Tam, kde sa rodia telenovely

2010-12-19 10:00:00 |   |    | 

MEXIKO - Napadlo vás niekedy zamyslieť sa nad tým, či ľudia z mexických telenoviel žijú skutočne taký život, ako prezentujú?



Mexiko, pôvodca týchto „dokonalých seriálov“, vám ukáže svoju pravú tvár až po jeho návšteve.

Sopečná činnosť, hurikány, chudoba, ale aj bezhraničný úsmev domácich, historické poklady pod ochranou UNESCA, lákavé pláže, vodopády, skoky do vĺn a tradičné tortilly s tequillou či pulque - takto vás privíta Mexiko, rodisko sladkých príbehov.

Spojené štáty mexické, resp. Mexiko, ležia v južnej časti Severnej Ameriky. Patria medzi latinsko-americké štáty a celú krajinu každoročne navštívi okrem turistov aj množstvo zemetrasení a sopečná činnosť.

Najznámejšia sopka Mexika, ako si iste pamätáte z hodín zemepisu, je Popocatepetl. Táto sopka je zároveň aj druhým najvyšším vrchom Mexika. Od hlavného mesta Mexico City je vzdialená len 70 kilometrov, čiže sa dá ľahko spozorovať aj z kultúrneho centra.

 

I napriek tomu, že v roku 2000 boli okolité mestečká z blízkosti sopky evakuované, väčšine návštevníkov nič nebráni tomu, aby si pozreli túto „veľmoc“ zblízka.

Turisticky atraktívne Mexiko vás s radosťou privíta svojou záhadnou civilizáciou, ktorá má počiatky v dávnej minulosti. Monte Albán, centrum civilizácie Zápotekov, odhalí svoju pravú tvár už pri prvom pohľade.

Nachádza sa tu mnoho koloniálnych stavieb, z ktorých priam dýcha latinská história. Jedným z nich je i slávny pyramídový komplex Chichén Itzá s najznámejším Kukulcánovým chrámom El Castillo.

Samozrejme nesmieme zabudnúť ani na Chrám jaguárov či Chrám Tzompantili. Celý tento komplex je zapísaný v Zozname UNESCO.

 

Príjemné teploty i hurikány

Mexiko si ako cieľovú destináciu na predĺženie leta vyberajú hlavne tí, ktorí nemajú radi slovenské zimné počasie. Celoročne sa tu pohybujú len plusové teploty, pričom v lete vystúpia na 20 – 30 °C a v zime na príjemných 12 °C.

Táto teplomilná krajina sa všeobecne neodporúča navštevovať na jeseň, kedy sa tadiaľ premáva mnoho hurikánov a ak netúžite po zážitku zo stretnutia s tornádom, októbrovej dovolenke v Mexiku sa radšej vyhnite.

Svojráznej klíme Mexika sa prispôsobila aj poľnohospodárska výroba, ktorá bola neraz reprezentovaná v spomínaných telenovelách. Káva, cukrová trstina, tabak a kakao, plodiny zbierané nie vždy v najvhodnejších platových podmienkach domácich, ktorí prežijú väčšinu života na plantážach s týmto exportným tovarom.

 

Zdroj/autor: sita, Monika Magátová, Zuzana Zimmermannová (pozri aj Galériu)

VIDEO Mexiko



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: stockxchng,wikipedia

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa