Choďte do Argentíny, rodnej krajiny nového pápeža

2013-03-14 11:00:00 |   |    | 

Svetlo je modré a do chladného ticha sa ozve náhly, ohlušujúci hrmot. Z obrovských ľadovcových hôr sa práve odlomil kus ľadu veľký ako činžiak. More sa rozbúri a za chvíľu nastane opäť podivné ticho. V národnom parku Los Glacieres v Argentíne si budete pripadať ako na ceste okolo sveta. Od antarktických ľadovcov je to kúsok na tichomorské pláže i africkú púšť.



O kráse Argentíny nie je nutné nikoho dlho presviedčať. Stačí sa porozhliadnuť na internete a z tých niekoľkých fotiek budete absolútne fascinovaní. Tá neuveriteľne bohatá zmes prírodných krás, ktoré sa striedajú v extrémnych polohách, vo vás prebudí túžbu objaviť tento samostatný kontinent. Želáte si vyprahnutú pampu alebo začneme na divokých plážach?

Ich atmosféru si najviac vychutnáte na severe krajiny, v prímorskej provincii Buenos Aires. Zlaté pláže tu lemujú nádherné atlantické pobrežie, v lete je tu horúco a v zime skoro nemrzne. Najznámejšími prímorskými letoviskami sú Mar del Plata, Coastal district alebo Pinamar. Neďaleko odtiaľto ale leží pulzujúce Buenos Aires, ktorého farebné domčeky príjemne ladia s veselou povahou miestnych obyvateľov.

 

  • Vlak do neba

Železnice sa u turistov v Južnej Amerike netešia veľkej obľube. Sú často nekvalitné a sieť tratí je riedka. A hoci je v Argentíne najrozsiahlejšia železničná sieť spomedzi krajín Južnej Ameriky, nevypovedá to nič o jej kvalite. Ideálna je pre lacné cestovanie, ale i pokiaľ chcete zažiť niečo naozaj výnimočné. Z mesta Salta vedie totiž trať, ktorá patrí k trom najvyšším na svete. Volá sa Vlak do neba a na 1350. kilometri prechádza po 63 metrov vysokom viadukte. Pocit závrate u niektorých pasažierov je tu na dennom poriadku.

 

Buenos Aires leží na ústí riek Uruguaj a Paraná a žijú tu asi 3 milióny obyvateľov. Pokiaľ ste tu po prvýkrát, rozhodne nesmiete minúť štvrť La boca, v ktorej nájdete ulicu nazvanú Caminito. Domčeky sú tu natreté pestrými farbami, takže vyzerajú, akoby ich niekto postavil z lega. Tancuje sa tu tango, pouliční umelci predvádzajú svoje kúsky a celé to tu jednoducho dýcha Argentínou.

Lenže čo si budeme hovoriť, aj keď juhoamerické mestá sú úžasné, tie pravé poklady sa tu hľadajú v prírode. Nutnosťou je aspoň malá túra v majestátnych Andách na úpätí vznešenej Aconcaguy, odrážajúcej sa v krištáľových jazerách. Dlho ale neotáľajte - o kus ďalej vás budú vábiť vyprahnuté pláne, ktoré vyzerajú ako z Tibetu. Film Sedem rokov v Tibete s Bradom Pittom sa tiež z veľkej časti točil tu.

Na druhej strane v národnom parku Los Glacieres by sa mohla pokojne točiť Ľadová kráľovná. Až 47 veľkých a asi 200 menších ľadovcov tu poskytuje neuveriteľné pohľady na farebné kombinácie. Koľko odtieňov modrej farby existuje? Môžete ich skúsiť spočítať v tejto obrovskej zásobárni pitnej vody, kde sa každú chvíľu s ohlušujúcim revom odlamujú obrovské ľadové kryhy. Najznámejším ľadovcom je Perito Moreno - z jazera Argentino čnie 5 kilometrov široký a 60 m vysoký ľadový masív, okolo ktorého môžete plávať loďou. Chce to ale odvahu - kusy ľadu padajú bez ohlásenia.

 

  • Ruptura - jedinečné prírodné divadlo

Pokiaľ si potrpíte na VIP zážitky, začnite zháňať letenky do Argentíny. Je totiž možné, že práve teraz opäť prebehne ojedinelý jav zvaný ruptura, ktorý sa v národnom parku Los Glacieres odohráva raz za 4 až 5 rokov. Naposledy sa vraj objavil v roku 2006. Masa ľadovca sa roztiahne tak, že prehradí jazero. V ňom začne stúpať voda a tlačiť na ľadovú hrádzu. Tá sa v priebehu niekoľkých dní pretrhne a so silným rachotom vráti všetko do pôvodného stavu.

 

Aby ste mohli bezpečne tvrdiť, že ste boli v Argentíne, musíte sa bezpodmienečne vydať k vodopádom Iguazú. Tie ležia na hranici Brazílie a Argentíny a ich názov je výstižný, pretože v preklade znamená „Veľká voda“. Niet sa čomu diviť - obrovský komplex tvorí asi 275 kaskád, z ktorých najväčšia a najznámejšia je Diablov pažerák, vysoký 90 metrov. Pokiaľ vám nestačí len pohľad, na oboch brehoch je možné vydať sa so skúsenými kapitánmi lodí priamo pod ramená vodopádov.

Okrem hektolitrov vody sú vodopády Iguazú domovom stoviek vzácnych zvierat a rastlín - v okolitom pralese sa preháňajú pumy, jaguáre a opice, zahliadnuť môžete tiež tukany alebo nosále. Skutočný raj pre biológov sa však nachádza trochu južnejšie, na polostrove Valdés či na myse Punta Tombo. Rezervácia UNESCO okrem najnižšieho bodu južnej Ameriky, lagúny de Carbón, ukrýva tiež pláže obsypané tuleňmi alebo gigantickými kolóniami tučniakov magellanských.

V okolitých vodách sa čas od času vynorí obrovský chrbát veľryby južnej alebo kosatky dravej, ktorá sem v jarných mesiacoch prichádza loviť tulene a delfíny. Biele pláže s čiernymi skaliskami sú veľmi podobné ďalšej argentínskej špecialite - slanému močiaru Salinas Grandes. Ten je pozostatkom zaniknutého jazera a vidieť ho môžete v tektonickej prepadline medzi masívmi hôr Sierra de Ancasti a Sierra Cordoba. Asi 8 500 km² je pokrytých bielym povlakom zo soli, ktorý mení úžasnú krajinu v mimozemskú nádheru.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na zájazdy do Argentíny

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky zájazdov do Argentíny:

 

  • Argentína – Uruguaj – Chile: Spoznajte kultúrne tradície troch úžasných krajín a veľkolepej prírodnej scenérie, kde uvidíte okrem iného aj majestátnu Aconcaguu alebo nádherné uruguajské pláže.
  • Argentína – Uruguaj – Brazília – Paraguaj: Navštívte tri divoké krajiny a spoznajte život na pampe alebo vodopády Iguazú! Zatancujte si skutočné argentínske tango, uruguajské candombé i brazílsku sambu!
  • Veľký okruh po Argentíne s Patagóniou: Ostré štíty veľhôr, praskajúce ľadovce, veľryby, pampa v kombinácii s návštevou najjužnejšie položeného mesta planéty - úchvatné zážitky na celý život!

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvílová, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa