Desať jedál, ktoré musíte ochutnať!

2011-10-12 13:30:00 |   |    | 

Stravovanie je podľa niektorých ľudí tá najlepšia stránka cestovania. Ak sa chcete inšpirovať, nasledujúce riadky sú určené práve vám.



Patatas bravas (zemiaky v pikantnej paradajkovej omáčke), calamares fritos (vyprážané chobotnice), croquetas de jamón (špeciálna španielska šunka), chorizo (bravčová klobása), pimientos asados (pečené papriky), albóndigas (karbonátky) a berenjenas gratinadas (zapekaný baklažán so syrom) sú len niektoré príklady španielskeho občerstvenia známeho ako tapas. Zvlášť Barcelona v tom vyniká, najmä pozdĺž miestneho korza La Rambla.

 

Tradičný doner kebab sa skladá z odrezkov grilovanej baraniny, ktorá je položená na maslovej ryži. A mnoho tureckých reštaurácií ho stále servíruje práve takto. Výraznejšie v popredí je však v súčasnosti jeho fastfoodový bratranec, ktorý má podobu sendviča z pita chlebu, marinovaného a ugrilovaného mäsa, šalátu a jogurtového dressingu.

 

Historici sa dodnes nevedia rozhodnúť, či cestoviny do Talianska priniesol z Číny v 13. storočí Marco Polo alebo to boli Etruskovia ešte dávno pred ním. Je však všeobecne známe, že niekedy v 18. storočí vznikla prvá továreň na cestoviny v Neapole. Aj paradajky a cestoviny si dali prvé rande práve v tomto meste. Takže až sa v budúcnosti budete potulovať ulicami historického Neapolu, nezabudnite si to namieriť priamo do najbližšej trattorie a ochutnať autentické cestoviny Napolitana.


  

Šanghajské knedlíky sa musia ochutnať, aby ste uverili. Číňania ich nazývajú "xiǎolóngbaō". Tieto maškrty sa zdajú byť na prvý pohľad celkom obyčajné, no sú naplnené teplým vývarom ochuteným bravčovým mäsom, krabím mäsom a zeleninou. Mňam!

 

Národným obedom v Brazílii je nespochybniteľne feijoada, pikantný guláš z čiernych fazúľ a bravčového mäsa. Feijoada však býva zvyčajne pripravovaný pre masovú spotrebu v reštauráciách, a preto nebuďte prekvapení, ak tam nájdete len malé množstvo mäsa a viac fazule.

 

Naberanie si gumbo z dymiaceho hrnca je také zásadné pre život v New Orleans ako počúvanie džezu či blues. Toto obľúbené louisianské jedlo je v podstate výdatná polievka z morských plodov alebo údeného mäsa zahustená zmesou zvanou "roux". V New Orleans však môžete ochutnať nespočetné množstvo variácií gumbo, od klasického až po pikantné.

 

V tom momente, ako zavítate na Boulevard de la Corniche v Casablance, nezabudnite sa zastaviť v jednej z reštaurácií a kaviarní a objednať si šálku mätového čaju a k tomu tanier toho najzákladnejšieho v Maroku – kuskus. Kuskus je vyrobený z tvrdej pšenice, ktorá sa spracuje na krupicu a je pripravovaný na pare v špeciálnom hrnci. Môže sa podávať s mäsom, zeleninou, ale aj na sladko. 

 

V Malajzii si jednoznačne musíte dať nádherne jednoduchú nasi goreng. Doslovne to znamená "opekaná ryža" a užiť si ju môžete aj v Indonézii a Singapure. Nasi goreng je zvyčajne pripravovaná s kuracím mäsom alebo morskými plodmi, vajciami, zeleninou a sladšou sójovou omáčkou. Toto jedlo je k dispozícii prakticky kdekoľvek v celej Malajzii, ale to najlepšie podávajú určite na ostrove Penang.

 

Kari je takpovediac ázijský fenomén varený takmer všade medzi Punjab a Japonskom. Rodiskom kari je však India a originálne kari z miestnych zmesí vám pripravia v Mumbai v štáte Maharashtra. Typické mumbaiské kari pozostáva z morských plodov a kokosej zmesi, tzv. masaly (zmes korení). Masala sa štandardne skladá z kurkumy, koriandra, zázvoru a čili.

 

Aj keď New York City patrí k mestám s najväčšími možnosťami stravovania na svete, každý vie, že jediným naozaj zmysluplným rituálom tu je nájsť na rohu kovový vozík s farebným dáždnikom a dať si hot dog s kečupom, horčicou, cibuľou, kapustou alebo čili omáčkou. A ak máte radi výzvy, vyberte sa 4. júla na Coney Island a zúčastnite sa slávnej súťaže v jedení hot-dogov.

 

 

Zdroj/autor: bbc, lonelyplanet, jr, drom

Foto: wikipedia, thegoodblood.blogspot.com

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa