Paríž ako mesto ostrovov

2012-08-23 11:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Ak načrieme do dejín Paríža, zistíme, že toto krásne mesto bolo kedysi osídlené iba na dvoch ostrovčekoch, ktoré vytvorila rieka Seina. Na nej sa koniec koncov celkovo nachádza až 54 riečnych ostrovov, z toho v Paríži ležia tri z nich.



Parížske ostrovy

V minulosti Seina vymedzovala aj viaceré ďalšie ostrovy, z ktorých boli mnohé pospájané. Existovali tu napríklad Ostrovček prievozníka kráv, Židovský, Opičí a Templársky ostrovček, ostrov de Jérusalem, île Maquerelle a mnohé ďalšie. 

Ostrov Matky Božej, Ile Notre-Dame a ostrov Ile aux Vaches sa neskôr zjednotili do dnešného parížskeho ostrova Ile Saint-Louis - Ostrov svätého Ľudovíta. Druhým dnešným parížskym ostrovom je Ile de la Cité. Oba ostrovy je možné si prehliadnuť aj výletnými loďami, ktoré sa dennodenne plavia po rieke Seina. Ostrovy ožívajú ruchom, farbami a nádherným osvetlením aj počas večerným hodín. Tretí, umelý Ostrov labutí, čiže dnešný Ile des Cygnes je v skutočnosti len hrádza vytvorená v roku 1825 pri stavbe mostu Grenelle.

 

Najstaršia oblasť Paríža - ostrov Ile de la Cité

V tomto prípade ide o prvú osídlenú oblasť v Paríži, ktorá už v staroveku bola obývaná keltským kmeňom Parisiov. Ide teda o najstaršiu oblasť Paríža. Svoju dnešnú rozlohu tento ostrov získal na začiatku 17. storočia. Nachádza sa tu mnoho svetoznámych stavieb a inštitúcií, ako je napríklad Sainte-Chapelle - jedna z najkrajších gotických kaplniek.

No sú tu aj ďalšie pamiatky: do komplexu budov bývalej kráľovskej rezidencie v 10. až 14. storočí patrí palác Conciergerie, ktorý bol neskôr počas Francúzskej revolúcie bývalou väznicou dokonca aj pre Máriu Antoinettu, Palais de Justice, Tribunal de commerce, Préfecture de police de Paris, najstaršia nemocnica v meste Hôtel-Dieu, Mémorial des Martyrs de la Déportation či známe kvetinárstvo Marché aux fleurs.

 

Zvonár u Matky Božej

Najznámejší a najnavštevovanejší je však ostrov Ile de la Cité kvôli svojej majestátnej a nádhernej katedrále  Notre Dame . Katedrála láka znova a znova tisíce návštevníkov, ktorí akoby sa chceli nadýchať tej tajomnej atmosféry doby, ktorú nám tak krásne priblížil Victor Hugo vo svojom románe o hrbáčovi.

Ostrov bol dlhé stáročia tvorený iba bažinatými pastvinami a až v 17. storočí tu vyrástla aj obytná štvrť. Počas Francúzskej revolúcie sa nazýval ostrov Bratstva. Je to najmenší parížsky ostrov, ktorý je s ostrovom Ile Saint-Louis spojený malým mostom Pont St. Louis. Nájdeme tu aj najstarší strom Paríža - agát, ktorý bol dovezený v roku 1680 zo Severnej Ameriky.

 

Labutí ostrov a dvojička sochy Slobody

Ostrov vytvorený v roku 1825 je iba 850 metrov dlhý a 11 metrov široký. Napriek tomu je plný alejí a lavičiek a ponúka jednu z najkrajších prechádzok v Paríži s výhľadmi na obe strany brehu. Ostrov pretína železničný most Pont Rouelle, ktorý bol vytvorený pre Svetovú výstavu v roku 1900. Najväčšou zaujímavosťou je však kópia Sochy slobody. ktorá je otočená tvárou na západ, k svojej väčšej sestre v New Yorku.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa