Najkrajšie klenoty Paríža

2012-01-24 13:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Navštíviť Paríž a nevidieť Eiffelovku, Notre Dame či Louvre je považované za jeden z najväčších turistických prehreškov. Metropola Francúzska ponúka množstvo zážitkov, ktoré lákajú stráviť tu aspoň raz v živote nezabudnuteľnú dovolenku. Aby sme vám návštevu tohto prekrásneho mesta uľahčili, pripravili sme pre vás prehľadný okruh, na ktorom spoznáte tie najkrajšie klenoty Paríža.



Mesto lásky, Mesto svetiel, Mesto módy. Akokoľvek mu poviete, faktom zostáva, že Paríž nespoznáte za jeden víkend. Aj po týždni strávenom v tomto meste budete mať pocit, že ste nevideli všetko. Vybrali sme preto pre vás tie najvýznamnejšie pamiatky, ktoré pri návšteve Paríža nemôžete vynechať.

Toľko diskutovaný úsmev Mony Lízy, kvantum zbierkových predmetov a vyše 5 tisíc obrazov, to všetko nájdete v paláci Louvre. V jeho útrobách už dve storočia funguje múzeum, kde za vstupenku na trvalú výstavu zaplatíte 10 € a prvú nedeľu v mesiaci dokonca neplatíte.

Ak vás láka skôr moderné umenie, navštívte neďaleké Centrum Georgea Pompidoua, pre vrcholné diela francúzskej secesie sa zase oplatí ísť do múzea D'Orsay na náprotivnom brehu Seiny do budovy, ktorá pôvodne slúžila ako železničná stanica. Plné vstupné stojí 9 €, deti, mladí do 25 rokov a invalidní návštevníci s doprovodom si uplatnia zľavu.

Po spoznaní exponátov ukrytých v parížskych múzeách sa popri Seine presuňte na ostrov Cité za ďalšou pamiatkou. Ešte z hodín literatúry sa vám v spojitosti s hlavným mestom Francúzska istotne vybaví dielo Victora Huga Chrám Matky Božej v Paríži. Práve veľkolepá katedrála Notre Dame denne priťahuje tisícky turistov, prichádzajúcich nielen kvôli modlitbám, no najmä pre vznešenú nádheru tohto architektonického skvostu.

Od katedrály sa vydajte k prekrásnym Luxemburským záhradám a doprajte si oddych v srdci Paríža. V druhom najväčšom verejnom parku v meste môžete tiež obdivovať Luxemburský palác, sídlo francúzskeho Senátu. Odtiaľ vyrazte k Invalidovni, čo bude vaša posledná zastávka pred vysneným výstupom na Eiffelovku. V rozľahlom komplexe budov, ktorý bol kedysi domovom pre vojnových veteránov, dnes nájdete inštitúcie venované pamiatkam francúzskej vojenskej histórie i hrobku Napoleona Bonaparteho.

A teraz to hlavné - najvyššia stavba v Paríži a jedna z jeho dominánt, Eiffelova veža. Vychutnajte si výhľad na mesto z jej najvyššieho poschodia, zjednajte s predavačmi cenu suvenírov, prejdite cez rieku a spravte ešte niekoľko podarených záberov na Eiffelovku zo záhrad Trocadéro. Mimochodom, ešte krajší zážitok z veže budete mať pri pohľade na ňu po zotmení v lesku tisícich svetielok. Vyskúšajte večernú plavbu loďou po Seine, počas ktorej uvidíte aj ďalšie pamiatky mesta v záplave svetiel.

Nezabudnite si pozrieť slávny Víťazný oblúk, ktorý dal na znak svojej sily postaviť Napoleon Bonaparte na námestí Étoile. Rozbieha sa od neho osem veľkých avenue, vy sa jednoznačne vydajte na Champs Élysées, najprestížnejší parížsky bulvár. Vďaka mnohým luxusným butikom a podnikom patrí k najznámejším uliciam na svete, vychutnajte si preto tunajšiu atmosféru posedením v kaviarničke pri pravom francúzskom víne a croissante.

Počas dovolenky v Paríži si užite romantické prechádzky po nábreží Seiny a choďte si pozrieť aj 9-metrovú kópiu Sochy slobody. Nevynechajte baziliku Sacré-Coeur ani samotnú štvrť Montmartre, kde bazilika stojí. Pozrite si alebo rovno navštívte preslávený kabaret Moulin Rouge, prejdite sa po modernej štvrti La Défense a deti vezmite do neďalekého Disneylandu. A samozrejme, nenechajte si ujsť príležitosť navštíviť zámok zámkov, prekrásny Versailles, ktorý sa snažili napodobniť mnohé pompézne európske stavby, no unikát je len jediný. Ten francúzsky.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: Lenka Káčerová

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa