Najkrajšie pláže Európy

2012-06-19 20:30:00 |   |    | 

Leto sa nezadržateľne blíži a väčšina z nás sa už nevie dočkať momentu, kedy ponoríme nohy do rozpáleného piesku a schladíme si ich v jemných prílivoch slaných vlniek. Niektorí túžia po exotike, iní po dobrodružstve, pre mnohých však realitou zostáva hlavne európska plážová klasika.



Navagio Beach, Zakynthos, Grécko

Rozprávková pláž známa vďaka každému cestovnému katalógu je doslova značkou ostrova Zakynthos. Obrovské vertikálne útesy obklopujúce biely piesok vytvárajú rajskú zátoku, uprostred ktorej tróni vrak stroskotanej lode. Kúzlo miesta podtrhuje jeho nedostupnosť - viditeľné je iba z vrchu útesu a dostupné jedine z mora. Ak vás láka, na jeho návštevu využite máj či september, v ostatné mesiace sezóny vám tlačiace sa davy pokazia jedinečný zážitok.

 

Playa Papagayo, Lanzarote, Španielsko

Na niektorých miestach príroda vytvára skutočne nezvyčajné zákutia, ktoré si aj napriek expandujúcemu turizmu dokážu udržať svoju nedotknutú podobu. Takou je aj jedna zo zátok španielskeho ostrova Lanzarote, ku ktorej jej prístup iba poľnou cestou či pešou túrou. Turistické služby sa zdržali zásahu do prostredia pláže a sú k dispozícii na okraji útesu, vy si teda môžete vychutnať nebeský pokoj a krištáľovo čistú vodu.

 

Zlatni Rat, Brač, Chorvátsko

Kamienková pláž v tvare písmena V je jednou z najpozoruhodnejších v celom Jadrane. Jej dlhý cíp zasahujúci do mora mení vplyvom poveternostných podmienok a nárazov vĺn svoj tvar, takže pláž môže z vtáčej perspektívy vyzerať každý deň trošku inak. Do toho príjemný tieň vysokých borovíc, hlasy cikád a neďaleko vášho miestečka pre slnenie silueta prekrásnej rustikálnej rímskej vily. To je idylka po chorvátsky.

 

Sagres, Algarve, Portugalsko

Dlhé míle pozdĺž portugalského regiónu Algarve sa tiahne dramatické pobrežie plné strmých útesov, najrôznejších stojatých pieskovcových útvarov a pláží s azúrovým morom. Na najzápadnejšom konci dominuje celej pláži do ďaleka viditeľná biela pevnosť a ta najkrajšia pláž je pred očami lačnej turistickej verejnosti ukrytá skalnatým terénom. Toto miesto zároveň vďaka úctyhodným vlnám priťahuje pozornosť surferov z celého sveta.

 

Patara, Tyrkysové pobrežie, Turecko

Pohorie Taurus zvažujúce sa až k tureckému pobrežiu vytvára z pláže Patara skutočné zlaté kráľovstvo. Pieskové duny vás budú obklopovať, kamkoľvek sa usadíte. Vďaka prísnej ochrane prostredia tu nie sú ani žiadne budovy, ktoré by vášmu nekonečnému výhľadu prekážali, a pláž zostala jedným z mála miest na svete, kde kladú vajíčka niektoré druhy chránených korytnačiek. Okolie je vynikajúcim miestom pre dobrodružné dovolenky.

 

Zdroj/autor: wildjunket.com, Dominika Babulicová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.7/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa