Za tajomstvom „lochneskej príšery“

2012-04-25 16:35:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Záhadné stvorenie, na celom svete známe ako „lochneská príšera“, už mnoho rokov fascinuje odbornú aj laickú verejnosť. No rovnako fascinujúce je aj samotné jazero Loch Ness, ktoré sa nachádza v prekrásnom prostredí hornatého Škótska.



S príšerou či bez nej, aj tak je krásne

Toto hlboké sladkovodné jazero leží pozdĺž spodnej časti takzvaného „Veľkého Glenu“ a patrí k najnavštevovanejším miestam v Škótsku. Apropo, viete, čo to vlastne „Veľký Glen“ je? Keď sa pozrieme na mapu Škótska, vidíme, že je akoby prerezané na dve polovice. Táto zvláštna čiara nazývaná „Veľký Glen“ je prirodzený vodný predel, ktorý vznikol dávnym zoslabnutím zemskej kôry, čiže takzvaným zlomom. Oddeľuje teda severné a stredné Škótsko.

Ak by sme sa vrátili o 200 miliónov rokov naspäť, mohli by sme ako skladačku zložiť kontinenty ako Severnú Ameriku a Grónsko, ktoré by sa dotkli západného pobrežia Európy. Pre Škótov už našťastie veľký posun dávno skončil, hoci geológovia často v okolí Glenu zachytávajú záchvevy pôdy a občas tu prišlo k väčším zemetraseniam.

Vráťme sa však k jazeru Loch Ness. Úplne pokojne môžeme povedať, že ide o jedno z najznámejších jazier vôbec na svete. Je dlhé približne 24 kilometrov a najhlbší bod dosahuje viac ako tristo metrov. Vzniklo na konci Veľkej doby ľadovej, počas ktorej bol „Veľký Glen“ naplnený obrovským ľadovcom. Na jazere sa nachádza jediný ostrov Cherry Island, ktorý je formou umelo vytvoreného ostrova z kameňa a dubu.

Najviac sa však do pamäti ľudí dostáva „Veľký Glen“ nie svojimi geografickými a geologickými skutočnosťami, ale práve mýtom o „lochneskej príšere“. „Veľký Glen“ je totiž tvorený množstvom jazier, ku ktorému patrí aj Loch Ness.

 

Ako to bolo s „lochneskou príšerou“ naozaj?

Prvý, komu sa príšera zjavila, bol údajne v 8. storočí istý mních. Spory o jej existencii, ako aj hodnovernosť vzhľadu sa líšili. Záujem o ňu vzrástol v roku 1933, kedy bola videná manželmi Spiceovcami. O rok neskôr ju videl anglický chirurg Robert Wilson, ktorý videl akýsi čierny pás na jazere, ktorý aj odfotografoval. Išlo o presvedčivý obrázok, ale vzhľadom k tomu, že bol urobený z dosť veľkej vzdialenosti, mohlo ísť pravdepodobne o obyčajnú kladu plávajúcu na hladine.

To odštartovalo záujem vedcov, amatérov, novinárov aj turistov, ale existencia „lochneskej príšery“ nebola dokázaná. Vedci sa domnievajú, že ľudia mohli popisovať zviera, podobné plesiosaurovi, teda istému druhu vodného dinosaura. Niektorí tvrdia, že zviera mohlo prežiť uväznené v jazere ešte v tom čase, keď bolo spojené s morom. To je však už tak dávna história, že na jeho prežitie by tu muselo byť uväznených viacero druhov tohto zvieraťa...

 

Kde môžete Lochneskú príšeru vidieť?

Dnes si návštevníci môžu v centre Loch Ness Exhibition pomocou laserovej techniky a digitálnych a iných špeciálnych projektov pozrieť „lochneskú príšeru“ zblízka, a rovnako aj celú škótsku geologickú minulosť a rôzne výskumné projekty realizované na toto jazero.

Tiež sa tu usporadúvajú výlety loďou s možnosťou pozrieť si život v tomto krásnom jazere.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Foto: wikipedia, Asbestos, Gregory J Kingsley, Bleiglass, Carlesmari, Mav, Rebel yell, Des Colhoun

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa