeho pobrežie. 

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Ostrov Cozumel

Ostrov leží neďaleko Playa del Carmen. Medzi turistami sa preslávil hlavne vďaka skvelým podmienkam pre potápanie a šnorchlovanie. Pastvou pre potápačove oči je tu totiž druhý najväčší koralový útes na svete.

 

  • Teotihuacán

Najznámejšie mexické archeologické nálezisko neďaleko hlavného mesta láka na Pyramídy Slnka a Mesiaca alebo na Triedu mŕtvych. Prezrite si miesto, ktoré svojou monumentalitou ohromilo samotných Aztékov.

 

  • Ciudad de México

Hlavné mesto Mexika je pulzujúcou metropolou, ktorej historické centrum je už po viac než dve desaťročia na zozname UNESCO. Neďaleko mesta je tiež známa sopka Popocatépetl, ktorú môžete pri dobrej viditeľnosti vidieť priamo z ulíc hlavného mesta.

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Mexika:

 

  • Playa del Carmen: Skromnejšie ubytovanie v centre letoviska alebo pobyt v luxusných hotelových komplexoch. Playa del Carmen láka na pokojnú a uvoľnenú atmosféru. Stres je tu zakázaný, opaľovanie, leňošenie a popíjanie výborných drinkov naopak viac než žiadané!
  • Cancún, Mayská riviéra: Dovolenkové letovisko ako sa patrí - priezračné more, krásne pláže, nekončiace večierky, kvalitné ubytovanie, výborná kuchyňa. Cancún splní všetky vaše očakávania. Navyše to z neho budete mať len kúsok k najznámejším mayským pamiatkam!
  • Za tajomstvom mayského kalendára: Mayské perly strednej Ameriky - Palenque a Tikal vhodne doplnené o pobyt na belizskom ostrovčeku Caye Caulker a mexickej Playa del Carmen.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa