Za parfumom do Paríža

2011-11-11 13:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Zápach spracovávanej kože priviedol kedysi dávno remeselníkov na juhu Francúzska k myšlienke prekryť ho vôňou parfumu. Čím viac vedeli o rastlinných výťažkoch, tým dokonalejšie vône vytvárali. A keď nádherné arómy objavila parížska aristokracia, zrodil sa voňavkársky priemysel.



Ak si chcete kúpiť parfum, sotva existuje lepšie miesto ako Paríž. Práve tu sa voňavkári koncom 19. storočia rozhodli používať syntetické látky, a tak sprístupnili kvalitné parfumy širokej klientele.

Edition de Parfums Frederic Malle patrí k najznámejším miestam, kde môžete hľadať unikátnu vôňu. Mnohí z tunajších predavačov sú voňavkári, ktorí si na juhu Francúzska cvičia nos na arómy.

Claire je priateľská a vo svojej brandži sa výborne vyzná. Kladie mi presné otázky, aby zistila, akú vôňu hľadám. Čo očakávate od parfumu? Mal by zvádzať, osviežiť alebo byť posledným doplnkom celku? Claire zaujíma aj to, čo budem k parfumu nosiť. Isté voňavky sa totiž viac hodia k večerným šatám a iné zase k rifliam.

„Parfum by mal vyjadrovať osobnosť človeka, ktorý ho používa," dodáva. Veď mottom u Frédérica Malla je: „Povedz mi o sebe. Nič iné nie je dôležité."

Veľké voňavkárske domy neraz vyžadujú, aby učni s dobrým nosom vytvárali vône, ktoré budú zodpovedať požiadavkám trhu a odrážajú aj jeho finančné možnosti. Zakladateľ podniku Frédéric Malle miesto toho oslovil najznámejších svetových návrhárov, aby namiešali ideálny parfum.

Výsledkom je 17 ojedinelých vôní, ktoré sa v súčasnosti pod menami svojich tvorcov predávajú iba v obchodoch Edition de Parfums Frederic Malle.

Pokračujem do La Maison Guerlain, jedného z najváženejších voňavkárskych domov v Paríži. Založil ho Pierre Francois Pascal Guerlain v roku 1828 a k jeho kreáciám patria napríklad obľúbené parfumy Shalimar a Samsara.

La Maison Guerlain na Champs-Elysses 68 otvorili v roku 1914. Trojposchodová budova víta návštevníkov tou istou fasádou ako pred sto rokmi. Ani vo vnútri nedošlo k radikálnym zmenám. Steny zdobí zelený, ružový a žltý carrarský mramor a výstavné siene sú úchvatné.

Na druhé poschodie sa dostanete vchodom z 350 tisíc zlatých dlaždičiek tvoriacich mozaiky. Nádherne naaranžované flakóny obklopujú obrovský zlatý luster, ktorý visí medzi prvým a druhým poschodím. V priľahlých miestnostiach sú vône vystavené podľa dátumu vzniku.

 

Parfum je všeobecné označenie zmesi esenciálnych olejov a ďalších aromatických látok. Má za úlohu vydávať nejakú špecifickú a príjemnú vôňu. Jeho používaním je možné u ľudí vyvolávať rôzne pocity a túžby či podtrhnúť ich charakter.

Parfum sa skladá z troch častí, podľa toho, ako sa ktoré vône uvoľňujú:

 

  • Hlava je to prvé, čo po aplikácii ucítite. Práve hlava parfumu utvára váš prvý dojem a práve preto je na ňu kladený veľký dôraz. Doba trvania sa pohybuje okolo 15 minút.
  • Srdce začína naplno vynikať po odznení hlavy. Vonia niekoľko hodín (dve až tri).
  • Základ sú tie látky parfumu, ktoré vyprchávajú veľmi pozvoľna. Doba trvania býva niekoľko hodín (tri až štyri), avšak nie sú výnimky parfumov pôsobiacich aj desiatky hodín.

 

Kde môžete ešte nájsť parfumy:

 

  • La Maison Guerlain - 68 avenue des Champs-Elysées - je pôsobivá parfuméria s eleganciou z prelomu storočí a s točitým schodiskom.
  • Le Carrousel Du Louvre - je oblasť, kde okrem obchodov s najznámejšími značkami parfumov nájdete aj oblečenie, darčeky či hudbu.
  • Colette na 213 Rue St-Honoré - sa bude páčiť najmä ženám, ponúka totiž jeden z najzaujímavejších nákupných zážitkov.
  • Le Bon Marché - najstarší a najvýznamnejší maloobchod, špičkové miesto pre módu a štýl.
  • Galeries Lafayette - najnápadnejší obchodný dom s jedinečnou kupolou z farebného skla. Nájdete tu najprestížnejšie kozmetické a módne značky.
  • Editions de Parfums Frederic Malle - 37 rue de Grenelle, Paris; 140 Avenue Victor Hugo.

 

 

Zdroj/autor: se, wikipedia, paristravelguide, drom

Foto: wikipedia, sxc.hu

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa