Najkrajšie škótske hrady a zámky (2)

2012-09-27 15:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Škótsko poznáme nielen vďaka bájnej príšere z jazera Loch Ness, kiltom, gajdám, Melovi Gibsonovi v úlohe Williama Wallacea, ale najmä vďaka jeho úžasnej histórii. Stovky rokov bola táto krajina dejiskom vlády kráľov, bitiek a politických zmien. Zanechali po sebe mnoho prekrásnych hradov a zámkov.



  • Edinburgh Castle

Je majestátna pevnosť  vybudovaná na vrchole čadičovej hory nazývanej Castle Rock. Je dominantou a symbolom hlavného mesta Edinburg. Najstaršou zachovalou stavbou je kaplnka sv. Margaréty. Hrad sa stal kráľovskou rezidenciou až v roku 1603. Patrí do národného dedičstva Škótska. Ročne navštívi hrad zhruba 1,5 mil. návštevníkov.

 

  • Eilean Donan Castle

Tento hrad sa nachádza v západnej časti Škótskej vysočiny na mieste, kde sa stretávajú tri jazerá: Loch Duich, Loch Long a Loch Alsh. Od dedinky Dornie, ktorá je vzdialená len niečo vyše 800 metrov, je spojený mostom. Pôvodne bol postavený ako obrana pred Vikingami. Názov nesie po svätcovi, ktorý bol umučený v roku 617.

Pre jeho odľahlú polohu je stále viac menej nedotknutý. Hrad preslávili filmy ako Súkromný život Sherlocka Holmesa, Highlander, Niečo sa deje, Pasca, Jeden svet nestačí, Kráľovná Alžbeta a Ako ukradnúť nevestu. Eilean Donan Castle je jedna z najfotografovanejších pamiatok v Škótsku a je obľúbeným miestom svadieb a filmových exteriérov.

 

  • Forter Castle

Forter Castle je sídlom grófa z Airlie. Je to maličký romantický hrad a v jeho okolí sa nachádzajú rímske kamene, rakvy a miestny starý cintorín. V súčasnosti nie je pre verejnosť otvorený. Preslávila ho pieseň "The Bonnie hoose o 'Airlie", ktorá je spomenutá v románe Roberta Louisa Stevensona - Unesený. Pieseň pripomína vypálenie hradu (časť muriva je stále čierna).

 

  • Glamis Castle

Je jedným z najznámejších hradov v Spojenom kráľovstve. Nachádza sa v širokom údolí Strathmore. V rozmedzí medzi horami Sidlaw Hills na juhu a Grampian Mountains na severe. Hrad bol rodným domovom Elizabeth Bowes-Lyon (matky kráľovnej Alžbety II.). Obraz hradu je zobrazený na desať librovej bankovke vydanej Kráľovskou bankou Škótska. Existuje mnoho slávnych príbehov a legiend o hrade Glamis. Jedna z legiend hovorí o netvorovi, ktorý bol veľmi škaredý a ktorého schovávali v zámku celý život. Po smrti bolo zamurovaný v múroch hradu. Ďalšia legenda hovorí, že v hrade sú tajné miestnosti, preto z každej miestnosti vyvesili uterák a keď vyšli z hradu, naozaj zistili, že sú okná, z ktorých uteráky nevyseli.

 

  • Inveraray Castle    

Nachádza sa v stredozápadnej časti Škótska. Nesie v sebe prvky gotického, ale aj barokového štýlu. Leží priamo v mestečku, ktorý nesie rovnaký názov - Inveraray na pobreží škótskeho jazera Loch Fyne. Hrad bol a stále je majetkom vojvodu z Argyllu. Hrad ma neo-gotické prvky a bledomodrý nádych. Jeho pôdorys je štvorcový. Okrem prízemia sú tu ešte dve poschodia. Interiér tvorí vstupná hala, jedáleň, miestnosti s obrazmi, vojenská hala, kde si možno prezrieť  staré vojenské brnenia a zbrane. Hrad je obklopený záhradami s rozlohou 16 akrov. Aj tento hrad má svojho ducha. Je ním vraj harfista, ktorý bol obesený, pretože pokukoval po panej hradu. Návštevníci občas začujú melódiu harfy.

 

  • Stirling Castle

Nepochybne patrí k architektonicky najvýznamnejším a najväčším hradom Škótska. Nachádza sa v mestečku Stirling (ktorý bol centrom umenia a kultúry už od  16. storočía) asi 50 km severne od Edinburgu a Glasgowa. Je z troch strán obklopený strmými útesmi, ktoré mu poskytujú silnú obrannú polohu. Väčšina z jeho hlavných budov pochádza z pätnásteho a šestnásteho storočia. Hovorí sa, že v útrobách hradu sídli duch ružovej pani. 

 

  • Falkland Palace

Tento palác (kedysi slúžil ako hrad) patril výhradne škótskym kráľom. Teraz je vnímaný viac menej ako atrakcia. Nachádza sa v meste Fife (blízko Edinburgu). Falkland Palace je jedným z najkrajších renesančných hradov v tejto krajine. Sokolníctvu a poľovaniu sa tu v priľahlých lesoch venoval rod Stuartovcov zhruba od roku 1400.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa