Big Ben a anglický parlament, poznávacie znaky Londýna

2012-03-19 16:00:00 |   |    | 

VEĽKÁ BRITÁNIA- Najznámejšie hodiny na svete sa oficiálne nazývajú Clock Tower, teda Hodinová veža. Svoju prezývku, Big Ben, dostali podľa najväčšieho zvona, ktorý sa vo veži nachádza.



Neodlúčiteľnou súčasťou Westminsterského paláca, ktoré je dielom Charlesa Barryho, je veža s hodinami, resp. najväčší z piatich zvonov, známy ako Big Ben. Prepracovaný dizajn hodín nie je zásluhou hlavného architekta, ako sa mnohí domnievajú, ale dielom Augustusa Pugina, ktorý sa detailne venoval návrhu ciferníka a dekoratívnym prvkom.

Dominanta Londýna leží na brehu rieky Temža a v počiatkoch svojho vzniku, teda viac ako štyri stovky rokov, bola kráľovským sídlom. V roku 1834 budova vyhorela a zachovala sa Westminsterská sála. Nová budova sa po vášnivých diskusiách a nekonečných dohadoch začala stavať v neogotickom štýle podľa návrhu už spomínaného hlavného architekta.

Počiatočné stavebné úkony na Clock Tower začali v roku 1843 a trvalo 13 rokov, kým bola dokončená. Od čias rekonštrukcie sa s malými výnimkami hlavným mestom Veľkej Británie ozýva mocný hlas zvonu, ktorý váži viac ako 13 ton. Big Ben patrí medzi svetové skvosty, ktoré sa pýšia mimoriadnou presnosťou a spoľahlivosťou.

Mnohí návštevníci si kladú otázku, odkiaľ pochádza názov Big Ben. Existujú rozličné teórie, pričom najznámejšie sú dve. Najpravdepodobnejšie je, že Big Ben vznikol vďaka prezývke významného štátnika Benjamina Halla. Druhá teória meno veže prisudzuje boxerovi Benjaminovi Cauntovi. O skutočnej pravde zrejme vedia len zvony, ktoré svoje tajomstvo doposiaľ neprezradili.

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: flickr.com, Nigel΄s Europe, sxc.hu, aschaeffer, stefanie

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa