Duncansby Stacks - skalné pyramídy vystupujúce z mora v Škótsku

2011-10-11 12:25:00 |   |    | 

Ako v rozprávke. Pod zamračeným nebom sa v opare z mora dvíhajú nezvyčajné špicaté útvary ako malé ostrovčeky. Podobnú zvláštnosť možno nájsť na mnohých miestach sveta, konkrétne tento prírodný skvost sa nachádza na severovýchodnom cípe Škótska neďaleko obce John O'Groats.



Ide o jedno z najpôsobivejších miest na Britských ostrovoch. Skalné ihlice sa dvíhajú do výšky asi 60 metrov nad hladinou mora, čím prevyšujú priľahlé pobrežie. Ich vznik má na svedomí erózia, podmienená faktormi ako je čas, vietor a pôsobenie vody, ktorá po stáročia narážala na pobrežie, spôsobovala v ňom trhlinky, až sa časť pobrežia oddelila.

Takto oddelené ostrovčeky vznikajú najmä na vápencových a pieskovcových skalách. V štrbinách skál hniezdia stovky najrôznejších druhov morských vtákov, preto toto miesto nazývajú aj Seabird City (Mesto morských vtákov).

Výprava za týmito zázrakmi prírody je obľúbenou trasou turistov navštevujúcich Škótsko. Oblasť krajnej severovýchodnej pevniny s názvom Duncansby Head je najlepšie si prejsť pešo a možno tu nájsť viacero zaujímavostí, ako je starý maják, postavený v roku 1924, alebo Geo of Sclaites, čo je roklina v pobreží pripomínajúca malý fjord.

 

Zdroj/autor: landforms.eu, caithness.org, wikipedia, ek, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
1.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa