Do Stratfordu za Shakespearom

2011-06-21 15:30:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA - Len málo miest je tak spätých s jedným človekom ako Stratford nad Avonom s Williamom Shakespearom.



Rodisko najslávnejšieho svetového dramatika v anglickom grófstve Warwickshire je "povinnou" zastávkou väčšiny návštevníkov Británie a miestna divadelná spoločnosť Royal Shakespeare Company, ktorá práve oslávila 50. výročie, patrí k špičkovým scénam v krajine.

Mesto so sotva 30 tisíc obyvateľmi priláka ročne tri milióny turistov. Hlavne cez víkendy a v lete býva zaplavené autobusmi z Londýna, ktorý je vzdialený asi hodinu cesty.

Hlavnou atrakciou pre väčšinu z nich je dom v centre mesta na Henley Street, kde sa alžbetínsky bard v apríli roku 1564 narodil. Nikde to nie je síce preukázateľne potvrdené, ale väčšinou sa má za to, že sa tu skutočne narodil a vyrastal.

Isté je, že dom patril Williamovmu otcovi, Johnovi Shakespearovi. Potvrdzuje to pokuta, ktorú musel Shakespearov otec zaplatiť v roku 1529 za to, že nechal pred domom hromadu odpadkov. Vzhľadom k tomu, že je doložené, že dom zostal v rodine do doby, kedy patril dcére Williama Shakespeara, možno predpokladať, že sa slávny dramatik narodil práve tu.

Dom ponúka expozíciu o živote v Shakespearovej dobe a hneď vedľa samozrejme obchod s upomienkovými predmetmi.

Okrem domu na Henley Street je najväčším ťahákom pre turistov kostol Svätej trojice. Kostol z 13. storočia, ktorý bol pred pár rokmi reštaurovaný, je umiestnený v pôvabnej zátoke rieky Avony a stál by za návštevu sám o sebe. Ľudia sem ale chodia predovšetkým preto, že tu je slávny alžbetínec pochovaný - spolu s manželkou Anne a ďalšími členmi jeho rodiny.

V severnej stene kaplnky je alabastrová Shakespearova busta, ktorú sem po jeho smrti umiestnili vdova a jeho priatelia. Shakespearoví nadšenci sa tu môžu potešiť aj zápisom z farskej matriky o Majstrovom narodení a krstiteľnicou, v ktorej bol (asi) pokrstený.

Nezachoval sa dom na rohu Chapel Street a Chapel Lane, ktorý si Shakespeare kúpil a kde po slávnej kariére v Londýne zomrel. Napriek tomu aj sem dnes prúdia turisti, pretože na mieste domu zboreného v 18. storočí je záhrada a vykopávky. Mieria aj do susedného domu, ktorý patril Shakespearovej vnučke Elizabeth a ktorý ponúka ďalšiu výstavu o alžbetínskych časoch.

Aby toho nebolo málo, prístupný je aj Hall's Croft, dom, kde žila Shakespearova dcéra Susanna a jej manžel, známy lekár John Hall. Tiež neďaleko od mesta je dedinský domček, kde žila pred svadbou Shakespearova žena Anne Hathawayová.

 

Zdroj/autor: čtk, drom

Foto: wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa