Najbizarnejšie svetové festivaly

2012-10-09 09:00:00 |   |    | 

K letu nepochybne patria aj festivaly. Hlavne tie hudobné. Na svete sa však tradujú aj rôzne iné a v rôznych ročných obdobiach.



Či už ide o „naháčov“ v Japonsku alebo hinduistický háčikový festival, stačí si len vybrať. Teda, pokiaľ nie ste fanúšikmi len tých klasických hudobných, ale aj trochu bizarnejších.

 

 

Japonskí občania sa vyzliekajú takmer donaha pri takzvanom rituáli očisty. Veria, že dotýkanie sa nahého muža im prinesie šťastie.

 

V španielskej baskickej dedine Lekeitio oslava Antzar Eguna (tzv. Husí deň) patrí najmä súťažiacim, ktorí sa snažia držať mŕtve husi tak dlho, ako je to možné, pričom tie sa trhavo ponárajú do oceánu na lane. Víťazom je však ten, kto chytí hus holými rukami.

 

Len v Anglicku by ste našli festival, pri ktorom sa ľudia snažia chytiť kotúľajúci sa syr Gloucester (anglicky Double Gloucester cheese). Súťažiaci sa snažia bežať dole strmým kopcom (pritom padajú, robia kotrmelce, saltá, atď.) počas sviatku tzv. Spring Bank Holiday, ktorý je posledný pondelok v máji.

 

  • Hinduistický háčikový festival, Thajsko

Festival tamilského hinduistického Thaipusam je povestný tým, že oddaní veriaci si dávajú prepichovať chrbty háčikmi. Koná sa, keď je mesiac v splne vždy v tamilskom thajskom mesiaci, podľa západného kalendára teda v januári alebo vo februári.

 

  • Festival veľkého hinduistického kúpeľa

Počas náboženských slávností Kumbh Mela sa hinduisti kúpu a navzájom špliechajú vodou, aby oslávili čas elixíru nesmrteľnosti, ktorý bol upustený počas boja medzi bohmi a démonmi.

 

Zdroj/autor: bbc.com, jr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa