Tower Bridge

2012-03-12 11:15:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Most, ktorý má svoje pevné miesto na zozname turistických atrakcií Londýna, je okrasou hlavného mesta Veľkej Británie už viac ako sto rokov.



Tower Bridge bol slávnostne inaugurovaný v roku 1894 po ôsmich rokoch stavby a za svoje meno vďačí nielen dvom neogotickým vežiam, ktoré ho zdobia, ale hlavne blízkej pevnosti Tower of London, Londýnskej veži.

Koncom 19. storočia napreduje v Londýne priemyselná výstavba a situácia si vyžaduje premostenie rieky Temža, ale spôsobom, ktorý neohrozí tamojšiu lodnú premávku. Vzniká tak zvíhací most, ktorého ramená sa v súčasnosti ročne otvoria viac ako päťstokrát a lode sa tým bez problémov dostávajú od mora do Londýnskeho prístavu.

Postupom času sa k praktickej funkcii mosta pridali ďalšie. Jeden z najslávnejších mostov sveta sa čiastočne premenil na malú galériu s múzeom, v ktorom má návštevník možnosť uvidieť množstvo dobových fotografií alebo parnú mechaniku, čo kedysi most ovládala. Pre zvedavejších existuje varianta, ktorá ich zavedie priamo do zákulisia mosta.

Hoci most pôsobí ako obrovský kamenný kolos, v skutočnosti je jeho vnútorná konštrukcia oceľová. Dlhý je 268 metrov a rozpätie medzi vežami má 60 metrov. Od roku 1977 žiaria jeho kovové časti v anglickej trikolóre. Biela, modrá a červená tam pribudli pri príležitosti 25. výročia kráľovnej Alžbety II. na tróne.

Most oživujú nielen farby a stovky návštevníkov denne, ale aj svadby či podnikové večierky. Horné podlažie mosta a priestory veží sú totiž od roku 1994 k dispozícii na prenájom. Záujemcovia za nemalú sumu získajú privilégium stráviť neopakovateľné okamihy pri pohľade na nekonečný Londýn a popíjať pri tom lahodné šampanské. Aj ak sa do Londýna nechystáte na sobáš, Tower Bridge pri svojej návšteve určite nevynechajte. Nie je žiadna hanba stráviť tu chvíľku pod mostom, práve naopak.

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Foto: rgbstock.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa