Stonehenge - tajomná pamiatka stará tisíce rokov

2012-03-25 10:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Nesmierne dlhý čas sa vedú spory o tom, kto stojí za vznikom starobylej pamiatky, ako vznikla a na aký účel slúžila. Hoci odborníci vyvíjajú obrovské úsilie, pôvodný význam stavby sa stratil v nemilosrdných hmlách času.



Z tohto dôvodu sa k pôvodnému vzniku a významu stavby zachovalo nespočetné množstvo legiend. Miestni ľudia verili, že Stonehenge je dielom diabla, ktorý ho stvoril za jedinú noc. Popri práci škodoradostne veril, že ľudia nikdy neprídu na to, ako dielo vzniklo. Mních, ktorý sa tajne skrýval v úzadí, diabla prekabátil.

Zasiahol ho kameňom, ktorý je do dnešných čias umiestnený na kraji Stonehenge. Pravdou je, že dnes sa môžeme skutočne len domnievať, aký bol pôvodný význam diela. Je možné, že magická stavba slúžila pre pozorovanie zatmení, letných a zimných slnovratov.

Stonehenge, v grófstve Wiltshire v južnej časti Anglicka, je vďačným výskumným objektom vedcov a obľúbenou turistickou atrakciou. Stvorenie kamenného skvostu vyžadovalo množstvo detailných plánov, času, ľudského umu a úsilia. Vznikol medzi rokmi 2950 až 1600 p. n. l. v štyroch etapách.

Trávnaté vidiecke pole je domovom veľkolepého kamenného pamätníka tisíce rokov. Vnútorné bloky kameňa sú usporiadané do tvaru akejsi podkovy, vonkajšie do kruhov a oba obkolesujú priekopu nachádzajúcu sa uprostred. Vonkajšie kamenné lemy sú v podstate piliermi, ktoré držia mohutné trámy z kameňa. Okrem toho sa popri hlavných kamenných múroch a v okolí stavby nachádzajú ďalšie menšie kamene a jamy.

V súčasnosti patrí Stonehenge ku kultúrnemu dedičstvu UNESCO, ktoré v tomto modernom svete plnom vedy a techniky pripomína, že človek je od počiatku svojho bytia na Zemi skutočne vynaliezavým tvorom. Ohromujúci pohľad na Stonehenge v čase búrky, splnu, vychádzajúceho slnka či mesačného úsvitu je zážitkom na celý život. Návšteva Anglicka bez pohľadu na Stonehenge nie je skutočným pobytom v tejto krajine.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: flickr.com, Cristiano Betta, Jose and Roxane, freedigitalphotos.net, Worakit Sirijinda, Matt Banks, wikipedia, Stefan Kuhn

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.9/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa