Najkrajšie škótske hrady a zámky

2012-09-19 16:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Škótsko poznáme nielen vďaka bájnej príšere z jazera Loch Ness, kiltom, gajdám, Melovi Gibsonovi v úlohe Williama Wallacea, ale najmä vďaka jeho úžasnej histórii. Stovky rokov bola táto krajina dejiskom vlády kráľov, bitiek a politických zmien. Zanechali po sebe mnoho prekrásnych hradov a zámkov.



  • Balmoral Castle

Tento krásny zámok sa nachádza v oblasti Aberdeenshire v Škótsku a ročne ho navštívi viac ako 80 tisíc návštevníkov. Zámok bol postavený v 14. storočí a v 19. storočí ho odkúpil manžel kráľovnej Viktórie. Odvtedy slúži ako letné sídlo britskej kráľovskej rodiny a často tam pobýva i kráľovná Alžbeta II. Zámok zaberá rozlohu 20 tisíc hektárov. Pre verejnosť je otvorený denne od 1. apríla do 31. júla.

 

  • Braemar Castle

Braemar Castle je zaujímavý vežičkovitý hrad postavený v roku 1628. Na hrade vraj straší niekoľko duchov. Niektorí návštevníci videli na vlastné oči a niektorí počuli výkriky malého dieťaťa, ktoré vraj bolo na hrade zavraždené. Hrad je majetkom klanu Ferghuson a je prenajatý charitatívnej nadácii.

 

  • Cawdor Castle

Je vežovitý dom uprostred farnosti Cawdore, asi 16 km východne od Inverness a 8 km juhozápadne od Breakwater v Škótsku. Cawdor je literárne spájaný s tragédiou Macbeth od Williama Shakespeara.  Avšak, pravdou je, že hrad bol postavený mnoho rokov po udalostiach hry. Zámok je známy svojimi záhradami, ku ktorým patrí Walled garden,  Flower garden a Wild garden.

 

  • Craigievar Castle

Je mierne ružový hrad situovaný v pohorí Grampian Mountains. Malé vežičky, drobné okná, úzke dvere vytvárajú klasický rozprávkový vzhľad. Počas prvej svetovej vojny slúžil ako nemocnica pre ranených belgických vojakov. S priľahlou poľnohospodárskou pôdou je vo vlastníctve National Trust for Scotland. Je otvorený pre širokú verejnosť počas letných mesiacov, avšak nie pre veľké skupiny.

 

  • Culzean Castle

Tento hrad bol postavený v tvare písmena L. Skonštruoval ho architekt Robert Adam do jemného vidieckeho štýlu ako sídlo jeho grófa z Cassilis. Hrad bol postavený v etapách a to od roku 1777 do roku 1792. Z veľkého salónu vo veži vedie výhľad priamo na more. Hrad je pokladaný za domov siedmich duchov. Využíva sa aj dnes ako ubytovanie či na svadobné obrady. Preslávil sa v roku 1973 v kultovom filme The wicker man. Scény tu boli natočené vo februári 1972.

 

  • Drum Castle

Drum Castle je hrad v blízkosti dedinky Drumoak v Aberdeenshire. Po stáročia bol sídlom šéfa klanu Irvine. Je dielom stredovekého architekta Richarda Cementariusa, ktorý postavil aj známy most v Aberdeene. Veľké krídlo bolo pridané v roku 1619, neskôr boli vykonané ďalšie zmeny počas viktoriánskej éry. Dnes je hrad otvorený výlučne v letných mesiacoch. Kaplnka a jedáleň sa prenajímajú na svadby, firemné akcie a hudobné slávnosti.

 

  • Dunvegan Castle    

Táto pýcha Škótska sa nachádza jeden a pol míle na sever od mesta Dunvegan, konkrétne na prekrásnom ostrove Skye, ktorý leží na západnom pobreží Škótska. Je najdlhšie nepretržite obývaným hradom v Škótsku a to už 800 rokov. Jeho pôvodná architektúra nedovoľovala prístup návštevníkom, avšak po rekonštrukcii bol pre návštevníkov prvýkrát otvorený v roku 1933. V súčasnosti je jedným z najobľúbenejších atrakcií. V priebehu rokov hrad navštívilo mnoho slávnych osobností ako Sir Walter Scott, kráľovná Alžbeta II. alebo japonský cisár Akihito.

 

Zdroj/autor: Eli, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (18 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa