Veľký čínsky múr - starobylý symbol Číny

2012-03-20 16:00:00 |   |    | 

ČÍNA- Dávny symbol ochrany, ale aj izolácie Číny sa v roku 2007 zaradil medzi sedem novodobých divov sveta. Dominantná stavba, ktorú vraj vidieť z vesmíru, je oprávneným lákadlom pre turistov z celého sveta.



Rozprestiera sa od provincie Kan-su až po pobrežie Bo Hai. Múry historickej stavby sa stali pohrebiskom mnohých stavebných robotníkov - vojakov, ľudí na nútených prácach i dedinčanov. Vysilení od ťažkej práce zomierali a ich bezduché telá boli zabudované do stien mohutnej stavby. Z tohto dôvodu sa Veľký čínsky múr nazýva aj Najdlhším cintorínom sveta či Múrom sĺz.

Monumentálnu stavbu skúmali stovky odborníkov, ktorí vykonali viaceré merania zamerané na dĺžku starých hradieb. Najnovšie výpočty čínskych vedcov dokazujú, že múr je oveľa dlhší, ako sa predpokladalo (pôvodný údaj uvádzal dĺžky medzi 6 000 až 6 700 kilometrov). Podľa najnovších zistení sa hlavný múr tiahne po ploche 6 259,6 kilometra. Zvyšných 2 592,2 km je tvorených prírodnými bariérami - priekopami, horami, údoliami a riekami.

Veľký čínsky múr nie je súvislou stavbou, ako sa mnohí nesprávne domnievajú. Vznikal postupne a slúžil ako ochrana pred útočníkmi zo severných oblastí. Prvé úseky hlavného múru boli postavené v siedmom storočí pred naším letopočtom. V tomto období bola Čína rozdelená do viacerých malých štátov.

Významné stavebné úkony boli vykonané v roku 208 p. n. l. za dynastie Qin, v 1. storočí  pred Kristom za dynastie Han, ďalšie v rozmedzí rokov 1138 až 1198 (Obdobie Piatich dynastií a Desiatich kráľovstiev) a 1368 až 1620, ktoré patrí dynastii Ming. Súčasná podoba múru patrí k zásluhám už spomínanej dynastie Ming a zaraďuje sa medzi výtvory konca 15. až začiatku 17. storočia.

Veľký Čínsky múr je jednou z tajuplných stavieb sveta. Je pýchou Číňanov a celosvetovo vyhľadávanou turistickou atrakciou. Pôvodné i rekonštruované časti ponúkajú na tisícoch kilometrov množstvo príležitostí k historickému vyžitiu, romantickej prechádzke či náročnejšej niekoľkodennej túre. K vyhľadávaným častiam múru patrí Pa-ta-lin, Mu-tchien-jü a S'ma-tchao.

 

Zdroj/autor: Mirka, drom

Foto: flickr.com, Ivan.Walsh.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (13 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa