Ako chutí Paríž: Mekka labužníkov

2012-11-13 11:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Ak ste v Paríži, pripravte sa na útok vôní. Nielen tých parfumových, ale aj tých, z ktorých okamžite vyhladnete.



Okolo vás všade voňajú čerstvé croissanty z malých pekárničiek, pocukrované palacinky crêpes z pouličných stánkov, rozmarínové kuriatka z otvorených lahôdkárstiev... Paríž je plný týchto nástrah a je viac než pravdepodobné, že im nedokážete odolať.

V krajine, kde jedlo už pred niekoľkými storočiami prerástlo z potreby prežiť do umelecko-vedného odboru, len ťažko narazíte na niečo chuťovo zlé. Odporúčania sprievodcov, do ktorých reštaurácií zájsť, si teda príliš všímať nemusíte. Prejdite sa len tak po bulvári a vyberte si prvé bistro, ktoré vám padne do oka.

Môžete si byť istí, že café au lait (s mliekom) bude perfektné. Samozrejme, že výnimky toto pravidlo potvrdzujú: sú nimi Latinská štvrť a vyhliadkové plavby po Seine. Obe sú atrakciami pre turistov, všímajte si teda, kde vysedávajú Parížania.

Ak sa však vyberiete na obed kamkoľvek, nepočítajte s tým, že si s miestnymi pokecáte anglicky. Francúzi totiž za jediný svetový jazyk považujú ten svoj.

Pravdepodobne sa nevrátite bez toho, aby ste videli Eiffelovu vežu a rovnako si nenechajte ujsť ani chuť pravého francúzskeho croissantu. Tým, ktorí si to môžu dovoliť (a vlastne aj tým, ktorí nie), je určený tučnejší a drahší croissant beurre, teda maslový. Pravý croissant sa pri jedení mrví, no neporiadok na stole po takýchto raňajkách rozhodne stojí za to. Ale pozor! Ak ho necháte ležať niekoľko hodín v sáčku, prestane byť chrumkavý.

Ponuka boulangerií (pekární) a patisserií (cukrární) však zvádza k ďalším hriechom. Špecialitou sú quiche - slané koláče s vaječnou náplňou krájané na trojuholníky: poireau (pórový), lorrain (so šunkou) a fromage (syrový). Sú veľmi jemné a jedia sa ešte za tepla. Krásne hriešne sú aj tartelletes - ovocné košíčky s čerstvými jahodami či malinami, plnené krémom.

Ak vás náhle prepadol hlad, kúpte si na desiatu bagetu, napríklad so syrom. Nie je však bageta ako bageta. Tento biely chlieb s tvrdšou chrumkavou kôrkou a mäkkou striedkou má niekoľko tvarov a mien. Tak napríklad ficelle (doslova povrázok) je tenká a chrumkavá. Parisienne je silnejšia a pripomína tvarom veku a práve tá je najlepšia na obloženie. Syr do bagety si môžete kúpiť v špecializovanej fromagerie (obchod so syrmi).

Keď už tam ste, poobzerajte sa po syre Mont d’Or. Je tekutý, balený v drevenej krabičke a kvôli svojej konzistencii sa nevyváža, takže okrem Francúzska sa dá kúpiť už len vo Švajčiarsku. Ďalším bodom vášho gurmánskeho plánu by malo byť čínske bistro, ktoré v kozmopolitnom Paríži nájdete doslova na každom rohu. Sú lacné, čisté a dobre sa v nich najete. Jedlo vám tu radi ohrejú na vysokú teplotu a vákuovo zabalia do plastových krabičiek, takže jesť môžete na romantickom námestíčku medzi holubmi alebo priamo v pohodlí vašej hotelovej izby.

Vyskúšajte čínsky nem, podlhovastý závitok z ryžového papiera s mäsovo-zeleninovou náplňou, je to zážitok. Ak čínsku kuchyňu dvakrát nemusíte, ešte stále vám ostáva dosť možností: japonské, arabské, grécke či indické občerstvenie vás zavedie do ďalekých končín nepoznaného.

Zdá sa, že Francúzi si nepúšťajú amerikanizáciu príliš k telu. Nielenže tu na raňajky podávajú vysokotučný croissant s café au lait, ale navyše sa skoro všade ešte fajčí! Ak hľadáte rýdzo francúzske zážitky, navštívte miestne charcuterie (lahôdky).

Ak poznáte výrok, že Francúzi vedia z prasaťa zužitkovať aj kvičanie, potom vás nevyvedie z miery, keď uvidíte okrem iného aj nakladané kohútie hrebienky. Ochutnajte však radšej alsaskú špecialitu choucroute - klobásu s kapustou.

Keď zablúdite do štvrte okolo Beaubourg-u (Centre Georges Pompidou), štvrte starej tržnice, nechajte sa zlákať legendárnou cibuľovou polievkou zapečenou so syrom a bielym chlebom. Na mieste, kde bývalo kedysi „brucho Paríža“, je dnes gigantické podzemné nákupné centrum a zašlú slávu starej tržnice pripomínajú už len malebné krčmičky s roztomilými názvami ako U prasacej nožičky.

Neskutočná zmes farieb, vôní, hlasov a chutí je však parížskym trhoviskám vlastná dodnes. Vyberte si akékoľvek a uvidíte, že predať tu znamená vedieť hrať divadlo, či už predávajú galské melóny, sušené klobásky či čerstvé ustrice alebo kurčatá. Práve na trhoch by ste mohli začať premýšľať, aký suvenír si priveziete domov. Pre malú „výslužku“ z vašich francúzskych hodov pre svojich priateľov sa vydajte do obrieho oddelenia obchodného domu Lafayette.

Volá sa Gourmet a nájdete ho na bulvári Hausmann. Majú tu všetko: od antilopieho mäsa po ruské byliny. Vašim najbližším kúpte napríklad husaciu pečienku (foi gras d’oie), husacie paštéty (pâte) sú síce lacnejšie, ale nie tak dobré. Za povšimnutie stojí sušená šunka Bayonne, ktorá sa suší v baskickom Orteze na juhozápade krajiny. Špeciálna marináda jej dáva odlišnú chuť, než na akú sme zvyknutí pri nám známom prosciutte.

Také malé britské ostrovy vo Francúzsku nájdete v potravinách Marks & Spencer. Ochutnali ste niekedy pravý anglický cheddar? Tu ho majú i v bio prevedení. Nezabudnite obhliadnuť regály s čajmi a sladkosťami - oboje je mimoriadne. Z Mekky labužníkov si okrem nevšedných dobrôt priveziete ešte niečo: milú skúsenosť, že jedlo má moc spájať ľudí...


 

Zdroj/autor: loise, drom

Ako sa robí palacinka (Crêpes á la Paris)

 

 



Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa