Život za mrežami

2011-07-10 10:00:00 |   |    | 

Zvyčajne platí, že ľudia urobia čokoľvek, aby sa z väzenia dostali. V súčasnosti ľudia zaplatia za to, aby sa dostali do väzenia. Nech žije väzenská turistika!



Ak ste zvykli premýšľať, že aký je život na druhej strane mreží, vyberte sa na návštevu jednej z bývalých väzníc.

 

Spojené štáty a Kanada

 

Jedna z najslávnejších svetových väzníc "Rock" sa nachádza na malom ostrove v Sanfranciskom zálive.

K bývalým väzňom patria aj slávne mená ako Al Capone alebo Robert Franklin Stroud, prezývaný aj Birdman of Alcatraz (v preklade vtáčí muž Alcatrazu).

Alcatraz patrí k jednej z najobľúbenejších turistických atrakcií San Francisca, takže odporúčame si rezervovať prehliadku niekoľko týždňov vopred.

 

Eastern State Penitentiary (Východná štátna väznica) patrí k bývalým americkým väzniciam. Fungovala v rokoch 1829 až 1971. Ako prvá mala revolučný systém väznenia s dôrazom na princípy reformy.

Väzni boli držaní v oddelených bunkách postavených moderne a inovatívne, kde mali možnosť tráviť čas tichými úvahami nad samotou, čo malo slúžiť ako prostriedok k rehabilitácii.

Nejaký čas tu strávili aj notoricky známi zločinci ako už spomínaný Al Capone a bankový lupič Willie Sutton. Väzenie sa stalo vzorom pre viac než tristo ďalších väzníc na celom svete.

Východná štátna väznica je v súčasnosti národnou kultúrnou pamiatkou a múzeom otvoreným pre verejnosť.

 

The Carleton County Gaol, prvé väzenie v Ottawe, sa otvorilo v roku 1862 a fungovalo približne 110 rokov. Po nejakých rekonštrukciách sa otvorilo znovu v roku 1973 ako mládežnícka ubytovňa, jediná v severnej Amerike, ktorá je v bývalej väznici.

 

 

Zdroj/autor: travel, bbc, wikipedia, drom

Foto: wikipedia, sxc.hu

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa